Select Menu


Της Cynthia Fleury

Στα μέσα Μαρτίου ,η τρόικα,εκτίμησε πως η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται και έτσι αποδέσμευσε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα.Παρόλη αυτή την εξέλιξη η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι θετική ,με ένα ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 28% του πληθυσμού,μια συνολική ύφεση και τον ελληνικό λαό που βρίσκεται προ του τέλους του μορατόριου των κατασχέσεων ακινήτων,που είχαν τεθεί υπό προστασία με το νόμο του 2010 .
Κι όμως σύμφωνα με το βιβλίο του Gael Giraud H οικονομική ψευδαίσθηση –Illusion Financiere-η Ελλάδα ήταν μια ιδιαίτερα αποδοτική περίπτωση.

Ας κάνουμε λοιπόν μια σύντομη ιστορική αναδρομή.Το 2001 για να μπορέσει να ενταχθεί στην ζώνη του ευρώ η Ελλάδα έπρεπε να πληροί τους όρους του συμφώνου σταθερότητας,πράγμα που κατόρθωσε αλλοιώνοντας τα πραγματικά οικονομικά της στοιχεία με την βοήθεια εκπροσώπων της Goldman Sachs,που κατέφθασαν στην χώρα από τη Ν.Υόρκη προκειμένου να μετατρέψουν ένα δάνειο μακράς διάρκειας σε swap ακολουθώντας την δόλια πρακτική της Enron.H Εurostat ενημερώνεται,εξετάζει τα στοιχεία τακτικά,δυο φορές την εβδομάδα και παρόλο που γνωρίζει πολύ καλά την πραγματικότητα η Ελλάδα γίνεται δεκτή στην ευρωζώνη.Ο οικονομολόγος υπενθυμίζει ότι οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές και για άλλους εκτός απ'την Ελλάδα.Η γερμανική πολυεθνική Siemens πούλησε στην Αθήνα την ψηφιοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ ,το σύστημα ασφάλειας C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που δεν λειτούργησε ποτέ ,υλικό στους ελληνικoύς σιδηροδρόμους.το τηλεπικοινωνιακό σύστημα Ερμής για τον ελληνικό στρατό,πανάκριβο νοσοκομειακό εξοπλισμό κ.α.
Η Thyssen Krupp πούλησε στην Αθήνα υποβρύχια αξίας 5 δις ευρώ.Και το κερασάκι στην τούρτα :η Ελλάδα αποτελούσε έναν από τους πέντε μεγαλύτερους εισαγωγείς στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη με ποσοστό αντίστοιχο με το 4% του ΑΕΠ της ,έναντι 2,4% της Γαλλίας και 1,4% της Γερμανίας ! Η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που την ξεπερνούσε ήταν οι ΗΠΑ με 4,7 % ! Τις καλές εποχές η Ελλάδα συνέχιζε να αγοράζει φρεγάτες απ΄την Γαλλία αξίας 2,5 εκατομ.ευρώ,στρατιωτικά ελικόπτερα αξίας 400 εκατομ.ευρώ.
Προς τί όλη αυτή η πρεμούρα να δανείσουν την Ελλάδα ;
Το 2012 ο Greg Smith ,Δ/νων Σύμβουλος της Goldman Sachs στην ανοιχτή επιστολή παραίτησής του που δημοσιεύθηκε στους New York Times έγραφε μεταξύ άλλων-Σήμερα είναι η τελευταία μου μέρα στην Goldman Sachs...και μπορώ να πω ότι το περιβάλλον εδώ είναι πλέον πιο τοξικό και καταστροφικό από ποτέ..
Και το συμπέρασμα του Gael Giraud
Ο δανεισμός της Ελλάδας μεταξύ των ετών 2000 έως 2007,λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μέρος του τωρινού της δημόσιου χρέους έχει κληροδοτηθεί από την δικτατορία των συνταγματαρχών, συνηγορεί στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής ελέγχου του δημόσιου χρέους της ,όπως έγινε στην περίπτωση του Ισημερινού το 2007-2008 και στην διαγραφή του παράνομου χρέους της. 

Διαφορετικά ,θα μπορεί να επικαλείται κόντρα στις επιταγές της τρόικας τις εξοπλιστικές αγορές ή ακόμα και την περίπτωση της Ισλανδίας,όπου το 2008 το τραπεζικό της σύστημα κατέρρευσε και το 2010 η κυβέρνηση της χώρας ψήφισε ένα νόμο που υποχρέωνε τους πολίτες να καταβάλλουν κάθε μήνα το ποσό των100 ευρώ για 8 χρόνια.Ο Πρόεδρος αρνήθηκε να εγκρίνει τον νόμο και προσέφυγε σε δημοψήφισμα που κατέληξε στην απόρριψη του νόμου.Η ισλανδική επανάσταση,συνεχίζει ο Giraud,πραγματοποιήθηκε αναίμακτα.Μία βασική αρχή θα είναι όχι η ένοπλη μάχη αλλά η άρνηση των πολιτών να πληρώσουν την χρεοκοπία των τραπεζών και των τραπεζιτών τους...
Φωτογραφία Γιάννης Μπεχράκης
Πηγή: humanite.fr / Απόδοση: Γοργόνα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top