Select Menu


Ερώτηση και ΑΚΕ (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων) σχετικά με την ανάγκη διερεύνησης της ΜΚΟ και των εμβασμάτων της Βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση κατέθεσε η Ραχήλ Μακρή.

Η βουλευτής Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κ. Ρεπούση «…μετά τον «συνωστισμό» στο λιμάνι της Σμύρνης, φέρεται να κατηγορείται για «συνωστισμό» χρημάτων που ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ από μελέτες και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, που πληρώνονται από τις τσέπες των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Σα να μην έφτανε αυτό, ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών εντάσσει την κ. Ρεπούση σε λίστα προσώπων, που δεν έχουν δικαιολογήσει τα εμβάσματα που έστελναν στο εξωτερικό. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τη Συγκυβέρνηση, προφανώς ανέστειλε την συγκάλυψη».

Και συνεχίζει η ίδια: «Καθώς τα ανωτέρω ζητήματα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά για να αιωρούνται μεταξύ δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή, κατέθεσε την με αρ. πρωτ. 7163/867/20-03-2014 Ερώτηση και ΑΚΕ στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ
Βουλευτής Ν Κοζάνης

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εσωτερικών,
Εξωτερικών,
Οικονομικών,
Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: «Υφίσταται σύνδεση ΜΚΟ με μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου;»

Σύμφωνα με δημοσιευμένες αποφάσεις στο «Διαύγεια», η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» έχει εισπράξει χιλιάδες ευρώ από αναθέσεις μελετών και υλοποίησης προγραμμάτων.

Δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου κάνουν λόγο για ποσά που υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ και συνδέουν την ανωτέρω οργάνωση με μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αναλυτικότερα, το από 21/02/2014 δημοσίευμα της ειδησεογραφικής πύλης Defencenet.gr, φέρει τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Μαρία Ρεπούση να βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ.

Παράλληλα, η από 10/02/2014 ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται σε περιπτώσεις εμβασμάτων στο εξωτερικό, για τις οποίες έχουν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης. Η κ. Ρεπούση φέρεται να περιλαμβάνεται και σε αυτά τα πρόσωπα.

Η Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Μαρία Ρεπούση, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε ότι τα εν λόγω εμβάσματα καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις της και ότι «στάλθηκαν για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων. Μετά την εξυπηρέτηση των εν λόγω αναγκών, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα;

2. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούν οι υπηρεσίες σας, η κ. Ρεπούση συμμετέχει ή συμμετείχε στη Διοίκηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ;

3. Ποια ποσά έχουν δοθεί στη ΜΚΟ «Διοτίμα» από το Ελληνικό Δημόσιο και με ποια αιτιολογία για όλα τα έτη λειτουργίας της;

4. Υπάρχει αναλυτικός κατάλογος ανά Υπουργείο με τις επιχορηγήσεις που έχει λάβει από το 1989 μέχρι σήμερα, η εν λόγω οργάνωση;

5. Σε τι στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος του Υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με το έμβασμα Ρεπούση;

6. Δικαιολογείται το ποσό από το Πόθεν Έσχες και τις φορολογικές δηλώσεις της Βουλευτού;

7. Αποδεικνύεται πως τα χρήματα αυτά στάλθηκαν για «λόγους σπουδών και υγείας», όπως υποστήριξε η κ. Ρεπούση;

Παράλληλα, ζητείται η κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων που δικαιολογούν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα. Ειδικότερα, ζητούνται αναλυτικοί πίνακες και στοιχεία για τις επιχορηγήσεις στη ΜΚΟ «Διοτίμα», τον τρόπο που διαχειρίστηκε αυτή τα χρήματα μέσω των σχετικών δικαιολογητικών και τα αποτελέσματα που πέτυχε.

Αθήνα, 19-03-2014

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ραχήλ Μακρή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top