Select Menu


Βρισκόμαστε 3 μέρες πριν την διεξαγωγή των ευρωεκλογών, με τον Νικόλα Σαρκοζί να αιφνιδιάζει με άρθρο που δημοσιεύει στο γαλλικό περιοδικό Le Point και τη γερμανική Welt.

Ο ίδιος καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν, ενώ ζητεί «την εκ βάθρων ανανέωση της ΕΕ» που είναι η εγγυήτρια δύναμη ενός «πολιτιστικού προτύπου». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια «μεγάλη γάλλο-γερμανική οικονομικής ζώνης και να ανασταλεί η ζώνη Σένγκεν, η οποία με την σειρά της θα αντικατασταθεί από την ζώνη Σένγκεν 2.

Χωρίς να κατονομάζει τον νυν πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Νικολά Σαρκοζί καταγγέλλει την τωρινή «έλλειψη ηγεσίας» στη Γαλλία, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, «θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη». Αναλύοντας την πρότασή του για μια γάλλο-γερμανική οικονομική ζώνη, εξηγεί: «Αυτή η μεγάλη περιοχή, θα μας επιτρέψει να υπερασπισθούμε καλύτερα τα συμφέροντά μας έναντι του γερμανικού ανταγωνισμού, απαλείφοντας τα φορολογικά και κοινωνικά μειονεκτήματά μας (…) και θα μας επιτρέψει στη συνέχεια να τεθούμε επικεφαλής των 18 χωρών που απαρτίζουν τη νομισματική μας ένωση».

Η ζώνη Σένγκεν είναι το δεύτερο σημαντικό σημείο των θέσεων του Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος μιλάει για «την αναμφισβήτητη αποτυχία» των προσπαθειών για την αναχαίτιση των «μεταναστευτικών κυμάτων» και προτείνει «την άμεση αναστολή της ζώνης Σένγκεν 1 και την αντικατάστασή της από μια Σένγκεν 2, στην οποία οι χώρες-μέλη δεν θα μπορούν να ενταχθούν παρά μόνο εάν έχουν προηγουμένως υιοθετήσει την ίδια μεταναστευτική πολιτική (….) Είναι προφανές ότι έτσι θα δοθεί ένα τέλος στην κατάχρηση της διαδικασίας, που επιτρέπει σε έναν αλλοδαπό να εισέλθει στον χώρο Σένγκεν και μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας να μπορεί να επιλέγει τη χώρα όπου οι κοινωνικές προσφορές είναι οι πιο γενναιόδωρες (…) Εάν δεν αντιδράσουμε γρήγορα, θα δούμε τα επόμενα χρόνια το κοινωνικό μας σύστημα να εκρήγνυται».

Αντιδράσεις για τις απόψεις Σαρκόζι

Σύμφωνα με τα nea.gr, πολλές είναι οι αντιδράσεις στη Γαλλία, τόσο για τις θέσεις του πρώην προέδρου όσο και για τη χρονική στιγμή που επέλεξε για την παρέμβασή του, «καθυστερημένα», στις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας. Σημειωτέον μάλιστα, ότι χθες το κόμμα του «UMP», είχε την τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Παρίσι, στην οποία δεν συμμετείχε.

Έτσι οι αντιδράσεις της πολιτικής του οικογένειας είναι χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό: «Χαίρομαι που δημοσιεύει άρθρο καλώντας τους Γάλλους να ψηφίσουν» δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Ζαν Φρανσουά Κοπέ, είναι «χρήσιμο για τις συζητήσεις» είπε ο Αλέν Ζιπέ, «είναι χρήσιμο» δήλωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος όμως πρόσθεσε: «δεν νομίζω ότι αξίζει να το σχολιάσουμε περισσότερο (…) δεν αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές».

Ο Φρανσουά Φιγιόν, (που θεωρείται βασικός αντίπαλος του Σαρκοζί για το μέλλον) με επιπρόσθετες δηλώσεις του στο κανάλι εξήγησε τις δικές του θέσεις για το θέμα Σένγκεν. «Η δική μου άποψη είναι, ότι πριν να μιλήσουμε για αναστολή της ζώνης Σένγκεν, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια μεταναστευτική πολιτική στη Γαλλία που να είναι στο ύψος των περιστάσεων και αυτών που αναμένουν οι πολίτες. Για παράδειγμα, έχουμε σήμερα μια πολύ εύκολη και χωρίς ιδιαίτερους όρους πρόσβαση, σε όλες τις κοινωνικές προσφορές, πράγμα που καθιστά τη Γαλλία ιδιαίτερα ελκυστική» είπε ο Φ. Φιγιόν και πρόσθεσε: «Κατά δεύτερον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι υπάρχουν χώρες που δεν είναι στο Σένγκεν και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα μετανάστευσης με εμάς».

Από τη γενέτειρά του, τη Βαρκελώνη, όπου βρίσκεται αυτές τις ώρες ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αντέδρασε στην αρθρογραφία του Νικολά Σαρκοζί λέγοντας:

« Έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται, εκείνο όμως που θα πρέπει να αλλάξουμε την Κυριακή είναι το αποτέλεσμα της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί (…) Αυτός με τους φίλους του διόρισε τον Μπαρόζο στην Κομισιόν. Οι συντηρητικές πολιτικές που προκάλεσαν την αποτυχία της Ευρώπης στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, είναι οι πολιτικές που για χρόνια εφάρμοσε ο Νικολά Σαρκοζί με τους φίλους του».

Με άλλη δήλωση σε δημοσιογράφο της εφημερίδας «Οπινιόν» ο πρωθυπουργός συνόψισε την άποψή του για το δημοσίευμα του πρώην προέδρου: «Είναι μια κριτική για την πενταετία Σαρκοζί».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top