Select Menu


To σχέδιο για τη διάνοιξη Διώρυγας που θα συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό παρουσίασαν οι αρχές της Νικαράγουας και οι επενδυτές της HKND, έδρας Χονγκ Κονγκ, λέγοντας πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον φετινό Δεκέμβριο.

Διώρυγα που θα ανταγωνίζεται εκείνη του Παναμά και θα αλλάξει την οικονομία της χώρας υπήρξε όνειρο δεκαετιών για τη Νικαράγουα. Αυτή τη, φορά η κυβέρνηση ελπίζει πως το σχέδιο -ύψους 40 δισ. ευρώ, με παραχώρηση στην HKND - δεν θα μείνει στα χαρτιά.

Από τις έξι πιθανές διαδρομές, οι μηχανικοί της HKND επέλεξαν πορεία 278 χιλιομέτρων.

Όπως όλες οι προτάσεις, η Διώρυγα ξεκινά (από τον Ειρηνικό) από το Ρίβας και περνά από τη Λίμνη της Νικαράγουα. Συνεχίζει μέσω των ποταμών Τούλε και του Πούντα Γκόρντα μέχρι τον Κόλπο Μπλούφιλντς στον Ατλαντικό.Επικεφαλής της HKND είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας Γουάνγκ Τζιν. Το σχέδιο προβλέπει πως ο όμιλος θα έχει την εκμετάλλευση της Διώρυγας για 50 χρόνια και ο Γουάνγκ υπογράμμισε, παρουσιάζοντας το σχέδιο, «πως θα είναι τεράστια βοήθεια για τη Νικαράγουα και θα γίνει απαραίτητη για το διεθνές εμπόριο».

Η αντιπολίτευση της χώρας πάντως έχει τεράστιες επιφυλάξεις. Βουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «παιχνίδι προπαγάνδας που συνεχίζει να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες μελλοντικής ευμάρειας».

Πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν τον σκεπτικισμό τους ανοιχτά. Αναλυτές , τονίζοντας ότι η μείωση της ζήτησης για μαζική μεταφορά κοντέινερ ανά την υφήλιο και ο ανταγωνισμός με διαφορετικές – πιο συμφέρουσες για τις ναυτιλιακές εταιρείες – διαδρομές των πλοίων, θα καθιστούσε το έργο ασύμφορο για την Κίνα. Κάτι σαν μία επίδειξη δύναμης, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.
Το κυβερνών κόμμα από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το έργο το οποίο θα έχει μήκος πάνω από 270 χιλιόμετρα θα έχει τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο πολλά οφέλη. Θα μεταμορφώσει προς το καλύτερο μία από τις πιο φτωχές περιοχές της κεντρικής Αμερικής, αφού θα φέρει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα εκτινάξει τους ρυθμούς ανάπτυξης, αυξάνοντας το ΑΕΠ της χώρας έως και 15%.

Η ιδέα για τη δημιουργία μίας διώρυγας στη Νικαράγουα δεν είναι καινούργια, αφού βρίσκεται κατά καιρούς στο επίκεντρο των συζητήσεων από τον 19ο αιώνα και έπειτα. Πολλά σχέδια είδαν το φως τη δημοσιότητας και πολλές επιτροπές δημιουργήθηκαν ανά τα χρόνια ώστε να μελετήσουν ένα τέτοιο σχέδιο, ωστόσο τα πρώτα σοβαρά βήματα έγιναν μόλις το 2006, όταν και η κυβέρνηση κατέθεσε την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη.

Το 2008 ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναθέρμανε τις συζητήσεις, ωστόσο οι Κινέζοι ήταν αυτοί που πρόσφατα έκαναν το αποφασιστικό βήμα, αφού η κεντρική και λατινική Αμερική εξελίσσονται σε σημαντικές αγορές για τα προϊόντα που εξάγει η ασιατική υπερδύναμη.

«Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Νικαράγουα είναι και η γεωγραφική της θέση, για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με το σχέδιο» είχε δηλώσει πριν περίπου ένα χρόνο ο γερουσιαστής του κινήματος των Σαντινίστας Γιανσίτο Χουάρες .

Αυτό φαίνεται να πιστεύει και η HK Nicaragua Canal Development Investment Co. (HKND Group), η κινέζικη εταιρεία που ανέλαβε το έργο. Γιατί, όταν ολοκληρωθεί το έργο, η HKND θα λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα που θα έχει η διώρυγα από το διάπλου των πλοίων, ωστόσο αυτό είναι το λιγότερο. Η θέση της χώρας είναι ο παράγοντας που πραγματικά ενέπλεξε τους Κινέζους σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, αφού όπως εκτιμάται η Νικαράγουα θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό μέρος για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου. 

«Η εδραίωση της Κίνας ως μεταποιητικό κέντρο, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση εμπορευμάτων για τις επόμενες δεκαετίες» ήταν της HKND αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας τον Ιούνιο του 2013. Παράλληλα, τόνισε ότι η συνολική αξία των αγαθών που θα διακινούνται διαμέσου των καναλιών στη Νικαράγουα και τον Παναμά θα ξεπερνά τα 1,3 τρισ. δολάρια, κάνοντας τις σημαντικότερες εμπορικές διαδρομές στον πλανήτη.

Όταν η εταιρεία ολοκληρώσει αυτό το πρόζεκτ, η Κίνα, θα αποκτήσει ουσιαστικά τον έλεγχο ενός δυνητικά πολύ σημαντικού νέου περάσματος από τον Ειρηνικό Ωκεανό στην Καραϊβική και από κει στον Ατλαντικό Ωκεανό, το δεύτερο στην Κεντρική Αμερική μετά τον Παναμά, και μαζί ένα τεράστιο ατού στην προσπάθειά της να αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη επιρροή όχι μόνο στην περιοχή, αλλά στο παγκόσμιο εμπόριο. 

«Τα χρήματα δεν έχουν καμία σχέση» είχε δηλώσει στο AP, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη διώρυγα στη Νικαράγουα ο πρόεδρος των επιχειρήσεων του Παναμά Ρομπέρτο Τρονκόσο, ο οποίος βλέπει με σκεπτικισμό αυτή την προοπτική. «Η Κίνα θέλει να γίνει κυρίαρχη οικονομική δύναμη του πλανήτη. Και όποιος ελέγχει το εμπόριο, ελέγχει και τον κόσμο» συμπλήρωσε δεικτικά.

Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τείνει να αναδειχθεί η Κίνα το 2014, δίνοντας τέλος στην παγκόσμια κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών που δεσπόζουν στην πρώτη θέση από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η νέα εικόνα προκύπτει από μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που αναθεώρησε τα στοιχεία του 2011, προσαρμόζοντάς τα στην αγοραστική δύναμη των οικονομιών ανά τον κόσμο και αφαιρώντας τις στρεβλώσεις που δημιουργούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Προκύπτει, έτσι, μια ενδιαφέρουσα εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας με την κινεζική οικονομία να αποδεικνύεται κατά 20% μεγαλύτερη από αυτό που εθεωρείτο ώς τώρα, καθώς το κινεζικό ΑΕΠ ανερχόταν το 2011 στο 87% του αμερικανικού και όχι στο 47% όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Δεδομένου, όμως, ότι η Κίνα αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από εκείνους των ΗΠΑ, η οικονομία της αναμένεται να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη στον κόσμο μέσα στο τρέχον έτος.

Επίσης, σημαντικό θεωρείται το γεγονός της η Κίνα ανήκει στις χώρες Brics τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες καθώς και το γεγονός ότι οι Κινέζοι διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τους Ρώσους.

Επιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top