Select Menu

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ είναι σύνηθες και ολοένα αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμαστε στην αναθεώρηση (παραχάραξη επί της ουσίας...) της Ιστορίας από ειδήμονες (τρομάρα τους...) ή μη, οι οποίοι δεν διστάζουν να κάνουν το άσπρο μαύρο (και κυρίως το αντίστροφο...).

Προφανής στόχος, να παρουσιάσουν ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα όπως αυτοί θα ήθελαν ή κατά πώς τους βολεύει για να εξάγουν συμπεράσματα που ουδεμία σχέση έχουν με την ιστορική πραγματικότητα.

Εκτός από μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουμε και μεταλλαγμένη Ιστορία, η οποία αποτελεί και μεγαλύτερο κίνδυνο για την κοινωνία, αφού η ιστορική άγνοια των πολλών είναι ο ιδανικός σύμμαχος αυτών που με πειστικό ομολογουμένως τρόπο χαλκεύουν την Ιστορία.

Λαός χωρίς μνήμη δεν έχει μέλλον, αλλά και λαός που δεν γνωρίζει την Ιστορία του θα επαναλάβει τα λάθη τού παρελθόντος του. Και δυστυχώς, στη δική μας περίπτωση και ξεχνάμε εύκολα και δεν ξέρουμε την Ιστορία μας, οπότε οι πιθανότητες να βγούμε κερδισμένοι δεν είναι με το μέρος μας...

Η κοντή μνήμη και η άγνοια, λοιπόν, γίνονται βούτυρο στο ψωμί των αναθεωρητών, είτε προέρχονται από τη Δεξιά, είτε από την Αριστερά. Και ίσως επειδή η Ιστορία δεν έχει χρώματα, έχουν βαλθεί να τη βάψουν.

Και καλά όταν αναφέρονται σε εποχές τις οποίες όσοι έζησαν έχουν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο και δεν μπορούν να διαψεύσουν τις δήθεν μαρτυρίες και πηγές τους. Συμβαίνει, όμως, να παραποιούν και τη σύγχρονη Ιστορία, την οποία πολλοί εξ ημών έχουμε ζήσει και είναι εύκολο να καταρρίψουμε τα έωλα επιχειρήματά τους. Παρ' όλα αυτά το τολμούν, γνωρίζοντας ότι αφ' ενός θα βρουν συμμάχους και αφ' ετέρου όλο και κάποιους νεότερους θα παραπλανήσουν με τα ψευδολογήματά τους.

Κάπως έτσι, η Ιστορία ξαναγράφεται και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι τη γνωρίζουν μόνο από τα σχολικά βιβλία (αν τα διάβασαν, παρ' ότι κι αυτά αυτά βρίθουν από ιστορικές ανακρίβειες...) και είναι ζήτημα τι θυμούνται, το εγχείρημα των αναθεωρητών δεν συναντά ιδιαίτερες δυσκολίες και αντιστάσεις.

Μερικές φορές, βέβαια, το παρακάνουν, όπως η κυρία Ρεπούση που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο όταν σε σχολικό βιβλίο Ιστορίας χρησιμοποίησε τη λέξη «συνωστισμός» (!) για να περιγράψει τη σφαγή των Μικρασιατών από τους Τούρκους στην προκυμαία της Σμύρνης τον Αύγουστο του 1922.

Και το ακόμα χειρότερο ήταν ότι σε ολόκληρο βιβλίο για την ελληνική και ευρωπαϊκή Ιστορία του 19ου και 20ού αιώνων, η αναφορά στην πιο μαύρη σελίδα του Ελληνισμού, τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν μόλις σε δύο γραμμές!

Και όμως, για τη συνεισφορά της αυτή στην παραχάραξη ενός ιστορικού γεγονότος, που επηρέασε όσο κανένα άλλο τη μοίρα της χώρας, ανταμείβεται έκτοτε από συμπολίτες μας με την είσοδό της στην ελληνική Βουλή. Αν και με τα όσα υποστηρίζει, στο όνομα προφανώς της ελληνοτουρκικής φιλίας και καλής γειτονίας, θα μπορούσε να κατέχει έδρανο στο τουρκικό Κοινοβούλιο!

Ακόμα και για τις ευθύνες της Μικρασιατικής Καταστροφής έγινε και πάλι έπειτα από 90 χρόνια «Η δίκη των έξι» που είχαν καταδικαστεί ως οι υπαίτιοι. Και φυσικά, αθωώθηκαν... Αυτός ήταν, άλλωστε, ο σκοπός τους και όχι να μελετηθούν με ιστορική νηφαλιότητα τα γεγονότα και να αποδοθούν οι ευθύνες και σε άλλους, αφού σίγουρα γι' αυτή την εθνική τραγωδία έφταιξαν πολλοί.

ΠΑΛΙ καλά που ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος κατηγορείται για όλα τα δεινά αυτού του τόπου, ήταν τότε τεσσάρων ετών, διότι δεν θα ήθελαν και πολύ να του φορτώσουν και τη Μικρασιατική Καταστροφή!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top