Select Menu


Στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο υπουργός Εθνικής Αμύνης ήταν ο Γ.Παπαντωνίου έχει μπει για τα καλά η έρευνα για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων, με τους ανακριτές Διαφθοράς να καλούν με την ιδιότητα του κατηγορουμένου τον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών Σπ. Τραυλό.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επί Γιάννου Παπαντωνίου, Σπύρος ΤραυλόςΠρόκειται για το διάδοχο του καταδικασθέντος για «μαύρο πολιτικό χρήμα» Ιω. Σμπώκου, στον οποίο οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίζονται την υπόθεση έστειλαν κλήση προς απολογία για την αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας στην υπηρεσία. Ο κατηγορούμενος, που διετέλεσε διευθυντής επί υπουργίας Παπαντωνίου, θα περάσει το κατώφλι των ανακριτών στις 11 Ιουλίου.

Η κατηγορία για την οποία ελέγχεται αφορά στη μη υλοποίηση των συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των γερμανικών υποβρυχίων. Σε κάθε περίπτωση, ο Σπ. Τραυλός αναμένεται να λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί μετά την 11η Ιουλίου, καθώς θα πρέπει να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας για την οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις.

Σύμφωνα με πολυσέλιδη συμπληρωματική αναφορά του ΣΔΟΕ, αντισταθμιστικά έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ για δύο συμβάσεις των υποβρυχίων δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Τα έργα είχαν συμπεριληφθεί στις συμβάσεις Α/Ω, οι οποίες αποτελούν απόρροια των κύριων συμβάσεων 12Β/2000 και 21Β/2002 και αφορούν την κατασκευή υποβρυχίων τύπου 214 και 209.

Η πρώτη σύμβαση αφορά την περίοδο Σμπώκου - Τσοχατζόπουλου - Σωτήρη Εμμανουήλ και η δεύτερη την ανάθεση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., τον εκσυγχρονισμό και τη γενική επισκευή τριών συν ένα (3+1) υποβρυχίων κλάσεως Ποσειδών τύπου 209, που προσδιορίστηκε στο ποσό των 826.173.947 ευρώ. Η τελευταία φέρει τις υπογραφές του Σπ. Τραυλού για λογαριασμό του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ και του Σωτ. Εμμανουήλ από τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Κατά το ΣΔΟΕ, το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της Σύμβασης Α/Ω με αριθμό 13/2002 ανερχόταν στα 72.654.175 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος, το καλοκαίρι του 2011 ενώπιον της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής για την υπογραφή των επίμαχων συμβάσεων είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε αντίρρηση ποτέ και από κανέναν. Μάλιστα, είχε αναφέρει στην Επιτροπή ότι στο διάστημα της θητείας του από το 2002 έως το 2004 είχε υπογράψει δύο ενδιάμεσες συμβάσεις -μία για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων και μία για τα αντισταθμιστικά.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top