Select Menu


Μικροβιακή ζωή μπορεί να κρύβεται σε πάγους κάτω από τα τεράστια κανάλια που παρατηρούνται στην επιφάνεια του Άρη, υποστηρίζει νέα μελέτη Ολλανδών επιστημόνων.

Η νέα δουλειά δείχνει ότι τα κανάλια δημιουργήθηκαν από τεράστιες πλημμύρες, στον κόκκινο πλανήτη, οι οποίες δεν αποκλείεται να μετέφεραν σκληραγωγημένους ζωντανούς οργανισμούς.

Ο Άρης, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημών του διαστήματος, αποτελώντας όχι μόνο πεδίο ερευνών, για την εύρεση εξωγήινης ζωής, αλλά και πιθανό προορισμό για εποίκηση, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Παράλληλα, οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι ενδείξεις πως ο κόκκινος πλανήτης, κάποτε, φιλοξενούσε ή φιλοξενεί, ακόμα, ζωή όλο και πληθαίνουν. Τώρα, μία νέα επιστημονική δουλειά έρχεται να στηρίξει μία ακόμα θεωρία που κινείται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Πρόκειται για μελέτη Ολλανδών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία, ο Άρης, πριν από εκατομμύρια χρόνια, βίωσε μία κολοσσιαία πλημμύρα, όταν ο πάγος που κάλυπτε μία λίμνη άνοιξε, και το νερό που συγκρατούνταν από κάτω όρμησε προς την επιφάνεια.

Το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο σενάριο είναι το γεγονός ότι υπαινίσσεται πως, κάποτε, στον γειτονικό πλανήτη, υπόγειες λίμνες, όπως αυτή της θεωρίας, αποτελούσαν καταφύγιο για μικρόβια, τα οποία μπορεί, ακόμα και σήμερα, να βρίσκονται αδρανή, σε πάγο στο υπέδαφος.

Από που ήρθε το νερό που σκάλισε τα αρειανά κανάλια;

Στο παρελθόν, ορισμένες περιοχές στον Άρη έχουν χαρακτηριστεί ως η πηγή τεράστιων καναλιών εκροής. Μέχρι σήμερα, τέσσερα σενάρια έχουν προταθεί για να εξηγήσουν τη δημιουργία τους. Η νέα μελέτη ελέγχει αυτά τα σενάρια, με αναλύσεις εικόνων και υψομετρικών δεδομένων.


Από που ήρθε η αρειανή πλημμύρα, μια εποχή που ο Άρης ήταν ψυχρός;

Η βασική θεωρία πίσω από τα σενάρια λέει ότι στα εν λόγω κανάλια που έχουν παρατηρηθεί στον Άρη, και τα οποία φαίνεται να προέρχονται από κρατήρες που δημιουργήθηκαν από συγκρούσεις με άλλα ουράνια σώματα, έρεαν με ορμή τεράστιες ποσότητες νερού.

Ωστόσο, το έδαφος στο οποίο βρίσκονται χρονολογείται από μία εποχή που ο Άρης εξελισσόταν στην κρύα έρημο που γνωρίζουμε σήμερα. Οι συνθήκες, επομένως, ήταν ακατάλληλες για την ύπαρξη νερού. Από που ήρθε, λοιπόν, το νερό που εκτιμάται ότι τα σχημάτισε;

Οι αναλύσεις στον Aram Chaos στοιχειοθετούν νέα θεωρία

Για να απαντήσουν στο ερώτημα, ο Manuel Roda του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και η ομάδα του, εξέτασαν τον κρατήρα Aram Chaos και το κανάλι του, το οποίο έχει πλάτος 10 χιλιομέτρων και βάθος 2 χιλιομέτρων, και οδηγεί μακριά από εκείνον.

Η ομάδα πίστευε ότι μία λίμνη γέμιζε τον κρατήρα, όταν ο Άρης ήταν ακόμα ζεστός, η οποία, καθώς ο πλανήτης ψύχονταν, πάγωσε και, σιγά-σιγά, καλύφθηκε από ένα στρώμα ιζημάτων. Την επόμενη περίοδο, ο παγιδευμένος πάγος ζεσταινόταν από τη γεωθερμική ενέργεια από κάτω του.


Κάποτε, λίμνες γέμιζαν τους κρατήρες του Άρη, λέει η νέα μελέτη

Παρόλο που, έτσι, τα πιο χαμηλά επίπεδα της παγωμένης λίμνης άρχισαν να λιώνουν, το υγρό σώμα που δημιουργήθηκε παρέμενε παγιδευμένο. Ωστόσο, χιλιάδες χρόνια μετά, το στρώμα ιζημάτων κατέρρευσε ξαφνικά, σπάζοντας τον πάγο και επιτρέποντας στο νερό να ξεχυθεί στην επιφάνεια.

Πράγματι, οι μορφολογικές και γεωλογικές αναλύσεις της ομάδας έδειξαν μία μεγάλης κλίμακας κατάρρευση και καθίζηση ολόκληρης της περιοχής του κρατήρα, πριν από εκατομμύρια χρόνια, η οποία είναι συνεπής με τη θεωρία ότι από εκεί υπήρξε μία μαζική έξοδος υγρού νερού.


Η παγωμένη λίμνη καλύφθηκε σιγά-σιγά από ιζήματα

Μάλιστα, για το χάραγμα του καναλιού στον Aram Chaos, ο Roda και η ομάδα του υπολόγισαν ότι θα χρειάστηκε να έρεαν μέσα του, σχεδόν, 90 χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα νερού, για περίοδο, στη μέγιστη περίπτωση, 10 ημερών! Ένα πραγματικά καταστροφικό πέρασμα.

Επομένως, το παραπάνω σενάριο, τώρα, έχει τα γεωλογικά και υδρολογικά στοιχεία που δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει συμβεί, κατά τη διάρκεια της πρώιμης ιστορίας του Άρη. Και τα αποτελέσματα της νέας μελέτης μπορεί, επίσης, να αποτελούν έναν καλό οιωνό, στο κυνήγι για εξωγήινη ζωή.

Ακολουθώντας τον αρειανό κατακλυσμό, στο κυνήγι εξωγήινης ζωής

Ξέρουμε ότι παγωμένα περιβάλλοντα στη Γη μπορούν να φιλοξενούν μικρόβια, που καταφεύγουν σε μία αδρανή κατάσταση, για χιλιάδες χρόνια, αναβιώνοντας μόνο όταν το κλίμα αναθερμανθεί. Οπότε, δεν αποκλείεται, στον Άρη, να συμβαίνει κάτι παρόμοιο.


Τα αρειανά μικρόβια πάγωσαν ξανά, μαζί με το νερό που τα μετέφερε, στα κανάλια εκροής

Συγκεκριμένα, η νέα έρευνα προτείνει ότι, στην περίπτωση του Aram Chaos, το υγρό μέρος της παγωμένης λίμνης μπορεί να ήταν το σπίτι σκληραγωγημένων μικροβίων, τα οποία ελευθερώθηκαν με το σπάσιμο του πάγου, και κινήθηκαν στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Εκεί, λόγω του ψυχρού κλίματος, πιθανότατα να πάγωσαν ξανά, μαζί με το νερό που τα μετέφερε, και να καλύφθηκαν, στο πέρασμα των αιώνων, από ιζήματα. Ίσως, λοιπόν, σε αυτά τα κανάλια εκροής, αρειανά μικρόβια να μας περιμένουν να ανοίξουμε μία τρύπα, να πάρουμε ένα δείγμα πάγου και να τα επαναφέρουμε στη ζωή.

*Οι φωτογραφίες δεν είναι πραγματικές - Αποτελούν τυχαίες καλλιτεχνικές απεικονίσεις*

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top