Select Menu


Παρατείνεται και μετά το 2015 η έκτακτη εισφορά για τους φορολογούμενους

Η πρώτη απόπειρα παράτασης του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2018 είχε γίνει από τα τέλη του 2012!

Με παράταση του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και με νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016, το οποίο σύμφωνα με τους δανειστές ξεπερνάει συνολικά τα 4,2 δισ. ευρώ.

Αυτό αποκαλύπτει το κείμενο της συμφωνίας που εκδόθηκε χθες το βράδυ από τα «αφεντικά» της τρόικας και το οποίο προετοιμάζει τα νοικοκυριά για τη νέα βαρυχειμωνιά.

Το «γλυκαντικό» στην περίπτωση της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι - σύμφωνα με τις εισηγήσεις που κάνουν τα στελέχη που έχουν επιφορτισθεί με το σχεδιασμό- η αύξηση του εισοδηματικού ορίου (τώρα είναι 12.000 ευρώ) πέραν του οποίου θα καλείται να καταβάλει έκτακτη εισφορά ο φορολογούμενος, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται και μείωση των συντελεστών (1% έως 4%) που επιβάλλονται σήμερα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Η πρώτη απόπειρα παράτασης του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2018, είχε γίνει από τα τέλη του 2012. Ωστόσο η σχετική διάταξη απεσύρθη λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψή της.

Το μήνυμα της τρόικας, είναι σαφές:

* Οι αρχές επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους όσον αφορά την υλοποίηση των πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης.

* Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν πολύ μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων οι οποίες εντοπίστηκαν στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού, των υλικών οικοδομών και του λιανικού εμπορίου, να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών μεταφορών και ενοικίασης και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.
* Να μειώσουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τους περιττούς φόρους. Παρά τις καθυστερήσεις σημειώνεται επίσης πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης που θα μειώσουν τις επιβαρύνσεις λόγω γραφειοκρατίας και θα βελτιώσουν την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στον ελληνικό λαό.
* Να επισπευτούν οι μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας καθυστερούν αλλά οι αρχές έχουν δεσμευθεί να τις υλοποιήσουν σταδιακά εντός του 2014. Η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί περαιτέρω με μεταρρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας, όπως ο εξορθολογισμός των τιμολογιακών πολιτικών για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάκτηση του κόστους και να αποφευχθούν οι συγκαλυμμένες επιδοτήσεις, ο διαχωρισμός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε δύο φορείς πριν από την ιδιωτικοποίηση και η δρομολόγηση ουσιαστικής μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου.

Κόκκινα δάνεια
Ανοδικούς κινδύνους σε ότι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λόγω του υψηλού επιπέδου των «κόκκινων δανείων» διαπιστώνει η τρόικα αποδεικνύοντας ότι αποδέχθηκε με επιφυλάξεις τα αποτελέσματα των stress test και τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Για το λόγο αυτό στέλνει σαφές μήνυμα να μην πειραχθούν τα αποθέματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν «μελλοντικές δυσμενείς απρόβλεπτες καταστάσεις» αναφέρει καθώς στις αρχές του 2015 θα ανακοινωθούν αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress test της ΕΚΤ. 

Παράλληλα, ζητά από την ΤτΕ να βρίσκεται σε εγρήγορση σε ότι αφορά την εποπτεία και κάνει σαφή αναφορά στη δέσμευση των ελληνικών αρχών επίσης να ενισχύσουν ιδιαίτερα το πλαίσιο διακανονισμού του χρέους του ιδιωτικού τομέα και να διευκολύνουν την ομαλή και ταχεία μετατροπή των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top