Select Menu


Τα απώτατα όρια του ηλιακού μας συστήματος θα ξεπεράσει σύντομα το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Voyager 1, όπως ανακοίνωσε η NASA.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εντόπισε ένα «τσουνάμι» ηλιακής ακτινοβολίας που δέχτηκε το Voyager 1 για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σκάφος πράγματι εισήλθε πρόσφατα στοδιαστρικό κενό, χωρίς όμως να έχει εξέλθει του ηλιακού μας συστήματος.

Κι αυτό διότι ναι μεν η μελέτη του νέου κύματος ακτινοβολίας επιβεβαιώνει ότι το Voyager πέρασε στο διαστρικό κενό, αλλά δεν έχει βγει ακόμη από το Ηλιακό Σύστημα καθώς θα πρέπει πρώτα να διανύσει μία ζώνη από κομήτες.

«Κανονικά ο διαστρικός χώρος μοιάζει με ήσυχη λίμνη», εξηγεί ο Εντ Στόουν, από το τεχνολογικόΙνστιτούτο της Καλιφόρνια και επιστήμονας της αποστολής από το 1972. «Όταν όμως στον Ήλιο συμβαίνει κάποιο ξέσπασμα τότε το άστρο μας στέλνει ένα ωστικό κύμα που φθάνει στο Voyager περίπου ένα χρόνο αργότερα και το οποίο κάνει την ύλη που βρίσκεται γύρω από το σκάφος να χοροπηδά», πρόσθεσε.

Αυτού του είδους τα κύματα ήταν κι εκείνα που οδήγησαν τους ερευνητές το περασμένο φθινόπωρο στο συμπέρασμα πως το Voyager έχει ξεφύγει από την Ηλιόσφαιρα, την προστατευτική φούσκα που δημιουργεί ο Ήλιος κι έχει εισέλθει στο διαστρικό χώρο, το χώρο δηλαδή ανάμεσα στα αστέρια ο οποίος είναι γεμάτος από μια «αραιά σούπα» από φορτισμένα σωματίδια που αποκαλείται και πλάσμα.

Το Μάρτιο του 2013, η Αμερικανική Αστροφυσική Ένωση είχε ανακοινώσει ότι το Βόγιατζερ βρέθηκε εκτός βαρυτικής επιρροής του Ήλιου, στο διαστρικό κενό. Ορισμένοι επιστήμονες θεώρησαν την εκτίμηση εσφαλμένη και απέδωσαν το γεγονός στην ελλειπτική τροχιά των αντικειμένων μέσα στο ηλιακό σύστημα και στη διαγώνια πορεία του διαστημόπλοιου.

Το Σεπτέμβριο του 2013, η NASA ανέβασε στο διαδίκτυο τον “αρχαίο”, απόκοσμο ήχο του διαστρικού κενού έξω από το ηλιακό μας σύστημα απέστειλε το Voyager 1.

Ο απόκοσμος ήχος που ακούγεται στο video προέρχεται από δονήσεις του πυκνού πλάσματος, ή ιονισμένου αερίου, το οποίο πλημμυρίζει το χώρο ανάμεσα στα άστρα και είναι το στοιχείο που έπεισε τους επιστήμονες ότι το Voyager βρίσκεται εκτός ηλιακού συστήματος.


Το Μάρτιο του 2014 καταγράφηκε το τελευταίο ηλιακό τσουνάμι. Οι μετρήσεις για την πυκνότητα του πλάσματος συμβαδίζουν με τις προηγούμενες, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως το Voyager 1 είναι το πρώτο σκάφος που έχει ξεφύγει από την προστατευτική περιοχή που δημιουργεί η ακτινοβολία του Ήλιου και βρίσκεται πλέον στο χώρο ανάμεσα στα αστέρια.

Τα κύματα ηλιακής ακτινοβολίας δημιουργούνται σε περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας και εκδηλώνονται από εκρήξεις που συμβαίνουν στην επιφάνεια του άστρου μας. Οι εκρήξεις εκτοξεύουν πίδακες από ύλη οι οποίοι ονομάζονται στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας. Οι εκτινάξεις αυτές δημιουργούν κύματα από πίεση τα οποία μπορούν να φτάσουν το Voyager.

Η πορεία των Voyager

Η αποστολή Voyager (1&2) εκτοξεύθηκε πριν από 37 χρόνια. To Voyager 1 είναι το πιο απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο κατασκεύασμα απέχοντας περίπου 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

H αποστολή Voyager 2 είχε εκτοξευθεί 16 ημέρες νωρίτερα από το Voyager 1 με σκοπό να μελετήσει τους εξώτερους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, Ουρανό και Ποσειδώνα. Το σκάφος αυτό υπολογίζεται ότι θα εισέλθει κι εκείνο στο διαστρικό χώρο σε λίγα χρόνια.

Οι ημερομηνίες ορόσημα του Βόγιατζερ

*Το Voyager 1 εκτοξεύτηκε το 1977

*Τον Ιανουάριο του 1979 πήρε τις πρώτες φωτογραφίες προσεγγίζοντας τον Δία. Η κοντινότερη προσέγγιση ήταν 278.000 km στις 5 Μαρτίου 1979 και στα πλαίσια της αποστολής αυτής λήφθηκαν 19.000 φωτογραφίες.

*Στις 12 Νοεμβρίου 1980 σε απόσταση 124.200 km από τον Κρόνο, φωτογράφησε το σύστημα των δακτυλίων του και ανέλυσε τη σύσταση της ατμόσφαιρας και του Κρόνου και του δορυφόρου του Τιτάνα.

*Στις 18 Φεβρουαρίου 1998, η απόστασή του από τον ήλιο ήταν 10,4 δισεκατομμύρια km, δηλαδή έγινε μεγαλύτερη και από αυτή του Πάιονηρ 10, ο οποίος είχε εκτοξευτεί το 1972 με προορισμό τον Κρόνο.

*Στις 14 Οκτωβρίου 2005 το Βόγιατζερ 1 απείχε 14,5 δισεκατομμύρια km από τον Ήλιο, έχοντας διανύσει 17,2 δις km από την ημέρα της εκτόξευσής του. Τον Ιανουάριο 2013 το Voyager 1 απέχει από τη γη περίπου 18,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα όντας το πιο απομακρυσμένο από τη γη αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής.

*Στις 20 Μαρτίου 2013 ανακοινώθηκε ότι το Voyager 1 είναι το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο που βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα εκτίμηση που αμφισβητείται.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top