Select Menu


Πόσο περίεργο θα ακουγόταν αν κάποιος ισχυριζόταν ότι οι πολύπαθες καθαρίστριες χάνουν τις δουλειές τους για να βγει ωφελημένη εταιρία η οποία σχετίζεται με τη Goldman Sachs;

Ή για παράδειγμα άλλοι κολοσσοί όπως η JP Morgan, η Deutsche Bank και η Blackrock;

Ρεπορτάζ: Νίκος Ανδριόπουλοςκαι Βαγγέλης Τριάντης

Σίγουρα αρκετοί θα έσπευδαν να κολλήσουν τη ρετσινιά των «ψεκασμένων», ενώ άλλοι θα έκαναν λόγο για ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας και γραφικότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του λαϊκισμού.

Όπως αποκαλύπτει το tribune.gr οι «γραφικότητες» αυτές, δυστυχώς φαίνεται να ταυτίζονται με την πραγματικότητα.

Μία δανέζικη εταιρεία κολοσσός η οποία δραστηριοποιείται σε πάνω από 50 χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα φέρεται να είχε σχέσεις με την GoldmanSachs, όπως και με άλλους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg ένας σημαντικός αριθμός μετοχών της ISSWorld φέρεται να ανήκε στην Goldman Sachs.

Στο μετοχολόγιο της συγκαταλέγονται κορυφαία ονόματα του διεθνούς χρηματοοικονομικού «σταρ σύστεμ». Όπως για παράδειγμα η DeutscheBank, η JP Morgan και η BlackRock.

Δηλαδή κολοσσοί που εδώ και χρόνια έχουν εισπράξει από το ελληνικό Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ για να παρέχουν τις συμβουλές τους στις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και παρά την αποτυχία τους, εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν εισπράξει ουκ ολίγα εκατομμύρια προκειμένου να παρέχουν συμβουλές στις ελληνικές κυβερνήσεις για να ξεφύγουν από τον βάλτο της οικονομικής ύφεσης.


Ποια είναι η ISS
Η ISS World δεν είναι μια τυχαία αλλά ούτε και μικρή εταιρεία.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της ιδρύθηκε το 1901 στην Κοπεγχάγη και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδά έσοδα το 2013 ανήλθαν σε περίπου 10 δισεκατομμύρια DKK», ενώ διαθέτει πάνω από 530.000 εργαζομένους παγκοσμίως. Η δραστηριότητα της δείχνει να είναι ιδιαίτερα πολυσχιδής. Μεταξύ των παροχών που προσφέρει συγκαταλέγονται υπηρεσίες καθαρισμού, catering, ακόμη και παροχή υπηρεσιών security.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας η εταιρεία διαθέτει πλούσιο πελατολόγιο. Εκλεκτός πελάτης όμως τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι αποτελεί το ελληνικό Δημόσιο. Νοσοκομεία, ΟΑΕΔ κτλ, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναγνώρισε την εταιρεία ως «Οργανισμό Ασφαλείας», προκειμένου να «εκπονεί μετά από εξουσιοδότηση αξιολογήσεις ασφάλειας και λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων, καθώς και σχέδια ασφαλείας λιμένων για την προστασία αυτών από έκνομες ενέργειες», όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση.


«Κόψτε Δημόσιο για να βγάλουμε εκατομμύρια»
Η όλη υπόθεση το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι προκλητική. Μία πολυεθνική εταιρεία με παράρτημα στην Ελλάδα, εμφανίζεται να διαθέτει ως μετόχους-η μαμά εταιρεία- διεθνείς χρηματοοικονομικούς κολοσσούς που οι μόνες παραινέσεις τους προς τις ελληνικές κυβερνήσεις μέσω της τρόικας είναι να περιοριστεί το ελληνικό Δημόσιο, να απολυθεί το «πλεονάζον» προσωπικό και να ανατεθούν οι υπηρεσίες σε ιδιώτες. Και όλα αυτά με το πρόσχημα των υψηλών δημοσίων δαπανών. Ο πραγματικός λόγος όμως δείχνει τελικά να είναι βαθύτερος. Τα χρήματα είναι πολλά και τα κέρδη ακόμη περισσότερα.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση που συνεχίζει να εκτίθεται ανεπανόρθωτα – αποκαλύπτεται ότι ο σκοπός της «αναδιάρθρωσης» που επιχειρείται και των απολύσεων που δρομολογούνται είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων που σε πλείστες των περιπτώσεων έχουν άρρηκτη σχέση με το πώς ακριβώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top