Select Menu


Η κυβέρνηση βγάζει από το συρτάρι σχέδιο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, υπαγορευμένο από την τρόικα. Το μέτρο θα ισχύσει και για μητέρες με ανήλικα τέκνα, αλλά και για όσους κατοχύρωσαν δικαίωμα τα περασμένα έτη, δηλαδή το 2011 και το 2012.

Για παράδειγμα για τις μητέρες με ανήλικα το ισχύον καθεστώς προβλέπειπλήρη συνταξιοδότηση στα 55, 57 και 60 για τα έτη 2010, 2011 και 2012 και αντίστοιχα στα 50,52 και 55 έτη για μειωμένη σύνταξη.

Με το νέο σενάριο προστίθενται 2 έτη για τις μητέρες που κατοχύρωσαν δικαίωμα από το 2011. Τα όρια μένουν ίδια για όσους κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2010.

Τα νέα όρια με βάση το νέο σενάριο είναι:
  • Στα 59 έτη για μητέρες με ανήλικο και 5.500 ημέρες εργασίας για όσες κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2011-Πλήρης σύνταξη
  • Στα 62 για μητέρες με ανήλικο και 5.500 ημέρες για όσες κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2012 – Πλήρης σύνταξη
  • Για μειωμένη σύνταξη τα όρια πάνε στα 54 και τα 56 αντίστοιχα για τις παραπάνω κατηγορίες.
Επί της ουσίας καταργούνται κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να γλιτώσουν επιπλέον χρόνια στην εργασία επιλέγοντας μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά με τον τρόπο αυτό χάνουν πολλά χρήματα.

Οι αλλαγές όχι μόνο θα επηρεάσουν και τους εργαζόμενους στο δημόσιο, αλλά υπάρχουν ακόμη και σκέψεις για κατάργηση της 25ετίας για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Οι αλλαγές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αναμένεται να γίνουν από τον Ιούνιο και θα είναι τμηματικές καθώς θα συνυπολογιστούν και τα οφέλη από τις ενοποιήσεις των Ταμείων. Όλα δείχνουν πάντως ότι η μελέτη βιωσιμότητας που θα γίνει ως τον Οκτώβριο θα κρίνει πολλά για τα όρια συνταξιοδότησης καθώς τα Ταμεία στο σύνολό τους βρίσκονται προ ενός κραχ.

defencenet

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top