Select Menu


Όταν μία κυβέρνηση παρανομεί, αυθαιρετεί και θέτει σε κίνδυνο χωρίς κανένα λόγο την υγεία των πολιτών της, πόσο μάλλον εν μέσω της μεγαλύτερης ίσως οικονομικής κρίσης στην ιστορία της χώρας, τότε χάνει εντελώς τη νομιμοποίηση της

"Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, το κύριο αίτημα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ είναι, εφόσον καταβάλλεται αναδρομικά η εισφορά, να μη περικόπτονται οι παροχές υγείας και να ανανεώνονται τα βιβλιάρια. Στη χειρότερη δε περίπτωση διακοπής των παροχών, να μην υποχρεώνονται οι ασφαλισμένοι σε αναδρομική καταβολή. Με το σημερινό καθεστώς οι ασφαλισμένοι πληρώνουν αναδρομικά, ενώ ο οργανισμός δεν τους παρέχει καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μία πρόσφατη τώρα νομική γνωμοδότηση, αναφέρεται στην άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τις εισφορές, μετά τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα σχεδόν οι μισοί να αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση τα εξής

(1) Εισφορές: Όφειλε το Υπουργείο Εργασίας να έχει μειώσει τις εισφορές του ΟΑΕΕ, από το 2009 και μετά, με δεδομένη την κατάρρευση των εισοδημάτων. Οι εισφορές όμως αυξήθηκαν σημαντικά, από το 2005 έως το 2009, παραμένοντας έκτοτε σταθερές. Η μείωση των εισφορών είναι υποχρέωση του κράτους, ενώ κάθε άλλη πράξη είναι παράνομη.

(2) Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Είναι απολύτως παράνομη η διακοπή της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι οφείλουν εισφορές, ενώ περίπου 350.000 ασφαλισμένοι στερούνται της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω οφειλών. Πολλοί από αυτούς δαπανούν σημαντικά ποσά για να καλυφθούν, ενώ παράλληλα αρκετοί βρίσκονται στην δεινή θέση να μην μπορούν να περιθάλψουν τον εαυτό τους λόγω οικονομικής αδυναμίας. Χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν την υγεία τους να χειροτερεύει επειδή το κράτος παρανομεί.

(3) Μαζικές προσφυγές εναντίον του ΟΑΕΕ: Το κράτος οφείλει αμέσως να αλλάξει θέση και να συμφωνήσει αμοιβαία επωφελείς λύσεις για το Ταμείο και τους ασφαλισμένους. Οι θέσεις των φορέων είναι εκπεφρασμένες και βρίσκονται σε κοινή γραμμή.

Άμεσα, αρκετές χιλιάδες ασφαλισμένοι θα προσφύγουν μαζικά στα Διοικητικά Δικαστήρια, απαιτώντας την επιστροφή των εισφορών που αδίκως κατέβαλαν, την αφαίρεση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν τους παρείχε ο ΟΑΕΕ, τη μείωση των εξωφρενικών επιτοκίων που τους έχει χρεώσει ο ΟΑΕΕ, την αποζημίωση για κάθε επιβάρυνση της υγείας τους που προκλήθηκε με υπαιτιότητα του ΟΑΕΕ (από την μη παροχή περίθαλψης, σε όσους οφείλουν), καθώς επίσης την αποζημίωση για τον θάνατο ασφαλισμένων που τυχόν οφειλόταν στην μη παροχή περίθαλψης".

Άποψη
Με κριτήριο τα παραπάνω, έτσι όπως δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στη χώρα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά καμία αντίδραση εκ μέρους του συνόλου των Πολιτών. Με δεδομένο δε το ότι, το έγκλημα αυτό αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλήρωσαν κατά πολύ ακριβότερα εκείνα τα «λάθη» των κυβερνήσεων (διαφθορά, διαπλοκή κλπ.), τα οποία οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία, αυτά που συμβαίνουν ξεφεύγουν κατά πολύ από τα όρια της πολιτικής αυθαιρεσίας.

Αναλυτικότερα, η ανεργία θεωρείται από πολλούς ως το χειρότερο αποτέλεσμα της κρίσης. Εν τούτοις, η χρεοκοπία των δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, την οποία προκάλεσε η εγκληματική πολιτική που επιβλήθηκε στη χώρα, είναι κατά πολύ πιο οδυνηρή από την ανεργία.

Η αιτία είναι το ότι, σε αντίθεση με τους ανέργους, οι επαγγελματίες δεν χάνουν μόνο το μισθό τους, αλλά και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, παράλληλα με τα απλήρωτα χρέη που ως συνήθως συσσωρεύονται, όταν μία επιχείρηση κλείσει. Η ανέχεια και η φτώχεια δε προκαλούν αρρώστιες που, όταν δεν μπορεί κανείς να ανταποκριθεί στα έξοδα που απαιτεί η θεραπεία τους, οδηγείται γρηγορότερα στο θάνατο.

Η μείωση βέβαια του προσδόκιμου ορίου ηλικίας είναι θετική για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Σημαίνει λιγότερες δαπάνες για τη δημόσια υγεία και λιγότερες συντάξεις, με τα ίδια έσοδα περίπου από τους ασφαλισμένους, οπότε είναι καλοδεχούμενη.

Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους στόχους της πολιτικής που επιβάλλει το ΔΝΤ στις χώρες που εισβάλλει, στα πλαίσια της μείωσης των δημοσίων δαπανών και της αύξησης των εσόδων, για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και για να εξασφαλίσουν τα χρήματα τους οι τοκογλύφοι.

Όμως οι Έλληνες δεν είναι πολίτες κάποιας υποανάπτυκτης χώρας, χωρίς νόμους και χωρίς την παραμικρή προστασία τους, όπως οι συνηθισμένοι πελάτες του ΔΝΤ. Επομένως, κανένας δεν μπορεί να αυθαιρετεί εις βάρος τους, να τους χρεώνει για υπηρεσίες που δεν παρέχει, να τους επιβαρύνει με τοκογλυφικά επιτόκια αναδρομικά, χωρίς καν να μπαίνει στον κόπο να τους ενημερώσει, να τους εκφοβίζει και να τους παραπλανεί.

Είμαστε λοιπόν βέβαιοι πως αυτοί που δρομολογούν τις παραπάνω παρανομίες, οδηγώντας χιλιάδες συμπολίτες τους στην απόγνωση, στις αρρώστιες και στο θάνατο, θα το πληρώσουν πάρα πολύ ακριβά.

Τέλος, εάν είναι πραγματικά 400.000 οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ, περίπου 1.000.000 ψηφοφόροι δηλαδή μαζί με τις οικογένειες τους, τους οποίους έχει καταδικάσει η κυβέρνηση, παρά το ότι έχουν προταθεί λογικές λύσεις από τους φορείς τους (ΓΕΣΕΒΕ και άλλους), τότε έχει μόνη της τοποθετήσει μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της που θα εκραγεί πάρα πολύ σύντομα. Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος ή τόσο μαζοχιστής, ώστε να ψηφίζει αυτόν που αυθαιρετεί, που παρανομεί, που τον εκμεταλλεύεται και που δεν τον υπολογίζει καθόλου.

Analyst.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top