Select Menu

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Παραμονές της «Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών», που... καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1987 να γιορτάζεται στις 26 Ιουνίου, το Ελληνικό Λ.Σ. συνεργαζόμενο με την Αμερικανική DEA (Drug Enforcement Administration) σημείωσαν μια τεραστίων διαστάσεων επιτυχία εντοπίζοντας σε βίλα στη Φιλοθέη και σε «κοτέτσια» στο Κορωπί μια ποσότητα ηρωίνης που ξεπερνά τους 2 τόνους.

Στον τομέα της καταστολής, όπως ήδη σχολιάστηκε στα ΜΜΕ και στα blogs, η επιτυχία είναι τεράστια καθώς και η ποσότητα ηρωίνης που οι άνδρες του ελληνικού Λ.Σ. κατέσχεσαν θεωρείται ως πρωτοφανής στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα…

Είχα την χαρά πριν αρκετά χρόνια να γνωριστώ με τον Στρατηγό της ΕΛΑΣ κ Ραχωβίτσα ο οποίος και παλιότερα είχε «γράψει ιστορία» με συλλήψεις ναρκεμπόρων και κατασχέσεις ναρκωτικών και μέσω αυτού θα ήθελα να στείλω σε όλα τα μέλη της ομάδας πολύ Θερμά συγχαρητήρια!…

Οι συλλήψεις και οι κατασχέσεις είναι μέρος του τεράστιου αγώνα που οι Αστυνομικοί και οι Λαοί της οικουμένης δίνουν ενάντια στους εμπόρους των ναρκωτικών αλλά σίγουρα ΔΕΝ «λύνουν» το πρόβλημα που θερίζει νέους, νέες και ώριμα στην ηλικία άτομα στην Πατρίδα μας όπως σε όλες τις χώρες.

Δυστυχώς η ΕΠΙΤΥΧΙΑ έχει και «παράπλευρες απώλειες» η μάλλον «παράπλευρες επιπτώσεις» και σημεία αναφοράς που ΔΕΝ γίνονται εύκολα κατανοητές από την ευρύτερη κοινή γνώμη και δεν σχολιάζονται, για ευνόητους και ΟΧΙ για πονηρούς λόγους, στα ΜΜΕ.

Σε σχετική εργασία μου που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ πριν πολλές δεκαετίες, όπως και στο βιβλίο μου -κοινωνικής προσφοράς - που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, προσέγγισα το θέμα της «ναρκομανίας» με ένα «πρότυπο» που συμπεριλαμβάνει 4 στάδια-άξονες προβληματισμού και προσέγγισης και συγκεκριμένα:

Την πρόληψη, την θεραπεία και επανένταξη εξαρτημένων ατόμων, την καταστροφή καλλιεργειών οπίου και κόκας και την καταστολή της εμπορίας ναρκωτικών και διεγερτικών ουσιών.

Στον τομέα της ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, επαναλαμβάνω, Λ.Σ. & D.E.A. αξίζουν πολλά, πάρα πολλά συγχαρητήρια.

Το πρόβλημα ξεκινά με τις γενεσιουργές αιτίες που ωθούν κάθε άτομο στη χρήση, κατάχρηση και τελικά εξάρτηση από ναρκωτικές και διεγερτικές ουσίες.

Κάθε κοινωνία και κάθε Λαός, κάθε οικογένεια έχουν στον τομέα αυτόν τις δικές τους ενοχές και απαιτείται πολύ δουλειά για να «σωθούν» παιδιά και ώριμα στην ηλικία άτομα από τον θανάσιμο εναγκαλισμό, μέσα από την εξάρτηση, στο στάδιο της ΠΡΟΛΗΨΗΣ.

Από τη στιγμή που το άτομο «εξαρτηθεί» αρχίζει το δράμα του ατόμου και το δράμα της οικογένειάς του καθώς το κόστος απόκτησης ηρωίνης είναι τεράστιο και αργά ή γρήγορα το εξαρτημένο άτομο θα εμπλακεί σε σειρά αντικοινωνικών και ποινικά κολάσιμων πράξεων για να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούν «οι δόσεις του…»

Εξαρτημένα άτομα «κατηγορούνται» για παραβατική συμπεριφορά που ποικίλλει από την πορνεία μέχρι τις κλοπές και διαρρήξεις.

Για να γίνει, έστω ελάχιστα κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι τα «κλοπιμαία» διατίθενται στην «μαύρη αγορά» στο ένα ή δύο δέκατα της αξίας τους!

Μπορεί να ρωτήσει κανείς καλοπροαίρετα το πικρό ερώτημα:

Αυτά που «κλέβουν» τα εξαρτημένα άτομα ΠΟΙΟΙ τα αγοράζουν;

Την απάντηση την αφήνω στην φαντασία σας…

Στο στάδιο της θεραπείας έχουν δοκιμασθεί εμπειρικά πολλές θεωρίες και πολλές μέθοδοι και τεχνικές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κυρίως εκείνες της «πλήρους αποχής από χρήση ουσιών» («στεγνή» προσέγγιση) που εφαρμόζεται σε Θεραπευτικές Κοινότητες και η παροχή «υποκατάστατων».

Μετά από μισό αιώνα εμπειριών με εξαρτημένα άτομα και εφόσον το κέρδη που αποκομίζουν οι έμποροι του αποκαλούμενου «Λευκού Θανάτου» δηλαδή της ηρωίνης είναι ΜΥΘΙΚΑ (η ποσότητα που κατασχέθηκε στην Αττική τις τελευταίες μέρες υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ!) τείνω να στηρίζω την προσέγγιση της παροχής υποκατάστατων όπως η γνωστή μεθαδόνη…

Το αιτιολογικό υπόβαθρο στην προσέγγισή μου σχετίζεται με το κόστος της παροχής μεθαδόνης σε εξαρτημένα άτομα και το κόστος της αγοράς των «δόσεων» ηρωίνης στο πεζοδρόμιο με χρήματα που αποκτήθηκαν από την πορνεία μέχρι τις κλοπές και διαρρήξεις.

Μεγάλη η επιτυχία των διωκτικών μας Αρχών και κανείς δεν επιτρέπεται να την μειώσει, συμπεριλαμβανομένου και εμού, αλλά υπάρχει το ερώτημα που μας βασανίζει ΟΛΟΥΣ:

Πότε θα καταστραφούν οι παράνομες φυτείες οπίου στις χώρες όπου καλλιεργείται όπως, π.χ. το Αφγανιστάν το οποίο είναι ήδη η πρώτη χώρα παράνομης παραγωγής οπίου από το οποίο και παράγεται η ηρωίνη;

Η πρόσφατη κατάσχεση 2 και πλέον τόνων μεταφράζεται σε 2, 000 και πλέον κιλά, τα οποία μεταφράζονται σε 2 και πλέον εκατομμύρια γραμμάρια ηρωίνης τα οποία (ανάλογα με την περιεκτικότητα κάθε δόσης) μπορεί να δώσουν από 7 έως 15 «σκονάκια» δηλαδή 15 έως 30 εκατομμύρια «δόσεων».

ΑΥΤΕΣ οι ποσότητες θα ΛΕΙΨΟΥΝ από την Ελληνική και τις άλλες αγορές της Ευρώπης με αποτέλεσμα το ΚΟΣΤΟΣ κάθε δόσης να αυξηθεί δραματικά και η απόκτηση δόσεων να απαιτεί ακόμη περισσότερες κλοπές, διαρρήξεις, και εκπόρνευσης…

Δηλαδή να ΜΗΝ γίνονται συλλήψεις εμπόρων και κατασχέσεις;

ΟΧΙ βέβαια, και θα ήταν κάποιος που θα υπονοούσε κάτι τέτοιο απίθανα αφελής ή, ακόμη χειρότερα, επικίνδυνα «τοποθετημένος».

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ τεράστια προσπάθεια στον τομέα της ΠΡΟΛΗΨΗΣ ώστε τα παιδιά μας να μην καταντήσουν ναρκομανείς ΚΑΙ ταυτόχρονα στην ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των παράνομων καλλιεργειών σε όλο τον πλανήτη…

Τα δύο αυτά σκέλη της πρόληψης καθυστερούν και δεν προβλέπεται άμεση βελτίωσή τους (οι λόγοι αφορούν σε γεωπολιτικά και άλλα παιχνίδια στην καταστροφή καλλιεργειών και στην απόσταση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, στην απώλεια της ανθρωπιάς και των συναισθημάτων σε κοινωνίες που εμμένουν στο κέρδος και αγνοούν το ΕΜΕΙΣ επιμένοντας στην υπεραξία του…ΕΓΩ).

Για να θεραπευθούν οι ανθρώπινες κοινωνίες από την αναλγησία, από την βαρβαρότητα του ανθρώπου στον συνάνθρωπό του, από την υποτίμηση της αξίας των συναισθημάτων και τον μηδενισμό της επικοινωνίας ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, ανάμεσα στον καθένα και την καθεμιά μας χρειάζονται προσπάθειες και αγώνας που ΔΕΝ βλέπω να έρχονται…

Η ανάγκη χρήσης και η κατάχρηση ηρωίνης (την κοκαΐνη την θέλουν άτομα που συνήθως διαθέτουν οικονομική ευχέρεια) δημιουργεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ΜΥΘΙΚΑ ΚΕΡΔΗ στους εμπόρους.

Εδώ έρχεται η παροχή «υποκατάστατων» που κοστίζουν ΕΛΑΧΙΣΤΑ σε σύγκριση με το κόστος κάθε δόσης ηρωίνης στο πεζοδρόμιο.

Δυστυχώς όταν υπάρχει τεράστια ζήτηση ΜΟΝΗ η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ επιβεβαιώνει το: ΟΥΔΕΝ ΚΑΛΟΝ…ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΚΟΥ!...

Κλείνω με την αναφορά στην κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από την κ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Βουλευτή των ΑΝΕΛ στο Νομό Μαγνησίας, για κάποιο σχόλιο της πρώην Υφυπουργού Υγείας κ Ζέτας Μακρή που αφορά σε εμπορία «ναρκωτικών»

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top