Select Menu


Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ρωτούσα άβολες ερωτήσεις και έθετα δύσκολα θέματα... στους γονείς μου, στους δασκάλους κι αργότερα στους καθηγητές μου, ακόμα και σε φίλους και γνωστούς(και εραστές βεβαίως βεβαίως).

Κατά καιρούς, αυτό οδηγούσε σε προστριβές, δυσαρέσκεια αλλά και καβγάδες.

Δεν μου αρέσει η δυσαρμονία στις σχέσεις μου και στο περιβάλλον μου. Αντιθέτως, αποζητώ την τάξη, την αρμονία και τη χαρά. Με δυο λόγια, θέλω όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Κι εγώ μαζί.

Ωστόσο, κατανόησα νωρίς ότι για να είμαι εγώ ευχαριστημένη, θα έπρεπε να ζω και να εκφράζομαι ελεύθερα και ειλικρινά. Και επειδή η Ελευθερία και η Αλήθεια είναι τόσο ζωτικά αγαθά για την ψυχοσωματική μου υγιεία, πολλές φορές αναγκάστηκα να επιλέξω να μιλήσω έξω από τα δόντια και να πω τα πράγματα χωρίς περιστροφές.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα μπήκε στη δίνη των Μνημονίων, τα περιστατικά προστριβών έγιναν κάπως πιο συχνά και πιο έντονα ενίοτε. Μάλωσα με φίλες μου παιδικές και παλιές μου συμμαθήτριες, με συγγενείς, με άντρες όσο και με γυναίκες. Ακόμα και με διαδικτυακές γνωριμίες. Το διακύβευμα όμως ήταν πολύ σοβαρό: μάλωσα για την Ελλάδα.

Κάνοντας ενδοσκόπηση αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να ήμουν πιο συγκαταβατική.

Ίσως ελάχιστες φορές. Σε γενικές γραμμές, νιώθω ότι σε δύσκολες στιγμές, υπερασπίστηκα τα ιδεώδη μου και το αξιακό μου σύστημα.

Δεν θα μπορούσα να βλέπω παιδική μου φίλη να καταπατά όλα όσα πίστευε μια ζωή και να προδίδει σπουδές 20 χρόνων για να περισώσει αυτό που εκείνη θεωρούσε ποιότητα ζωής. Ναι, έφτασε να μην έχει χρήματα για θέρμανση. Αυτό μπορεί να θολώσει προς στιγμή το μυαλό του καθενός. Αλλά δεν μπορώ να προσπεράσω έτσι απλά την επιλογή της να αναλάβει τη θέση ειδικής συμβούλου σε Υπουργό αυτής της προδοτικής κυβέρνησης.. Και επιπλέον σε ένα Υπουργό του οποίου το αντικείμενο δεν είχε καμία σχέση με τις σπουδές της. Κι όχι μόνο αυτό αλλά το γεγονός ότι το γνωστικό της αντικείμενο ήταν τόσο άσχετο με το Υπουργείο, θα μπορούσε εν δυνάμει να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας.

Από την άλλη, μπορεί κάποιος να πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα εφόσον οι περισσότεροι ειδικοί σύμβουλοι είναι ειδικοί μόνο κατ' όνομα. Στην ουσία εργάζονται ως Γραμματείς και Φαρισαίοι. Και πάλι, πως είναι εντάξει αυτό; Πως είναι εν τάξει να πληρώνεσαι με δημόσιο χρήμα για μια θέση σε Υπουργείο που κατέχεις μόνο τύποις επειδή κατάφερε κάποιος δικός σου να σε βολέψει σε αυτή λόγω κομματικών γνωριμιών;

Όταν έμαθα για την πρόσληψη της στη συγκεκριμένη θέση, της έστειλα το πιο προσβλητικό μήνυμα στο Facebook που έχω στείλει ποτέ σε άνθρωπο. Κοινώς, την έκανα σκουπίδι. Δεν μου απάντησε ποτέ.

Ότι και να γίνει στο μέλλον, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσα ποτέ να επανακτήσω αυτή τη φιλία. Αλλά και να μπορούσα από τη δική της πλευρά, δεν ξέρω αν θα ήθελα. Γιατί, οι δυνατές σχέσεις στα δύσκολα φαίνονται.

Και επιτέλους, η γενιά μας, η γενιά του '70-80, έχει πολλές ευθύνες. Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;

Κι αν δεν έρθουμε σε έντονη αντιπαράθεση με όσους προδίδουν μέσα στην κρίση όλα τα κοινά μας πιστεύω, με ποιους θα αντιπαρατεθούμε; Με τον γείτονα που έχει τη μουσική στη διαπασών ή τον μανάβη που μας κλέβει στο ζύγι;

Εύχαρις για το logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top