Select Menu


Η χθεσινή ανακήρυξη του ισλαμικού "χαλιφάτου" από τους τζιχαντιστές, με σύνορα που εκτείνονται από το ανατολικό Ιράκ, και φθάνουν μέχρι την Τουρκία και τη Συρία (καλύπτουν κυρίως τις σουνιτικές περιοχές του Ιράκ και τις πρόσφατες κτήσεις τους) απασχολεί έντονα τον δυτικό Τύπο, καθώς εκτιμάται ότι οι τζιχανστιστές ανοίγουν μέτωπο με την Αλ Κάιντα, κάτι που θα ανάψει φωτιά σε όλο τον αραβικό κόσμο.


Η ημέρα της ανακοίνωσης του χαλιφάτου φαίνεται ότι ήταν προσεκτικά επιλεγμένη, καθώς συνέπεσε με τη νέα σελήνη και την αρχή της κορυφαίας για τον ισλαμικό κόσμο εορτής του ραμαζανιού. Επιχειρώντας μάλιστα να προσδώσει χαρακτήρα τελετουργίας, η οργάνωση ισλαμικό κράτος για το Ιράκ και την Ανατολή (ISIS) μετονομάστηκε απλά σε ισλαμικό χαλιφάτο (IS) και ζήτησε από ζήτησε από τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, όπως ορίζεται από τη θρησκεία τους να ορκιστούν πίστη στο νέο χαλίφη Ιμπραήμ, όπως αυτοαποκαλείται ο αρχηγός της οργάνωσης Abu Bakr al-Baghdadi.


Η μετονομασία της οργάνωσης και η ίδρυση του χαλιφάτου έγινε μέσω ηχητικού ντοκουμέντου που κυκλοφόρησε στα social media, και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες: αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ρωσικά. Η διακήρυξη συνοδεύτηκε από πλήθος επικοινωνιακών μηνυμάτων, όπως αυτό το video που δημοσιεύει ο Guardian και είναι κυρίως στην αγγλική γλώσσα.

Στο video έναw γενειοφόρος αντάρτης του IS οπλισμένος με καλάσνικοφ, εξηγεί τι είναι το νέο χαλιφάτο.

Ο τζιχαντιστής υποστηρίζει πως το χαλιφάτο θα επεκτείνει τα σύνορά του επιφέροντας αλλαγές στα σύνορα που είχαν επιβληθεί μετά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.


Παράλληλα, υποστηρίζει ότι "θα απελευθερώσουν την Παλαιστίνη", ενώ υπόσχεται ότι θα αγωνιστούν για να εξυψώσουν ακόμα περισσότερο το όνομα του Αλλάχ.

Ο Αρχηγός της ομάδαςτων τζιχαντιστών, Abu Bakr al-Baghdadi, αυτοανακυρήχθηκε ως ηγέτης του νέου χαλιφάτου και κάλεσε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του οργανισμού, να ορκιστούν πίστη σε αυτόν.

* Ο χάρτης αυτός έχει δημοσιευτεί σε έναν από τους λογαριασμούς των τζιχαντιστών στο Twitter και δείχνει τις προθέσεις τους για την επόμενη πενταετία.

Οι αναλυτές λένε ότι η δήλωση ίδρυσης ενός ισλαμικού χαλιφάτου αποτελεί απειλή για την Αλ Κάιντα, και για τον λόγο αυτό ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, αποκήρυξε τον Baghdadi.

"Με απλά λόγια, ο Abu Bakr al-Baghdadi έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Αλ Κάιντα," εκτιμά ο Charles Lister, ερευνητής στο Κέντρο Brookings της Ντόχα του Κατάρ. Παράλληλα υποστηρίζει ότι η Αλ Κάιντα δεν θα αφήσει αναπάντητη αυτή την πρόκληση και θα κινηθεί γρήγορα εναντίον του Baghdadi.


Εν τω μεταξύ, φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύονται στον Τουρκικό Τύπο, δείχνουν ότι οι αντάρτες του IS έχουν ήδη υψώσει τις σημαίες του χαλιφάτου στα τουρκο-ιρακινά σύνορα.

Όπως χαρακτηριστικά δείχνει το video της εφημερίδας Hurriyer, οι σημαίες του χαλιφάτου κυματίζουν στο ιρακινό έδαφος, στο ύψος της πόλης Sanliurfa (είναι η αρχαία Έδεσσα) κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.


capital.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top