Select Menu


Γράφει: Στάθης Γιωργούλης

Με μια νέα μέθοδο, οι ειδικοί σκοπεύουν να κάνουν το μπάλωμα στις τρύπες των αιμοφόρων αγγείων και των τοιχωμάτων της καρδιάς πιο εύκολη υπόθεση, χρησιμοποιώντας κόλλα που ενεργοποιείται με το φως. Η κόλλα, που περιγράφεται στο περιοδικό Science Translational Medicine, ενεργεί σε δευτερόλεπτα όταν εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Το νέο αυτό μέσο θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τους χειρουργούς οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με τις σημερινές μεθόδους για την επιδιόρθωση καρδιακών σχισμών, βρίσκοντας σε όλες μειονεκτήματα. Τα ράμματα και οι συνδετήρες που χρησιμοποιούνται συχνά, μπορούν να βλάψουν τον εύθραυστο ιστό και δεν αποτελούν άμεσα μια υδατοστεγή σφραγίδα. Επιπλέον, οι περισσότερες υπάρχουσες χειρουργικές κόλλες δεν κολλάνε καλά σε υγρό ιστό κι έτσι δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση που ασκεί μια παλλόμενη καρδιά, στα τοιχώματα των θαλάμων και των αιμοφόρων αγγείων. Μερικές καθίσταται αναποτελεσματικές εάν αντιδράσουν χημικά με το αίμα.


Οι ερευνητές που επινόησαν το νέο υλικό αναφέρουν ότι ήταν εμπνευσμένοι από τη φύση: Μελέτησαν τις παχύρρευστες εκκρίσεις του γυμνοσάλιαγκα και τα σκουλήκια της άμμου για να καθορίσουν, τον τρόπο με τον οποίο αυτά ήταν σε θέση να σχηματίζουν σταθερούς δεσμούς μέσα στο νερό. Τελικά κατέληξαν σε ένα μη τοξικό πολυμερές που δεν αναμειγνύεται με το νερό, ενεργοποιείται γρήγορα όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως και παραμένει ελαστικό, έτσι ώστε να μπορεί να κάμπτεται με το καρδιακό ιστό. Απέδειξαν την αποτελεσματικότητα της κόλλας, χρησιμοποιώντας την σε μπαλώματα που έγιναν για να επιδιορθώσουν τις τρύπες στις αρτηρίες της καρωτίδας και τα τοιχώματα της καρδιακής κοιλότητας τεσσάρων χοίρων, ενώ οι καρδιές εξακολουθούσαν να χτυπάνε.


Κι ενώ περισσότερες μελέτες σε ζώα είναι αναγκαίες, πριν η κόλλα να μπορεί να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, οι ερευνητές λένε ότι το υλικό τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο λιγότερο επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς, δεδομένου ότι τόσο η κόλλα όσο και το φως μπορούν να εισαχθούν στο σώμα με λεπτά εργαλεία. Δείτε παρακάτω την εικονική απόδοση μιας τέτοιας διαδικασίας.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top