Select Menu


Το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο, το Mauna Loa, στη Χαβάη, δεν αποκλείεται να βρίσκεται σε διαδικασία αφύπνισης, σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία ενημερώνει το κοινό μέσω... Instagram, σημειώνοντας, παράλληλα, τους κινδύνους με τους οποίους ζουν οι κάτοικοι της περιοχής.

“Μετά από μία ανάπαυση 30 ετών, αυτός ο κοιμώμενος γίγαντας μπορεί να επιστρέφει, σιγά σιγά, στη ζωή. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη έκρηξη, το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης έχει καταγράψει αυξημένα επίπεδα σεισμικής δραστηριότητας στις πλαγιές και την κορυφή του Mauna Loa, στη διάρκεια των τελευταίων 13 μηνών”.

Με αυτά τα λόγια και ανεβάζοντας, στο Instagram, μία φωτογραφία του, η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) προειδοποίησε, στις 18 Ιουνίου, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το Mauna Loa, το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο, δεν αποκλείεται να βρίσκεται σε διαδικασία αφύπνισης, αφού “τέσσερα σμήνη σεισμών έχουν συμβεί [σ.σ. εκεί] από τον Μάρτιο του 2013”.


Μέρος της φωτογραφίας που ανέβασε στο Instagram η αμερικάνικη Γεωλογική Υπηρεσία (USGS)


Η τελευταία έκρηξη του Mauna Loa, ενός από τα πέντε ηφαίστεια που σχηματίζουν το νησί της Χαβάης, σημειώθηκε πριν από 30 χρόνια, το 1984. Ένα στενό ρυάκι λάβας εκτοξεύθηκε από την κορυφή του, φθάνοντας μόλις έξω από την πόλη Hilo, με αποτέλεσμα να την φωτίζει, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ευτυχώς, η λάβα δεν μπήκε ποτέ στην κατοικημένη περιοχή.

Ωστόσο, η επικινδυνότητα του ηφαιστείου υπογραμμίστηκε, για ακόμα μία φορά. Όπως σημειώνει η USGS, στον λογαριασμό της στο Instagram, “οι άνθρωποι που κατοικούν στις πλαγιές του αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων ροών λάβας, εκρήξεων, ηφαιστειακής σκόνης, καταστροφικών σεισμών και τσουνάμι”.

Καμπανάκι ο σεισμός της 9ης Μαΐου;

Με δεδομένο ότι το νησί της Χαβάης, σύμφωνα με την USGS, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κομητεία της πολιτείας της Χαβάης, “ο αυξανόμενος πληθυσμός του και η αύξηση της ανάπτυξης σημαίνουν ότι ο κίνδυνος από το ηφαίστειο θα συνεχίζει να αυξάνεται”. Σε κάθε περίπτωση, η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ σημειώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η ροή λάβας από την τελευταία έκρηξη του Mauna Loa (credit: USGS)

Ίσως, το γεγονός ότι, στις 9 Μαΐου 2014, καταγράφηκε ένας σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος από όλους τους προηγούμενους που αναφέρονται στο σημείωμα της USGS, να αποτέλεσε ένα ακόμα καμπανάκι που ανάγκασε τους επιστήμονες να κάνουν αυτή την ανεπίσημη, αλλά σαφή αναφορά στην πιθανότητα το Mauna Loa να ξυπνήσει.

Ας ελπίσουμε ότι η πιθανότητα δεν πρόκειται να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα, ή τουλάχιστον, ότι, αν το Mauna Loa, που στη γλώσσα των Χαβανέζων σημαίνει Μακρύ Βουνό, αποφασίσει να μας πει ένα γεια, μετά από λήθαργο τριών δεκαετιών, θα είναι αρκετά ευγενικό, ώστε, πρώτα, να μας προειδοποιήσει, και οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά του, να μπορέσουν να προφυλαχθούν.

pathfinder.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top