Select Menu


Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι οι ρωσόφωνοι κατοικοι τουλάχιστον των περιφερειών του Ντονέτσκ, του Χάρκοβο και του Λούγκανσγκ, δεν έχουν σκοπό να παραμείνουν υπό ουκρανική εξουσία, ούτε ακόμα στη χαλαρή μορφή ημιανεξάρτητων κρατιδίων, και δεν φαίνονται διαθέσιμοι να ακολουθήσουν την τετραμερή συμφωνάι της Γενεύης ειδικά μετα το αιματηρό περιστατικό στο Σλαβιάνσκ. Έτσι οι κάτοικοι του Λούγκανσγκ ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε δύο δημοψηφίσαμτα στις 11 και στις 18 Μαϊου, για να αποφασίσουν στο πρώτο την αυτονομία τους, και στο δεύτερο εάν θα προχωρήσουν σε ένωση με την Ρωσία.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσαν την περιοχή του Λούγκανσγκ ως "προσωρινά αυτόνομη μονάδα εντός Ουκρανίας από την παράνομη εξουσία του Κιέβου". Συγκεντρωθηκαν 150 αντιπρόσωποι από τις πόλεις της περιφέρειας και εξέλεξαν κυβερνήτη, ενώ αποφάσισαν και την δημιουργία κεντρικού αρχηγείου της "εθνικής πολιτοφυλακής του Λούγκανσγκ και του Στρατού της νοτιοανατολικής επικράτειας". Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις κατά του Κιέβου συνεχίζονται και στο Χάρκοβο όπου και εκεί εκλέχθηκε γενικός κυβερνήτης.

Στο Κραματόρσκ κατελήφθησαν το κτίριο της SBU, και το τοπικο αστυνομικό τμήμα.Κατά την διάρκεια των καταλήψεων δεν υπήρξε η παραμικρή αντίσταση ενδεικτικό, του ότι το Κίεβο δεν έχει πλεόν καμμια εξουσία, στις περιοχές αυτές και δεν το αναγνωρίζου ούτε οι ντόπιες αστυνομικές αρχές. Στα κτίρια αναρτήθηκε η σημαία του Ντονέτσκ. Οι ρωσόφωνοι δεν έχουν καμμια εμπιστοσύνη στις αρχές του Κιέβου οι οποιες αν και διορισμένες και όχι εκλεγένες απαγόρευσαν την ρωσική γλώσσα, με το σκεπτικό ότι οι Ουκρανοί γερμανοχαζαρικής καταγωγής θα είναι πλειοψηφία και θα κάνουν "κουμάντο" στη χωρα από τούδε και στο εξής.

Η "έξυπνη" πολιτική τους ήδη δημιούργησε δύο "Ανεξάρτητες Δημοκρατίες" στο Ντονέτσκ και στο Χάρκοβο, και μια "προσωρινή ανεξάρτητη" το Λούγκανσγκ, πρόκειται για το 20% της ουκρανικής επικράτειας, και μπορέι να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές όπως στην περιφέρεια της Οδησσού που αποτελεί μέγιστο ερωτηματικο για το ποσοστό ρωσοφιλίας.

Στο μεταξύ παραδόθηκαν άλλοι 10 Ουκρανοι αστυνομικοί στο Slaviansk άοπλοι,για να τους φροντίσουν οι κάτοικοι και να τους ταϊσουν! Όπως είπανε είχανε σταλθεί απλώς για επίβλεψη και για να αναφέρουν τις κινήσεις των ρωσόφωνων. Όμως ως γνωστον χωρίς φαγητό "νηστικό αρκούδι δεν χορεύει"

Χιλιάδες ρωσόφωνων τραγουδούν τον ρωσικό εθνικό ύμνο στο Λούγκανσγκ


Στήριξη HΠΑ σε Ουκρανία με αστερίσκους και μπαράζ συναντήσεων

Μήνυμα στήριξης μετέφερε στο Κίεβο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Δεν δίστασε ωστόσο να εξαπολύσει μύδρους κατά της «ενδημικής διαφθοράς», ενώ είχε μπαράζ συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη και υποψηφίους για την προεδρία ενόψει των εκλογών της 25ης Μαΐου

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου και στους προεδρικούς υποψήφιους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει πρώτα να καταπολεμηθεί ο «καρκίνος της ενδημικής διαφθοράς».

Χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές της 25ης τις «σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της χώρας». Η Ουάσινγκτον, είπε, είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει «ταπεινωτικές απειλές και τρομακτικά προβλήματα». Οι ΗΠΑ, συνέχισε, είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Κίεβο να «αξιοποιήσει την ευκαιρία για τη συγκρότηση εθνικής ενότητας».

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος για να μην εξασφαλίσει η Ουκρανία ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Κάλεσε δε τους βουλευτές να «σκεφτούν σε πόσο ισχυρή θέση θα βρισκόταν σήμερα το Κίεβο, αν δεν υπήρχε η εξάρτηση από τη Ρωσία» εξαιτίας του φυσικού αερίου.
Με πληροφορίες απο defencenet και thepressproject
Επιμέλεια: logiosermis

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top