Select Menu


Την Ακρόπολη της πόλης του Βασιλιά Δαβίδ -του βιβλικού μονάρχη που νίκησε το Γολιάθ και ένωσε όλες τις φυλές του Ισραήλ χιλιάδες χρόνια πριν- ισχυρίζεται πως ανακάλυψε ένας βετεράνος Ισραηλινός αρχαιολόγος. Μετά από δύο δεκαετίες ανασκαφών, ο Ελι Σουκρόν είναι πεπεισμένος ότι εντόπισε την Ακρόπολη της “Πόλης Δαβίδ”, την οποία κατέκτησε όταν μπήκε στην Ιερουσαλήμ, ο δεύτερος βασιλιάς του Ισραήλ, μετά το Σαούλ.

Πρόκειται για ένα τεράστιο οχυρό από πέτρες πέντε τόνων που χτίστηκε σύμφωνα με τους υπολογισμούς 800 χρόνια πριν κατακτήσει την πόλη από τους Ιεβουσαίους, τον αρχαίο βιβλικό λαό που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. “Όλο το μέρος ταιριάζει απόλυτα με τις περιγραφές τις Βίβλου. Αυτή είναι η Ακρόπολη της Σιόν" λέει με σιγουριά ο βετεράνος αρχαιολόγος που εγκατέλειψε πρόσφατα την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ για να εργαστεί ως λέκτορας και ξεναγός. 

Σε ένα από τα «Ιστορικά Βιβλία» της Παλαιάς Διαθήκης, ο Δαβίδ διατάζει την κατάληψη της οχυρωμένης πόλης μέσα απο ένα φρεάτιο, το οποίο και εντόπισε όπως λέει. Τα τείχη που βρήκε και φέρεται να κατασκευάστηκαν πριν απο 3.800 χρόνια, θεωρείται μάλιστα οτι προστάτευαν τις υδάτινες πηγές της αρχαίας πόλης.

Η ανασκαφή που από τον περασμένο μήνα είναι ανοιχτή και για τους τουρίστες αναζωπύρωσε τη διαμάχη για το αν θα πρέπει ή όχι να χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι τη Βίβλο ως σημείο αναφοράς , ενώ επανέφερε στο προσκήνιο ένα απο τα μεγαλύτερα "αγκάθια" του Μεσανατολικου.

Η πολιτική ατζέντα δεν πρέπει να συγχέεται με την αρχαιολογία, λένε οι επικριτές του Σουκρόν. Και τονίζουν ότι ορισμένοι αρχαιολόγοι είναι πολύ πρόθυμοι να κρατήσουν ένα φτυάρι στο ένα χέρι και μια Βίβλο στο άλλο, είτε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων είτε για να αποδείξουν τους ιστορικούς δεσμούς του Εβραϊκού λαού στη γη.

Η ανασκαφή που κόστισε 10 εκατομμύρια δολάρια και ξεκίνησε το 1995, χρηματοδοτήθηκε σημειωτέον από την Elad, μία οργάνωση που προωθεί το κίνημα εποικισμού των Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ. Και για κάποιους ειναι άλλη μία προσπάθεια των Εβραίων να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στην περιοχή.

Έγινε μάλιστα κάτω από την παλαιστινιακή συνοικία Σιλουάν στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κατακτήθηκε από το Ισραήλ το 1967. Οι Παλαιστίνιοι που διεκδικούν το συγκεκριμένο τμήμα της πόλης ως την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους, καταγγέλλουν ότι εστιάζει υπερβολικά στα εβραϊκά αρχαιολογικά κατάλοιπα.
Ο Δαβίδ έγινε ο δεύτερος βασιλιάς του Ισραήλ σε ηλικία 30 ετών, ανακηρύχτηκε αρχηγός και των δώδεκα φυλών και επέκτεινε τα σύνορα του βασιλείου του, νικώντας όλους τους εχθρούς του, με πρώτο και καλυτερο το γίγαντα των Φιλισταίων, Γολιάθ .Σύμβολο στην εβραϊκή θρησκευτική παράδοση, αμφισβητείται απο αρκετούς ιστορικούς που αναζητούν σαφείς αποδείξεις για την ύπαρξή του.




iefimerida

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top