Select Menu


Σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη του e-reportaz.gr, αναφορικά με τον κ. Παμπούκη και την άρνηση του σε αμερικανικό δικηγορικό γραφείο να κυνηγήσει τους κερδοσκόπους των CDS.

Στην εκπομπή «Αντιθέσεις» των Δήμο Βερύκιου και Πέτρου Κουσουλού εμφανίστηκε ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στην επίμαχη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

O κ. Κυριακόπουλος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ δίχως ωστόσο να αποκαλύψει το όνομα του υπουργού, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας το e-reportaz.gr και επαναδιατύπωσε την πρόταση που είχε γίνει στο σημερινό υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μένει μόνο να φανεί το κατά πόσο η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα δεχθεί την πρόταση του αμερικανικού δικηγορικού γραφείου.

Η συνάντηση της Νέας Υόρκης

Όπως είχε αποκαλύψει το περιοδικό «Επίκαιρα», στις 3 Δεκεμβρίου του 2010, έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη μία σημαντική συνάντηση. Ένας έλληνας και ένας αμερικανός δικηγόρος συναντήθηκαν με τον κ. Παμπούκη.

Πρόκειται για τους Jay Eisenhofer και Γιάννη Κυριακόπουλο. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη δυνατότητα της Ελλάδας να κυνηγήσει τους διεθνείς κερδοσκόπους που πόνταραν στην χρεοκοπία της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα ο αμερικανός δικηγόρος ζήτησε από τον έλληνα υπουργό να του επιτρέψει να διερευνήσει το κατά πόσο μπορούσε να ασκηθεί αγωγή κατά των εταιρειών που χειραγώγησαν μέσω της Αγοράς των CDS τα spreads του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους. Να προσφύγει δηλαδή στην αμερικανική Δικαιοσύνης και να κατατεθούν αγωγές, κατά των κερδοσκόπων.

Για να γίνει αυτό το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείo το οποίο εκπροσωπείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη από το δικηγορικό γραφείο του κ. Κυριακόπουλο, έπρεπε να έχει πρόσβαση σε μία σειρά εγγράφων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο αμερικανός δικηγόρος που γενικά ειδικεύεται σε τέτοιος είδους υποθέσεις και έχει κερδίσει κατά το παρελθόν αρκετές υποθέσεις εκτιμούσε ότι το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2009 έως και τον Μάιο του 2010 η ζημία που είχε υποστεί η Ελλάδα ξεπερνούσε τα 35 δισ. δολάρια.

Επρόκειτο για μία ιδανική πρόταση για την ελληνική κυβέρνηση. Την ώρα που η Ελλάδα ήταν έρμαιο των διεθνών κερδοσκόπων, ένα ισχυρό δικηγορικό γραφείο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα αναλάμβανε να τους κυνηγήσει. Αν όλα πήγαιναν καλά το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο θα εισέπραττε χρήματα αλλά θα βελτιώνονταν και η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης τόσο στο εξωτερικό όσο και στην ελληνική κοινωνία.

Σημαντική λεπτομέρεια; Το γραφείο δεν θα έπαιρνε χρήματα προκαταβολικά παρά μόνο εάν η διεκδίκηση ήταν επιτυχής. Ο έλληνας υπουργός φάνηκε να ενθουσιάζεται. Ωστόσο δεν έπραξε το παραμικρό. Παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό γραφείο απέστειλε και εγγράφως την πρόταση αυτή ο κ. Παμπούκης δεν απάντησε ποτέ. Και το ερώτημα είναι γιατί. Είχε ενημερωθεί ο τότε πρωθυπουργός για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ή ο κ. Παμπούκης ενήργησε από μόνος του; Και αν ναι γιατί τότε το συγκεκριμένο ζήτημα πάγωσε;

Να σημειωθεί ότι τo e-reportaz.gr επικοινώνησε με τον κ. Κυριακόπουλο. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα του πρώην υπουργού που ήταν παρών στη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πηγές και πληροφορίες του e-reportaz.gr, ο υπουργός δεν ήταν αλλός από τον κ. Παμπούκη.

Νέα πρόταση προς Στουρνάρα

Την ίδια ώρα ο κ. Κυριακόπουλος επαναφέρει μέσω του e-reportaz.gr, την πρόταση του. Αυτή τη φορά προς τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

«Ως εκπρόσωπος του Jay Eisenhofer ζητάμε δημόσια από τον κ. Στουρνάρα και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να μας δώσουν εξουσιοδότηση για να στραφούμε κατά της Goldman Sachs και των αρπακτικών hedge funds που κερδοσκόπησαν την κρίσιμη περίοδο 2009-2010 κατά του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της χειραγώγησης των Credit Default Swaps (CDS).

H ανάθεση θα γίνει χωρίς προκαταβολή αμοιβής και αφού από την έρευνα της αρχικής συμβάσεως και της επενδυτικής συμπεριφοράς των funds την επιλήψιμη περίοδό τεκμηριωθούν, τότε μπορούμε να την ενάγουμε στα Αμερικανικά Δικαστήρια για αποζημίωση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ».
Να σημειωθεί ότι η υπόθεση στα αμερικανικά δικαστήρια δεν έχει παραγραφεί. Το αν θα πράξει ή όχι η ελληνική κυβέρνηση κάτι αυτή τη φορά είναι κάτι που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Καμπάνες σε 13 τράπεζες για τα CDS

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ενάμιση χρόνο 13 μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες, μπήκαν στο στόχαστρο της Κομισιόν για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην αγορά ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας, των διαβόητων Credit-Default Swaps (CDS).
Συγκεκριμένα έπειτα από διετή προκαταρκτική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα την περίοδο 2006-2009 οι Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, UBS, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, και Royal Bank of Scotland, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για Swaps και Παράγωγα (International Swaps and Derivatives Association-ISDA) και την εταιρεία παροχής πληροφοριών Markit ήρθαν σε συνεννόηση για να παρεμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την είσοδο ανταγωνιστών στη συγκεκριμένη αγορά.
Ειδικότερα, αυτό που έκαναν ήταν να εγείρουν εμπόδια στην πρόσβαση της αγοράς των CDS δύο μεγάλων χρηματιστηρίων, της Deutsche Borse και του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγο CME.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top