Select Menu


«Ο ειδικός νόμος για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και για την εγκυρότητά του θα πρέπει να προβλέψει ότι η απόφαση του λαού για την αναθεώρηση θα πρέπει να ληφθεί από το 50,01% των Ελλήνων που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους».

«Πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης. Πρέπει με ειδική διάταξη να ελεγχθεί αυστηρά η αποκτηθείσα περιουσία από πολιτικά πρόσωπα και η διάθεση του δημοσίου χρήματος που λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα».

Ευθεία πρόσκληση-πρόκληση προς την ηγεσία του πολιτικού κόσμου της χώρας, να προχωρήσει άμεσα από την παρούσα Βουλή σε αναθεώρηση του Συντάγματος με προσφυγή στο λαό, μέσω δημοψηφίσματος, απευθύνει ο επίτιμος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιώργος Κούρτης. Είναι μια πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε μια ουσιαστική αναθεώρηση χωρίς χρονοτριβή και προς όφελος του λαού και του τόπου και όχι προς όφελος μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, που όχι μόνο δεν έχουν θέση σε μια τόσο κορυφαία διαδικασία, αλλά συνήθως λειτουργούν προστατευτικά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Ταυτόχρονα αφαιρεί από το κόμματα διαδικαστικά προσχήματα, και κατ' επίφαση διαφωνίες, για να μην αναθεωρήσουν διατάξεις, που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες και δυσχεραίνουν την εξυγίανση του δημόσιου βίου.

Από το 1975 μέχρι σήμερα, στη βάση του το Σύνταγμα της χώρας παραμένει το ίδιο, καθώς όλες οι αναθεωρήσεις που έγιναν, εξυπηρέτησαν μόνο πολιτικές σκοπιμότητες συνήθως της εκάστοτε κυβέρνησης. Οπως εκείνη του 1985 που αφαίρεσε εξουσίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς όφελος του πρωθυπουργού, καθιστώντας ουσιαστικά το πολίτευμα πρωθυπουργικοκεντρικό.

Η πρόταση του Γιώργου Κούρτη, την οποία εξειδικεύει με επάρκεια και πειστικότητα σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στο πλαίσιο του διαλόγου, που έχει ξεκινήσει πρώτη η εφημερίδα από την άνοιξη του 2013, για το μεγάλο αυτό θέμα, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει, και πρέπει να προκαλέσει, ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

enet.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top