Select Menu


Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός

Στην πολιτική όλα μπορούν να συμβούν, αλλά αυτό συγκαταλέγεται μεταξύ των εξόχως εντυπωσιακών και οπωσδήποτε ασυνήθιστων: το ΠΑΣΟΚ ζητεί εκλογική στήριξη της Ελιάς από τον Σαμαρά, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα φύγει από την κυβέρνηση!!! 

Μάλιστα, για να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα της απειλής του, άρχισε ήδη το κοινοβουλευτικό «αντάρτικο» κατά της κυβέρνησης, μπλοκάροντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές παρότι το είχε στηρίξει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής! Σήμερα Τρίτη, στις 3.30 το μεσημέρι, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά στη Βουλή για να συζητήσουν το θέμα υπό τον εύσχημο τίτλο «προεκλογική στρατηγική της κυβέρνησης».

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα η Ελιά, παρότι νέο κόμμα, με νέα ιδρυτική πράξη στον Άρειο Πάγο και νέο ΑΦΜ, είχε ευεργετηθεί από την κυβέρνηση με παχυλή προεκλογική κρατική επιχορήγηση 1,3 εκατ. ευρώ, θεωρούμενη καταχρηστικά σχήμα ταυτόσημο με το ΠΑΣΟΚ, στη βάση του εκλογικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Όμως η οικονομική βοήθεια δεν φτάνει, καθότι τα δημοσκοπικά ευρήματα μιλούν για τέτοιας έκτασης ήττα της Ελιάς στις επερχόμενες εκλογές, ώστε να θεωρείται βέβαιο ότι μετεκλογικά ο κ. Βενιζέλος θα αποτελέσει παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε οδυνηρή περιδίνιση.

Δεν είναι βέβαια σαφές τι είδους εκλογική στήριξη μπορεί να παράσχει η ΝΔ, που δίνει τη δική της κρίσιμη εκλογική μάχη, ιδιαίτερα μάλιστα ο κ. Σαμαράς που παίζει τα «ρέστα» και της προσωπικής πολιτικής του προοπτικής, στον κ. Βενιζέλο και την Ελιά του. Προφανώς, το να αποφευχθεί η προώθηση στη Βουλή σε προεκλογικό χρόνο αντιδημοφιλών νομοσχεδίων όπως αυτό για τις λαϊκές αγορές δεν αρκεί για να γεμίσει το άδειο εκλογικό «σακούλι» της Ελιάς.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βενιζέλος προβαίνει σε μια δραματοποίηση πρωτοφανούς ύφους και περιεχομένου στα εκλογικά χρονικά. Αν ο Χαρίλαος Τρικούπης πριν περισσότερο από έναν αιώνα είχε αντιδράσει στωικά και αυτοσαρκαστικά στην εκλογική του ήττα λέγοντας το περίφημο «Ανθ” ημών, Γουλιμής», ο κ. Βενιζέλος δεν διακρίνεται από το χάρισμα ούτε της στωικότητας ούτε του αυτοσαρκασμού, αλλά αντίθετα από «ναπολεόντειο σύνδρομο». Μπροστά στον κίνδυνο εκλογικής ήττας δεν απειλεί μόνο τον Σαμαρά λέγοντας «στήριξέ με, αλλιώς φεύγω από την κυβέρνηση», αλλά και το… λαό, καλώντας τον ενώπιον… της Ιστορίας να αναλάβει τις ευθύνες του: δεν δικαιούται στις εκλογές να αποδειχθεί «αγνώμων» απέναντι σε κάποιον που τον… έσωσε! Η απειλή προς το λαό είναι σαφής: αν δεν στηρίξετε την Ελιά, απειλείται με ανατροπή η κυβέρνηση, θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα απολεσθεί η πολιτική σταθερότητα – ή στηρίζετε την Ελιά ή πολιτικό χάος!

Ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει πολύ καλά ότι παίζει το τελευταίο του χαρτί και τα παίζει «όλα για όλα». Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η ΝΔ κερδίζει σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, ως πυλώνας της κυβέρνησης, από το δίλημμα «Κυβερνητική σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ». Όμως εδώ, δυστυχώς, δεν υπάρχει «ισοπαλία»: η ΝΔ δεν μπορεί να δεχτεί την αντικατάσταση του συνθήματος «Κυβερνητική σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ» από το σύνθημα «Ελιά για κυβερνητική σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ» – ούτε στη ΝΔ ούτε στον κ. Σαμαρά περισσεύουν ψήφοι για να κάνει προεκλογικές «δωρεές» τέτοιου τύπου στην Ελιά…

Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η πρώιμη, προεκλογική κυβερνητική κρίση είναι προδρομικό φαινόμενο μειζόνων πολιτικών ανατροπών στο πολιτικό σκηνικό που οι περισσότεροι πλέον προβλέπουν. Ασχέτως αυτού όμως, το διάβημα του κ. Βενιζέλου «στηρίξτε με ή ρίχνω την κυβέρνηση» σε προεκλογικό χρόνο θα μείνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά…

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top