Select Menu


Σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες πωλούνται το τελευταίο διάστημα οι νεόδμητες κατοικίες. Σύμφωνα με στοιχεία των μεσιτικών γραφείων, οι τιμές είναι χαμηλότερες από 3% έως 33%, ανάλογα με την περιοχή στα νεόδμητα κτίρια, ενώ στα παλιότερα διαμερίσματα η απόκλιση είναι 20-70%.

Φορείς της αγοράς επισημαίνουν πως αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για τους ενδιαφερομένους, προκειμένου να αγοράσουν σπίτι με τους πιο ελκυστικούς όρους, καθώς φαίνεται πως εξαντλούνται οι αντοχές των κατασκευαστών.

Τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων, τα οποία δημοσιεύει η «Καθημερινή» αναφέρουν πως στα βόρεια προάστια, σε ό,τι αφορά τα παλιότερα διαμερίσματα οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες από τις τιμές σε ποσοστό 3,5% έως 60% ανάλογα με το σημείο, ενώ στα νεόδμητα οι αντικειμενικές είτε είναι υψηλότερες είτε χαμηλότερες των πραγματικών τιμών, σε ποσοστό έως 15%, ανάλογα με την περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κυψέλης, όπου τα νεόδμητα διαμερίσματα πωλούνται αντί 1.000 ευρώ/τ.μ., όταν η ελάχιστη αντικειμενική τιμή διαμορφώνεται σε 1.500 ευρώ/τ.μ., είναι δηλαδή 33% υψηλότερη.

Ερευνα από αλυσίδα μεσιτικών γραφείων προδίδει πως οι τιμές των νεόδμητων στην Αττική υποχώρησαν κατά 9% κατά τη διάρκεια του 2013 και κατά 6%-7% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών προτίμησε παλαιότερες κατασκευές. Είναι χαρακτηριστικό ότι νεόδμητο ακίνητο προτίμησε μόλις το 2% των αγοραστών, γεγονός που δείχνει ότι ο αριθμός των απούλητων νεόδμητων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο την τελευταία τριετία, παρά την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική, το 47% των αγορών αφορούσε κατοικίες άνω των 25 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη άγγιξε το 71%.

Εκτός όμως από τις χαμηλές τιμές, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», αρκετοί κατασκευαστές προχωρούν και σε ειδικές παροχές. Κάποιοι δίνουν δώρο όλες τις ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας που μπορεί να κοστίσουν περί τα 2.000 ευρώ, άλλοι καλύπτουν το κόστος για θωρακισμένη πόρτα ή το κόστος για τη σύνδεση με τα δίκτυα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ ή του φυσικού αερίου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

iefimerida

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top