Select Menu

Economist: "Σχέδιο Ομπάμα" και "συνομοσπονδία" στην Κύπρο

Ως ένωση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο σε μία «συνομοσπονδία» με δύο συνιστώντα κράτη που θα διοικούν τις υποθέσεις τους περιγράφει το περιοδικό Economist τον «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έργολου.


Στην αναφορά του στις εξελίξεις στην Κύπρο με τίτλο «Μία αχτίδα ελπίδας», το βρετανικό περιοδικό σχολιάζει ότι οι νέες συνομιλίες επαναρχίζουν «μετά από χρόνια κωλυσιεργίας από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων ηγετών, που ήταν προθυμότεροι να εμποδίσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά να τερματίσουν τη 40ετή διαίρεση του νησιού».

Διατυπώνεται το ερώτημα κατά πόσο αυτή τη φορά μπορούν να επιλυθούν δύσκολα θέματα όπως το περιουσιακό και η ασφάλεια. Ωστόσο, σχολιάζεται πως είναι υποβοηθητική η ανάμιξη των Αμερικανών. Μάλιστα, όπως γράφει ο Economist, ο «οδικός χάρτης» για τις νέες συνομιλίες είναι ήδη γνωστός στη Λευκωσία ως «σχέδιο Ομπάμα».

Αναφέρεται επίσης ότι με το ΑΚΕΛ στο πλευρό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ μπορούν να κερδίσουν ένα δημοψήφισμα επί του "σχεδίου Ομπάμα".

«Ο κ. Αναστασιάδης, ηγέτης του συντηρητικού Δημοκρατικού Συναγερμού, ήταν ο μόνος Ε/κ πολιτικός ο οποίος υποστήριξε το σχέδιο Αναν. Αυτή τη φορά, έχει το ΑΚΕΛ, τους κομμουνιστές της Κύπρου, με το μέρος του. Μαζί τα δύο κόμματα μπορούν να κερδίσουν το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ομπάμα».

Αναφερόμενο στην ανεύρεση υδρογονανθράκων, το κείμενο υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για να κτιστεί μια ενεργειακή συνεργασία στην οποία θα περιλαμβάνεται και η Τουρκία. «Ο ευκολότερος τρόπος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην διψασμένη από ενέργεια Ευρώπη θα ήταν ένας αγωγός προς την Τουρκία. (Το ε/κ σχέδιο για να κτιστεί τερματικό στην Κύπρο και αγωγός στην Κρήτη την Ελλάδα και την Ιταλία κρίνεται ως ακριβό και μη πρακτικό). Η τριμερής συνεργασία θα μπορούσε να μειώσει την αστάθεια στην προβληματική περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προστίθεται ότι η Κύπρος προσπαθεί εν ολίγοις να βρει τα πόδια της μετά την κατάρρευση των τραπεζών του περασμένου χρόνου. Υποστηρίζει ότι η επανένωση θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και θα φέρει γρηγορότερα την ανάπτυξη.

Χαμός στην Κύπρο. Ομολογία-σοκ από Αναστασιάδη


Σοκ προκαλεί η κυνική χθεσινοβραδινή ομολογία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στους δημοσιογράφους, έριξε αληθινή βόμβα - που παρά τα αντιθέτως λεγόμενα - αποδεικνύει ότι η Κύπρος διαλύεται...

και στην θέση της δημιουργούνται δύο νέα κράτη, με εντελώς ξεχωριστές ιθαγένειες και σύνορα-ζώνες!

Συγκεκριμένα ομολόγησε, ότι τελικά οι Έλληνες που θα μεταβούν - υποτίθεται στα πλαίσια της "Ομόσπονδης Κύπρου" - στα νυν Κατεχόμενα, δεν θα μπορούν ούτε να ψηφίζουν, ούτε να ψηφίζονται, δεν θα έχουν δηλαδή βασικά και θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ευρωπαϊκά κεκτημένα, αφού θα πρόκειται για ξεχωριστό όντως κράτος, χαλαρά δεμένο με την το νότιο κομμάτι του νησιού, ίσα ίσα για να το κηδεμονεύει και αυτό και την πλούσια ΑΟΖ του!

Οι Ελληνοκύπριοι δηλαδή πρόσφυγες, που θα γυρίσουν στις περιουσίες, τα χωριά και τις πόλεις τους ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ να έχουν λόγο για τον τόπο τους, καθως θα είναι και πάλι ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΣ, όχι πια από Ψευδοκράτος, αλλά από αναγνωρισμένο και νόμιμο ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ...ΚΡΑΤΕΙ..., όπου δεν θα ισχύουν τα στοιχειώδη Δημοκρατικά και ανθρώπινα Δικαιώματα!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: "Το δικαίωμα ψήφου για την Άνω βουλή ή τη Γερουσία με το οποίο διασφαλίζεται η πολιτική ισότητα θα ενασκείται όχι με βάση τον τόπο κατοικίας αλλά την ιδιότητα του πολίτη της κάθε μιας των συνιστωσών πολιτειών"!

Πρόκειται για έσχατη κατάντια, για τραγικότατη εξέλιξη, για εφιάλτη, που ξεσκεπάζει τον τελικό στόχο των Τούρκων: την πλέον επίσημη αναγνώριση και νομιμοποίηση του Αττίλα! Την πλέον επίσημη και νόμιμη διχοτόμηση της Κύπρου!

Και επομένως, για να μπορεί να ψηφίζει ένας Ελληνοκύπριος στα Κατεχόμενα, θα πρέπει να τουρκέψει!ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΙΛΛΗΚΑ

Παρόμοιες επισημάνσεις κάνει σήμερα και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας - που διετέλεσε για έναν χρόνο Υπουργός Εξωτερικών του Τάσσου Παπαδόπουλου - με τις οποίες αποστομώνει τον Αναστασιάδη και καταδεικνύει πως η Κύπρος διαλύεται και δημιουργούνται δύο Κράτη:

"Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραπλανεί και ψεύδεται για την Κοινή Διακήρυξη

...Στη Κοινή Διακήρυξη, παρ. 4 σαφέστατα υποδηλείται ότι θα διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και δημιουργείται νέο κράτος αφού προβλέπεται ρητά ότι: «Η Ομόσπονδη Ενωμένη Κύπρος θα προκύψει από τη συμφωνία μετά την έγκριση της, από χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα».

...Ο κ. Αναστασιάδης παραδέχθηκε χθες ότι οι Ελληνοκύπριοι που θα τους επιτραπεί να ζουν στο Τουρκοκυπριακό «Συνιστόν Κράτος» δεν θα έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Προκαλούμε τον κ. Αναστασιάδη να μας πει, σε ποια άλλη Ομόσπονδη δημοκρατική χώρα, υπάρχει τέτοια πρόνοια που δεν επιτρέπει σε πολίτες της να ψηφίζουν εκεί που ζουν, εργάζονται και πληρώνουν φόρους; Αυτή η πρόνοια δεν παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο;

...Παραπλάνηση και σύγχυση επιχείρησε ο κ. Αναστασιάδης και στο θέμα της εσωτερικής ιθαγένειας. Μήπως στην Αμερική υπάρχουν και 50 εσωτερικές ιθαγένειες;

...Η μόνη ασφάλεια που έχουμε είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία, δυστυχώς, σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη θα καταργηθεί για να ιδρύσουμε ένα νέο Κρατικό έκτρωμα" τόνισε ο Γιώργος Λιλλήκας ανάμεσα σε άλλα.

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μομφή κατά του Προέδρου Αναστασιάδη εξαπέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και γιος του αείμνηστου Τάσσου, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΡΙΚ και αφήνοντας απόλυτα ανοιχτό το ζήτημα της αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση τις επόμενες μέρες:

"Δεν υπάρχει αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν, ούτε για Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε για συνέχισή της...

...Οι Τουρκοκύπριοι παίρνουν την κυριαρχία, την ιθαγένεια, το κατάλοιπο εξουσίας, αλλά εμείς πρέπει να ψάξουμε να βρούμε το πού υπονοείται η συνέχιση της κυπριακής Δημοκρατίας, που θεωρείτο από όλους κόκκινη γραμμή.

...Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος με την πράξη του παραβίασε τη συμφωνία που υπογράφηκε με το Δημοκρατικό Κόμμα και στην οποία απαιτείτο από τον Νίκο Αναστασιάδη να διαφυλάξει την μια κυριαρχία, την μια ιθαγένεια, τη μια διεθνή προσωπικότητα, να ξεκαθαρίζει η βάση των συνομιλιών, να μην επανέλθουν οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και άλλα, τα οποία σήμερα δυστυχώς υπάρχουν εντελώς αντίθετα στην διακηρυξη των δύο ηγετών".

Επιμέλεια: logiosermis.net
Με πληροφορίες απο infognomonpolitics και freepen

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top