Select Menu


Παρά την θερμοκρασία του, -290 βαθμούς F, το γιγαντιαίο φεγγάρι του Κρόνου, οΤιτάνας παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, χάριν της γεωγραφίας του που μοιάζει με τη Γη, τις "λίμνες" υδρογονάνθρακα ή ακόμη και την πιθανότητα ύπαρξης ζωής.

Αν και ο ανιχνευτής Cassini-Huygens της NASA επισκέφθηκε τον Τιτάνα πριν από λίγο καιρό, η διαστημική υπηρεσία θα ήθελε να επιστρέψει κάποια στιγμή - αυτή τη φορά με ένα quadrotor.

Χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία drone και με τεχνολογία αισθητήρα , θα ζυγίζει λιγότερο από 10 κιλά (22 pounds), θα αναπτύσσεται από επαναφορτιζόμενοπυρηνικό "μητρικό" μπαλόνι και θα παίρνει εικόνες υψηλής ανάλυσης από κοντά στην επιφάνεια.

Θα μπορούσε να προσγειωθεί σε ελπιδοφόρα σημεία, λαμβάνοντας μικροσκοπικές φωτογραφίες και συλλέγοντας τα δείγματα που θα αναλυθούν αργότερα από το μητρικό σκάφος.

Επειδή η ατμόσφαιρα του Τιτάνα είναι πυκνότερη από της Γης και η βαρύτητα της πολύ χαμηλότερη, το quadcopter θα είναι το ιδανικό όχημα για να εξερευνηθεί η επιφάνεια του Τιτάνα.


Πιο πρόσφατα, ο οργανισμός εξερεύνησης του διαστήματος ανακάλυψε τοναρωματικό χαρακτήρα του Τιτάνα με τον ανιχνευτή Cassini-Huygens.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια αγνώστων στοιχείων χημική σύνθεση κάτω από την πορτοκαλί ομίχλη του φεγγαριού.

Η Melissa Trainer, μία εκπρόσωπος του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στο Μέριλαντ, δήλωσε ότι το υλικό έχει ένα ισχυρό αρωματικό χαρακτήρα που βοηθά την ομάδα να καταλάβει περαιτέρω το μυστηριώδες χημικό μείγμα.
Είπε επίσης ότι η μυρωδιά πλησιάζει πιο κοντά με την μυρωδιά ενός βενζινάδικου.

Οι επιστήμονες αναδημιούργησαν τη μυρωδιά στο εργαστήριό τους, παρατηρώντας το μίγμα που εντοπίστηκε από το Cassini-Huygens, συνδυάζοντας διαφορετικές χημικές ουσίες. Το ζήτημα ήταν να ταιριάξουν όσο το δυνατόν πιστότερα τα χρώματα του μίγματος του Τιτάνα.

Το πρόβλημα είναι ότι η πορτοκαλί απόχρωση της ατμόσφαιρας του Τιτάνα θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού των ενώσεων. Η NASA ψάχνει για την περαιτέρω αποκρυπτογράφηση αυτού του μοναδικού μίγματος, με την ανάπτυξή drone quadrotor, όταν θα συνεχίσει να διερευνά το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα.
Το πιο κοντινό αποτέλεσμα που η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ πέτυχε στην προσπάθεια να αναπαράγει το χημικό μίγμα, ήταν μια τεχνητή δημιουργία που αποτελείται από μεθάνιο, άζωτο, και βενζόλιο.

Ο Τιτάνας είναι τόσο μεγάλος ώστε να επηρεάζει τις τροχιές των κοντινών φεγγαριών. Έχει διάμετρο 3.200 μίλια, καθιστώντας τον, το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα. Ένας από τους κύριους λόγους που η NASA ψάχνει να εξερευνήσει τον Τιτάνα, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, είναι επειδή η επιφάνεια του, έχει ξεφύγει από τις προηγούμενες προσπάθειες των επιστημόνων να την παρατηρήσουν.

Το φεγγάρι καλύπτεται από μία παχιά ατμόσφαιρα αζώτου και είναι παρόμοια με της Γης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε άζωτο. Η ατμόσφαιρα της Γης εκτείνεται 60 χιλιόμετρα από την επιφάνεια, του Τιτάνα εκτείνεται 600 χιλιόμετρα. Μια μέρα στον Τιτάνα ισοδυναμεί με 16 ημέρες της Γης. Χαιρετίστηκε ως ο πιο κοντινός κόσμος με τη Γη, στο ηλιακό μας σύστημα, λόγω των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμιών του, όμως, αποτελούνται από υγρό μεθάνιο και αιθάνιο αντί για νερό.

Η ατμόσφαιρα και η υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο του Τιτάνα, τον καθιστά ως μία από τις πιο πιθανές θέσεις στο ηλιακό μας σύστημα για την ύπαρξη ζωής. Αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πιθανότητα της ύπαρξης ζωής στο φεγγάρι αυτό, είναι πολύ απίθανη, η εύρεση ενός βιότοπου, όπου η ζωή θα μπορούσε να υπάρξει είναι η πιο πιθανή. Τα Quadrotor drone της NASA θα είναι μία από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που αναπτύσσονται ποτέ από την κυβερνητική υπηρεσία διαστήματος. Δεν έχουν δοθεί οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για το πότε το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

Ρεαλιστικά, η τεχνολογία θα χρειαστεί περίπου 10 με 15 χρόνια για να πάρει ένα λειτουργικό πρωτότυπο, και άλλα 10 χρόνια για να προετοιμάσει το drone για το περιβάλλον του Τιτάνα.

Η NASA σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω τους σκοπούς και την λειτουργικότητα της αποστολής, καθώς και το σχεδιασμό του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σε συνεργασία με την AeroVironment. 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top