Select Menu


Γράφει ο Καρτέσιος

Στις 27 Μαΐου 2014 η ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ’ αριθμ. 1900/2014 απόφασή της, έκρινε ότι είναι συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η ισχύουσα διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαπράττουν πειθαρχικό παράπτωμα θα τίθενται αυτομάτως σε αργία (αυτοδίκαιη θέση σε αργία).

Ειδικότερα, το άρθρο 103 του παλαιού Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) αναμορφώθηκε με τον νόμο 4093/2012 και αυστηροποιήθηκε ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε«να επιτυγχάνεται η άμεση και έγκαιρη απομάκρυνση όσων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα». Σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα, ο υπάλληλος τίθεται αμέσως σε αργία μόλις ασκηθεί σε βάρος του πειθαρχική δίωξη ή παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι το μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας επιβάλλεται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων για λόγους δημοσίου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τη Ζωή Γεωργαντά, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου είναι κατηγορούμενος σε τρεις διαφορετικές δίκες για τρία διαφορετικά παραπτώματα. Η μία, μάλιστα, δίκη αναβλήθηκε προ δύο ημερών για έβδομη φορά! Ο Ανδρέας Γεωργίου, φυσικά δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, αλλά κατέχει δημόσια θέση, αμείβεται από το Δημόσιο και το σκεπτικό της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που θεωρεί ότι «το μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας επιβάλλεται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων για λόγους δημοσίου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας» αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία για ανθρώπους που κατέχουν τόσο σημαντικές δημόσιες θέσεις. Πιθανόν όμως ουδείς ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον και μάλλον αρκετοί είναι αυτοί που δε βολεύονται από την εύρυθμη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ.

Μία άλλη περίπτωση σήψης συνολικά του Συστήματος είναι αυτή του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Την 1η Απριλίου του 2014, ασκήθηκε από την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς σε βάρος του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος φέρεται να έδωσε διπλή εντολή να αρθεί η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών εκπροσώπου επιχείρησης σούπερ-μάρκετ, στη Βόρειο Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ενώ η επιχείρηση χρωστά περί τα 18,25 εκατομμύρια στο ΙΚΑ, να χαθούν τα χρήματα και να ζημιωθεί το ταμείο. Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από καταγγελία προς τους εισαγγελείς διαφθοράς.

Και στις δύο περιπτώσεις οι διορισμένοι και αμειβόμενοι από το Δημόσιο, δημόσιοι λειτουργοί, παραμένουν στις θέσεις τους χωρίς κανείς να τους αγγίζει, δίχως κανείς νόμος να τους περιλαμβάνει στην έννοια «προστασία δημοσίου συμφέροντος» και δίχως οι αρμόδιοι υπουργοί να εκδηλώνουν κάποια ανησυχία για την εύρυθμη λειτουργία του ΙΚΑ και της ΕΛΣΤΑΤ.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον δυσωδών εξαιρέσεων από νόμους και κανόνες, πρώτα θέματα στην ειδησεογραφία και στις συζητήσεις είναι το ποιος Χάρης Θεοχάρης θα μπει στη θέση του Χάρη Θεοχάρη, ποιος Στουρνάρας θα αντικαταστήσει τον Στουρνάρα, τι ρεύτηκε ο Ψαριανός για τον Κουβέλη, τι έκλασε ο Βενιζέλος για όσους θέτουν θέμα ηγεσίας στο κολόβωμα του ΠΑΣΟΚ και αν η σύγχρονη Κεντροαριστερά θα πρέπει να έχει στο σαλόνι της πορτρέτο της Μέρκελ ή του Σόιμπλε. Ξεχείλισαν οι υπόνομοι…

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top