Select Menu


Ο κινηματογράφος εμπνέεται βεβαίως από την πραγματικότητα. Τι γίνεται όμως όταν ένα σενάριο κινηματογραφικής φαντασίας γίνεται... πραγματικότητα και μάλιστα σχεδόν 80 χρόνια μετά;

Όλοι πλέον γνωρίζουμε την υπόθεση - θρίλερ με το χαμένο αεροσκάφος της Malaysia Airlines.
Ε λοιπόν, μια αντίστοιχη περίπτωση (εντάξει με τις απαραίτητες διαφορές, κινηματογραφική αδεία) υπήρξε σενάριο μιας γνωστής ταινίας από το 1937.

Το όνομα αυτής Lost Horizon, σκηνοθέτης ο Frank Capra και ιδού οι ομοιότητες με το συμβάν με το αεροσκάφος - φάντασμα.

1935. Ο συγγραφέας, στρατιώτης, διπλωμάτης και κατόπιν υπουργός Robert Conway αναλαμβάνει ένα τελευταίο καθήκον στην Κίνα, προτού επιστρέψει στην Αγγλία: να διασώσει 90 πολίτες της Δύσης που βρίσκονται στην πόλη Μπάσκουλ.

Στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει, εν αγνοία των επιβατών, ο πιλότος έχει αντικατασταθεί από έναν συνεργάτη αεροπειρατών, που κλέβουν το αεροσκάφος.

Η διαδρομή που ακολουθεί το κλεμμένο πλέον αεροσκάφος είναι η μια από τις δυο διαδρομές που πλέον οι αρχές υποθέτουν ότι πιθανόν να ακολούθησε το αεροσκάφος - φάντασμα της Malaysia, αυτή προς Βορράν.

Τελικά, στην προσπάθεια τους να κλέψουν το αεροσκάφος, οι αεροπειρατές δεν κάνουν καλό υπολογισμό, τα καύσιμα σώνονται και το αεροσκάφος πέφτει στα Ιμαλάια. Μόνο θύμα της πτώσης είναι ο αεροπειρατής και απαγωγέας (είπαμε κινηματογραφική αδεία όλα επιτρέπονται).


Οι επιβάτες του αεροσκάφους διασώζονται από έναν άνδρα ονόματι Τσανγκ και οδηγούνται στη Σάνγκρι- Λα ( Shangri-La), μια ειδυλλιακή κοιλάδα που δεν υπάρχει ποτέ το κρύο των Ιμαλαΐων, ουσιαστικά μια χώρα της ουτοπίας. Πολλοί επιβάτες γοητεύονται τόσο από τη Σάνγκρι - Λα και τα θαύματα που συμβαίνουν εκεί (μια επιβάτης με θανατηφόρο ασθένεια φαίνεται να γιατρεύεται πλήρως), που δεν θέλουν να φύγουν ποτέ.

Ο Conway έχει μια συνομιλία με το μυστηριώδη ηγέτη της Σάνγκρι - Λα τον Χάι Λάμα (High Lama), ο οποίος τους αποκαλύπτει ότι το ατύχημα τους με το αεροπλάνο, μόνον ατύχημα δεν ήταν. Ο Χάι Λάμα, παρά τις μαγικές ιδιότητες που διαθέτει, γερνά και σε λίγο καιρό θα πεθάνει. Έχοντας διαβάσει τα γραπτά του Conway, τον θεωρεί τον μόνο άξιο διάδοχό του.


Μετά από μια σειρά περιπετειών όπου ο Conway εγκαταλείπει προσωρινά τη Σάνγκρι-Λα υπό την πίεση του αδελφού του, ξαναγυρνά τελικά στην πόλη αυτή της ουτοπίας και κανείς δεν κατάφερε να τον εντοπίσει ποτέ ξανά.

Για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα και το αεροσκάφος της Malaysia... οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν το χαμένο αεροπλάνο, η περιοχή των Ιμαλαΐων είναι μια περιοχή που πιθανόν θα στραφούν οι έρευνες σε αναζήτηση ίχνους τους αεροσκάφους ενώ οι αρχές έχουν αποκλείσει πλέον το ενδεχόμενο του ατυχήματος και κρατούν όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα ανοικτά, ακόμη και το αεροσκάφος να είναι κάπου κρυμμένο και να μην έχει συντριβεί.

To be continued...


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top