Select Menu


Πολεμικό το κλίμα στην ουκρανική κρίση μετά την αιματηρή επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ και τις νέες ρωσικές ασκήσεις στη μεθόριο με την Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κατηγορούν ανοικτά τη Ρωσία για προπαγάνδα και αποσταθεροποίηση και η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη στην Ουάσινγκτον ενώ ο Πούτιν βλέπει ανάγκη μεγαλύτερης παραγωγής συστημάτων αεράμυνας.

«Η Ρωσία θέλει τρίτο παγκόσμιο, τα στρατεύματα έφτασαν σε απόσταση ενός χιλιόμετρου από τα σύνορα» λέει το Κίεβο ενώ με νέες κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα οι ΗΠΑ.

Το κλίμα βαρύνει επίσης η ηχηρή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας από τον οίκο Standard & Poor's σε ΒΒΒ-, τη σημασία της οποίας η ρωσική κυβέρνηση σχετικοποίησε ως «εν μέρει πολιτικά υποκινούμενη».

Τα ρωσικά στρατεύματα πέραν της ουκρανικής μεθορίου, που έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, ξεκινούν νέα άσκηση στον απόηχο της ουκρανικής επιχείρησης. Η κίνηση της Μόσχας έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για πιθανή εμπλοκή και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το Κίεβο -που ζητά εξηγήσεις- και τη Δύση.

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους κατηγόρησαν εκ νέου τη Ρωσία οι ΗΠΑ για κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, προειδοποιώντας με άμεσες νέες κυρώσεις εάν δεν γίνουν κινήσεις αποκλιμάκωσης -ενώ τα ρωσικά στρατεύματα ξεκινούν νέες ασκήσεις μετά την ουκρανική επέμβαση κατά των φιλορώσων καταληψιών.

«Η Ρωσία κάνει προπαγάνδα και αποσταθεροποιεί επικίνδυνα την περιοχή» λένε οι ΗΠΑ. Επικοινωνία με ευρωπαίους ηγέτες θα έχει ο Ομπάμα επιδιώκοντας συντονισμό για τη λήψη νέων μέτρων σε βάρος της Μόσχας.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι κατηγόρησε ανοικτά τη Μόσχα πως χρησιμοποιεί «προπαγάνδα» για να καλύψει την «αποσταθεροποίηση» που επιδιώκει στην ανατολική Ουκρανία.

Λέγοντας πως η Ρωσία έχει αρνηθεί να κάνει «οποιοδήποτε σαφές βήμα» για την υλοποίηση της συμφωνίας της, προειδοποίησε τη Μόσχα πως «το περιθώριο για να αλλάξει την πορεία της στενεύει» και δήλωσε ότι περισσότερες κυρώσεις είναι πιθανό να επιβληθούν. Αν συνεχίσει με αυτή την πορεία, είπε ο Κέρι, «δεν θα είναι απλά ένα μεγάλο λάθος, αλλά ένα ακριβό λάθος».

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ο Μπαράκ Ομπάμα -που περιοδεύει στην ανατολική Ασία- πρόκειται να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό, το γάλλο πρόεδρο, τη γερμανίδα καγκελάριο και τον ιταλό πρωθυπουργό για να συζητήσει το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να κινηθεί σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές χώρες στην επιβολή μέτρων -οι μέχρι τώρα κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ ήταν σχεδόν πανομοιότυπες. Ορισμένες ωστόσο χώρες της ΕΕ -πρώτες εκ των οποίων η Γερμανία και η Ιταλία- διστάζουν να προχωρήσουν σε πιο άμεσα μέτρα.

Μόσχα: Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τη συμφωνία της Γενεύης
Απαντώντας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «διαστρεβλώνει» τη διεθνή συμφωνία για την Ουκρανία προβάλλοντας πρόσθετες απαιτήσεις έναντι της Μόσχας.

«Η Ρωσία θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης βάσει της συμβιβαστικής προσέγγισης που συμφωνήθηκε στη Γενεύη ... δεν μπορεί να υπάρχουν μονομερείς απαιτήσεις», είπε την Παρασκευή, λέγοντας πως «μας υποβάλλονται απαιτήσεις, πρώτα απ' όλα εννοώ τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να στρεβλώνουν τα πάντα».


Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε επίσης «αιματηρό έγκλημα» την επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας πως η κυβέρνηση του Κίεβου «θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη επειδή οργάνωσε ένα πόλεμο εναντίον των πολιτών».

Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να δυσφημήσουν τη Ρωσία και έκρινε «απαράδεκτο» τον τόνο του αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η «αμερικανική προπαγάνδα» έχει για στόχο να «δυσφημήσει την Ρωσία, να δυσφημήσει αυτούς που διαμαρτύρονται κατά των παράνομων ενεργειών των αρχών (του Κιέβου), που προσπαθούν να απαγορεύσουν τα ρωσικά και να καταστήσουν όλους τους Ρώσους και τους Ρωσόφωνους εχθρούς που πρέπει να σκοτωθούν».

Ο ρώσος υπουργός Γεωργίας, Νικολάι Φιοντόροφ, δήλωσε ότι μεγαλύτερες εισαγωγές τροφίμων από άλλες χώρες θα αντισταθμίσουν τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία από την ΕΕ.

Αργότερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Ria Novosti, σε παράγοντες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ότι η Μόσχα πρέπει να αυξήση την παραγωγή αντιαεροπορικών συστημάτων, περιλαμβανομένων και των S300.

Κίεβο: Οι Ρώσοι θέλουν τρίτο παγκόσμιο
Στηλιτεύοντας την στάση της Ρωσία, ο ουρκανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι η Ρωσία θέλει να αρχίσει «έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» καταλαμβάνοντας «στρατιωτικά και πολιτικά» την Ουκρανία.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Μιχαΐλο Κοβάλ ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη διάρκεια των ασκήσεών τους αυτή την εβδομάδα πλησίασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα ουκρανικά σύνορα, αλλά δεν τα διέσχισαν.

«Προσπάθειες για στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία θαοδηγήσουν σε μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη» τόνισε ο Αρσ.Γιατσενιούκ σε δηλώσεις του προς το προσωρινό υπουργικό συμβούλιο, οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.

«Ο κόσμος δεν έχει ακόμη ξεχάσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η Ρωσία θέλει ήδη να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε, λέγοντας πως η υποστήριξη της Ρωσίας προς «τους τρομοκράτες στην Ουκρανία αποτελεί ένα διεθνές έγκλημα». Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να «ενωθεί εναντίον της ρωσικής επίθεσης».

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι μονάδα των ρωσικών δυνάμεων πλησίασε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα ενώ αεροσκάφη μετείχαν στα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι έτοιμες να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση» πρόσθεσε ο Κοβάλ.

Ανήσυχη η ΕΕ
Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Η Μέρκελ είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει αρκετά για την εφαρμογή της συνθήκης της Γενεύης και ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει τα μέσα να πείσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να ακολουθήσουν έναν ειρηνικό δρόμο.

«Μίλησα με τον ρώσο πρόεδρο σήμερα το πρωί και του ξεκαθάρισα ξανά ότι η Ουκρανία έχει προχωρήσει σε μια σειρά από βήματα για να εφαρμόσει τη συμφωνία της Γενεύης, αλλά από την άλλη πλευρά δεν βλέπω καμία ρωσική υποστήριξη για τη συμφωνία, η οποία φυσικά θα είχε επιπτώσεις και στους αυτονομιστές στην Ουκρανία» πρόσθεσε η ίδια.

«Η Ρωσία έχει τη δύναμη, ή θα μπορούσε να έχει τη δύναμη, να οδηγήσει τους αυτονομιστές σε έναν ειρηνικό δρόμο συζητήσεων για το Σύνταγμα και τις προετοιμασίες για τις εκλογές, όμως δυστυχώς λείπουν αυτά τα σημάδια» επεσήμανε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Μέρκελ υπογράμμισε: «Γι' αυτό τον λόγο θα πρέπει να αντιδράσουμε. Θα πρόκειται για μια κοινή ευρωπαϊκή δράση και μια δράση από τη G7».

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν «το συντομότερο δυνατό» για να εξετάσουν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

«Πρέπει όχι μόνο να σκεφτούμε, αλλά παράλληλα να προβλέψουμε νέες κυρώσεις [...]. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συναντηθούν επίσης το συντομότερο δυνατό οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών» είπε.

Η γερμανίδα καγκελάριος «εξέφρασε στη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας τη μεγάλη της ανησυχία για την τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και δήλωσε ότι αναμένει από τη ρωσική κυβέρνηση να επιδείξει ξεκάθαρα την επικύρωση της συμφωνίας της Γενεύης και ότι εργάζεται για την εφαρμογή της» σημείωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία είναι σοβαρές, ανησυχητικές. Αυτό που συνέβη μετά τη Γενεύη είναι απόλυτα απογοητευτικό, κυρίως από τη ρωσική πλευρά, δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε καμία πρόοδο» πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ένα θέμα που αναφέρθηκε στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα με ευρωπαίους αξιωματούχους μεταξύ αυτών και η Μέρκελ, ο Ζάιμπερτ δεν απέκλεισε τίποτε.

«Έχουν ήδη εφαρμοστεί κυρώσεις, όμως πρέπει να κοιτάξουμε τα γεγονότα. Στην περίπτωση που δεν αλλάξει τίποτε, είναι σημαντικό να είμαστε έτοιμοι για νέες», επιζητώντας παράλληλα τη διατήρηση του διαλόγου και αναζητώντας κάθε πιθανότητα για πολιτική λύση και βοηθώντας την Ουκρανία και τους πολίτες της, σχολίασε ο ίδιος.

«Η Ρωσία πρέπει δημόσια, ξεκάθαρα να δείξει ότι υποστηρίζει πλήρως την ανακοίνωση της Γενεύης και πρέπει να ζητήσει από τις ένοπλες φιλορωσικές ομάδες στην Ουκρανία να συμπεριφέρονται με ειρηνικό τρόπο και να καταθέσουν τα όπλα» πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν απόψεις για την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία, αναφερόμενοι στην επιφυλακτικότητα των αρχών του Κιέβου να εφαρμόσουν τη συμφωνία της Γενεύης της 17ης Απριλίου».

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε έντονα τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κιέβου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στο νότιο τμήμα της χώρας» επισημαίνει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το έργο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Οι ηγέτες των δύο χωρών υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν το συντομότερο δυνατό συζητήσεις που θα αφορούν την ασφάλεια της παροχής και της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου, στις οποίες θα πρέπει να λάβουν μέρος η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία» κατέληξε το Κρεμλίνο.

Σταϊνμάγερ: Να δοθεί τέλος σε αυτή την τρέλα
Την ίδια ώρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ, τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει «για να δοθεί τέλος σε αυτή την τρέλα» στην Ουκρανία σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Τύνιδα, έχοντας δίπλα του τον γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς.

«Η Ρωσία οφείλει να σέβεται την εθνική κυριαρχία των άλλων χωρών, όσο η ίδια μένει προσηλωμένη στη δική της εθνική κυριαρχία» δήλωσε ο Φαμπιούς.

«Υπάρχει μια κλιμάκωση στο ανατολική τμήμα της Ουκρανίας. Η Γερμανία και η Γαλλία, από κοινού, απευθύνουμε έκκληση για την αποκλιμάκωση» πρόσθεσε.

Φαμπιούς: Εξετάζουμε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
Το ενδεχόμενο να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω των κινήσεών της στην κρίση στην Ουκρανία τελούν ακόμη υπό συζήτηση, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, σημειώνοντας παράλληλα πως τα όποια μέτρα ληφθούν θα έχουν σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Συζητάμε ακόμη για αυτά τα είδη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Βρισκόμαστε στο δεύτερο επίπεδο των κυρώσεων τώρα. Οι κυρώσεις πρέπει να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», δήλωσε ο Φαμπιούς.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ξεκινά έρευνες για την Ουκρανία
Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν και στη διάρκεια της καθαίρεσης του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα αποφάσισε να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση στην Ουκρανία προκειμένου να καθοριστεί αν πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια για την διεξαγωγή (ολοκληρωμένης) έρευνας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας παράπεμψε την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με τον ισχυρισμό ότι στο διάστημα αυτό ο στρατός σκότωσε έως και 100 διαδηλωτές στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top