Select Menu


«Και ποιός χρειάζεται την Αλάσκα: Άλλωστε κάνει πολύ πολύ κρύο εκεί!» Αστειευόμενος ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε αποστομωτική απάντηση σε ερώτηση που τέθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού τηλεμαραθώνιου διαλόγου με τους πολίτες σχετικά με την «ενοποίηση της Αλάσκας με τη Ρωσία, όπως έγινε με την Κριμαία»!

Ως γνωστόν η Αλάσκα ήταν τμήμα της Ρωσίας μέχρι το 1867, όταν πουλήθηκε στις ΗΠΑ έναντι 7, 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρυσό.

«Είμαστε μια βόρεια χώρα. Το 70% του εδάφους μας βρίσκεται στον βορρά και στο βορειότερο άκρο. Μήπως η Αλάσκα βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο; Κι εκεί κάνει κρύο, πολύ κρύο! Ας μην εξαπτόμαστε!»σχολίασε με χιούμορ και συμπλήρωσε πως γνωρίζει το περίφημο λογοπαίγνιο που κυκλοφορεί ως το νέο «παρατσούκλι» της Αλάσκας, μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία: Ice –Cream ! (σ.σ. στα ρωσικά η Κριμαία προφέρεται «Κριμ» και μαζί με το ice, που σημαίνει πάγος, το ψευδώνυμο καταλήγει σε... παγωτό). «Αλλωστε, ποιός χρειάζεται την Αλάσκα» κατέληξε γελώντας ο πρόεδρος!

Να υπενθυμίσουμε πως πάνω από 42.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτηση για την απόσχιση της Αλάσκας από τις ΗΠΑ και την επανένωσή της με τη Ρωσία. Η αίτηση που έχει κατατεθεί και έχει δημοσιευθεί από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου με τίτλο «Η Αλάσκα να επιστρέψει στη Ρωσία» όπου διεξάγεται ψηφοφορία με επιχειρήματα όπως τα ιστορικά ταξίδια των Ρώσων εξερευνητών στην Αλάσκα , ήδη από την εποχή που αυτόχθονες της Σιβηρίας πέρασαν τον Βερίγγειο πορθμό, περίπου 10.000 χρόνια πριν.

Οι Ρώσοι είχαν εγκατασταθεί στην Αλάσκα γύρω στον 18ο αιώνα, όταν τα πλοία που αναχωρούσαν από τις ακτές της Καμτσάτκα, στην ρωσική Άπω Ανατολή, δημιούργησαν σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό. Το 1867 η Αλάσκα παραχωρήθηκε στις ΗΠΑ από τον τσάρο Αλέξανδρο Β' και έγινε η 49ηαμερικανική Πολιτεία. Έκτοτε υπάρχουν ακόμα κάτοικοι, σε απομονωμένα χωριά, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ρωσικές λέξεις.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top