Στην Ενωμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα, οι περισσότερες χώρες μέλη της,είναι επίσης μέλη στην Βορειο-Ατλαντική συμμαχία , συμμετέχοντας έτσι σε ενα στρατιωτικό θεσμό που δίνει και την δυναμική κάλυψη και προστασία του , σε πολλές περιπτώσεις στην ήπειρο της Ευρώπης.
Αποτελεί δηλαδή το δεύτερο μέρος του γνωμικού παραπάνω , αφού κάθε απειλή εναντίον της , αντιμετωπίζεται με μεγάλη δυναμική και ισχύ , δημιουργώντας ενα δίχτυ προστασίας εκτός και εντός συνόρων της. Εκτός σε κάθε προσπάθεια που κοιτάει να πλήξει την Δύση.. και εντός σε κάθε προσπάθεια χωρών να στραφούν εναντίον η μία της άλλης.
Το εσωτερικό πλαίσιο κανονισμών και πολιτικών , δημιουργεί μια προϋπόθεση ομοφωνίας προς δράση σε συνεργασία με το διεθνές συμβούλιο ασφαλείας των Η.Ε.κάτι που διασφαλίζει , όσο αυτό είναι δυνατόν , την ορθή δράση προς κάθε περίπτωση.
Η λιττή και εξ απαλών ονύχων αναφορά για την λειτουργία και χρησιμότητα του ΝΑΤΟ, γίνεται διότι μόλις πρόσφατα οι ΗΠΑ διά στόματος Ράσμουνσεν , έκρουσε κώδωνα κινδύνου για το γεγονός πως οι χώρες της Ε.Ε. δεν συμμορφώνονται στον εσωτερικό κανονισμό του 2% του ΑΕΠ τους προς αμυντικό εξοπλισμό. Αποτέλεσμα έχει οι χώρες που συμμορφώνονται , να επωμίζονται περισσότερο την προστασία άλλων. Όλως παραδόξως σε αυτές τις χώρες είμαστε και εμείς , μαζί με Βρεττανία και ΗΠΑ!!!! (πηγή: www.nytimes.com)
Το παραπάνω δείχνει πως η αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ πλέον είναι ορατή καθώς σίγουρα οι 3 αυτές χώρες και κυρίως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ξοδεύουν δις δολαρίων για να τηρούν ενα προστατευτικό οργανισμό προς χώρες που απλά απολαμβάνουν την κατάσταση και δεν παρέχουν το δικό τους μερίδιο σε αυτό.
Μια κατάρρευση του ΝΑΤΟ ώς αμυντικό μηχανισμό είναι σίγουρο οτι θα δημιουργήσει ενα τεράστιο θέμα ασφαλείας για τις χώρες της Ένωσης που πλέον θα πρέπει ΑΤΟΜΙΚΑ να στηρίξουν την άμυνα τους.. συν φυσικά οτι η λήξη ύπαρξης του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει συνθήκες έτοιμες για ενδο-Ευρωπαϊκές συγκρούσεις.. κάτι που έχουμε ξεχάσει εδώ και δεκαετίες. Ας μην ξεχνάμε πως η Τουρκία και εμείς είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και πολλές φορές αυτό έχει λειτουργήσει ώς ανάχωμα σε χειρότερες καταστάσεις μεταξύ μας.
Η δημιουργία κινδύνων απο χώρες της Β.Αφρικής και Μ.Ανατολής που πλέον κατέχουν όπλα μακριού βεληνεκούς χωρίς την ομπρέλα προστασίας ενός διεθνούς συμφώνου άμυνας, ... το γεγονός πως η Ρωσία ισχυροποιείται όλο και περισσότερο και απο το «εγγύς εξωτερικό» δείχνει πως ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για την Μεσόγειο αλλά και για την Δ.Ευρώπη αφού δεν θα υπάρχει αντίβαρο ισχύς... το οτι μια Ευρώπη χωρίς στρατιωτικό όργανο προστασίας μπορεί να καταλάβει κάποιος που μπορεί να οδηγήσει.
Τελευταία έχει δημιουργηθεί μια κίνηση απο μερικές Ευρωπαϊκές χώρες για την δημιουργία ενός καθαρά ενωμένου Ευρωπαϊκού στρατού είναι φυσικά μια πολύ καλή κίνηση (http://www.euforbih.org/ - Eurocorps) και σίγουρα είναι αποδεκτή και απο ΗΠΑ (σε αντίθεση με οτι πιστεύουν πολλοί).. αφού πλέον θα αναλάβει και τα βάρη ευθύνης άμυνας και ισορροπίας στην περιοχή. Όμως..:
- Όταν την ίδια στιγμή δεν τηρούν τα προϋποθετούμενα για να συντηρήσουν ενα ήδη υπάρχοντα θεσμό δυνάμεων , κανείς δεν πείθεται οτι θα το κάνουν για ενα νέο.
- Σε ενα στρατιωτικό θεσμό πρέπει να υπάρχουν είτε πολλές ισοδύναμες χώρες,είτε μια ηγεμονική δύναμη που θα κινείται όμως με το γνώμονα του συμφέροντος όλων. Στο νέο Ευρω-στρατιωτικό όργανο , η ηγεμονική δύναμη θα είναι προφανώς η Γερμανία που έχει δείξει πως κινείται με βάση το εθνικό της συμφέρον ακόμα και αν είναι εναντίον όλη η Ευρώπη. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίβαρο ισχύς στην Ρώσικη δύναμη. Άρα εκ των πραγμάτων είναι μια προσπάθεια που θα καταλήξει σε αποτυχία.
- Το αιώνιο ιστορικά αδύναμο σημείο της Ευρώπης ήταν να λειτουργήσει ομόφωνα αρχικά και η αργή , χαρακτηριστικά , ικανότητα της να λαμβάνει αποφάσεις σε κάθε επίπεδο. Στον μηχανισμό του ΝΑΤΟ, δεν ήταν λίγες οιφορές που πολλοί ήταν διστακτικοί αρχικά και απλά ακολούθησαν την δύναμη των ΗΠΑ για να πράξουν τα αυτονόητα. Σε ενα Ευρωπαϊκό όργανο που θα πρέπει ναλειτουργεί ακαριαία.. .η ιστορία μόνο απαισιόδοξο μπορεί να σε κρατήσει ώς προςαυτό.
- Η δημιουργια ενός τέτοιου οργάνου εν καιρώ δυναμικών κρίσεων σε όλη την υδρόγειο με φόντο τα ενεργειακά συμφέροντα , θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα αφού κάθε χώρα στην Ε.Ε. έχει δική της ατζέντα επί αυτού και ακόμα και αν η Ε.Ε. αποφασίζει οτι έτσι πρέπει να γίνει, είναι σχεδόν σίγουρο οτι πολλοί εθνικοί στρατοί θα αρνηθούν να συμμορφωθούν με μια πιθανή απόφαση εναντίον εθνικών συμφερόντων. Επι παραδείγματι αν θεωρήσουμε πως η Τουρκία θα αποτελέσει μέλος αυτής της κίνησης, πως ακριβώς θα εφαρμόσει το δεδομένο πως η Ελλάδα θα έχει αυτόνομες αποφάσεις επί των κοιτασμάτων της; (www.telegraph.co.uk)
Εν κατακλείδι , θεωρώ πως η Ε.Ε. αυτή την στιγμή έχει πολύ μεγάλη ανάγκη την ύπαρξη του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αλλάξει γραμμή πλεύσης στις επενδύσεις εξοπλισμού καθώς σίγουρα οι ΗΠΑ ήδη απομακρύνονται απο την αστυνόμευση της περιοχής σε μεγάλη κλίμακα και επικεντρώνεται σε ταχείες μονάδες αντίδρασης για μεμονωμένα περιστατικά , σύμφωνα με τα εθνικα΄τους συμφέροντα (news.usni.org).
Το ΝΑΤΟ προς το παρόν αποτελεί την μόνη ζωντανή εγγύηση για την ασφάλεια της Ε.Ε. όσο και αν αυτό δεν αρέσει. Αν αυτό ατονήσει, τότε θα αρχίσουν πολύ σημαντικά προβλήματα για όλη την Ευρώπη που ίσως και σε ελάχιστο διάστημα να είναι μη αναστρέψιμα.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Ασφάλειας Πληροφορίας
Owner of IISCA think tank - facebook.com/IntelInfoSecConsultAnalysts
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.