Select Menu


Τις πύλες της στο κοινό άνοιξε στις 25 Ιουνίου η μόνιμη έκθεση «Android: What is Human?» στο Εθνικό Μουσείο Νέων Επιστημών και Καινοτομίας (Miraikan) της Ιαπωνίας στο Τόκιο, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να «συναντήσουν» τα αποκαλούμενα «πλέον προηγμένα ανδροειδή» που υπάρχουν στον κόσμο- δηλαδή ρομπότ τα οποία οπτικά μοιάζουν πολύ σε ανθρώπους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τρία ανδροειδή: το Kodomoroid και το Otonaroid – ένα «παιδί» και μια «ενήλικη γυναίκα» αντίστοιχα- και το Telenoid, ένα ανδροειδές το οποίο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει σχεδιαστεί με κάποια πολύ γενικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Την έκθεση επιβλέπει ο Δρ. Χιρόσι Ισιγκούρο, ειδικός σε θέματα ανδροειδών ο οποίος μελετά το ερώτημα «τι σημαίνει ‘ανθρώπινο’;». Το Kodomoroid και το Otonaroid έχουν αναλάβει καθήκοντα στο πλαίσιο της έκθεσης, για πραγματοποίηση αναγγελιών/ ανακοινώσεων και ενημέρωση σε θέματα επιστήμης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «Η έκθεση θα αποτελέσει ένα μοναδικό και σπάνιο event το οποίο θα παρέχει σε επιστήμονες την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να λειτουργήσουν ανδροειδή ρομπότ, ρίχνοντας παράλληλα φως στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων εν αντιθέσει με αυτά των ρομπότ.

Τα πιο προηγμένα ανδροειδή του κόσμου σε ιαπωνικό μουσείο
Ως ανδροειδές ορίζεται ένα ρομπότ το οποίο μοιάζει στον άνθρωπο όσον αφορά στην εμφάνιση και στην κίνησή του. Χάρη σε νέα υλικά τα οποία επιτρέπουν τη δημιουργία απαλού δέρματος και σε τεχνητούς μύες που επιτρέπουν ομαλή κίνηση, τα ανδροειδή έρχονται όλο και πιο «κοντά» στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Miraikan, εάν ένα ανδροειδές αποκτήσει τη δυνατότητα να μιλά και να «ζει» όπως ένας άνθρωπος, ίσως τότε κάποια στιγμή να μην είναι δυνατόν να ξεχωρίσει κάποιος το ένα από το άλλο. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τι θα σήμαινε η λέξη ‘ανθρώπινος’; Τι είναι ‘ανθρώπινο’;» αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση του μουσείου.

Όσον αφορά στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά: το Kodomoroid έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει σχετικά με ειδήσεις από όλο τον κόσμο 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, σε μία ποικιλία φωνών και γλωσσών.

Το Otonaroid έχει «προσληφθεί»» ως «υπάλληλος» επιφορτισμένη με την ενημέρωση σε επιστημονικά θέματα και μπορεί να μιλά με τους επισκέπτες- οι οποίοι έχουν και τη δυνατότητα χειρισμού της (τα ρομπότ είναι τηλεχειριζόμενα).

Το Telenoid είναι ένα ρομπότ μινιμαλιστικού σχεδιασμένου, το οποίο ενσωματώνει τα ελάχιστα δυνατά εμφανισιακά χαρακτηριστικά για «ανθρωποειδή» επικοινωνία. Οι επισκέπτες μπορούν να μιλήσουν μαζί του και να το χειριστούν.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top