Select Menu


Ψάχνουν τρόπους να εμποδίσουν τον κόσμο να τους μαυρίσει!!

Σύμφωνα με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης ανακοίνωσε, πως δεν θα ισχύσει φέτος το ειδικό καθεστώς που ισχύει σε κάθε Ευρωεκλογές, να μπορούν δηλαδή οι ετεροδημότες να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής και όχι αναγκαστικά στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Η παραπάνω αλλαγή θα πραγματοποιηθεί, μέσω της Τροπολογίας που θα έρθει στη Βουλή και για την οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Μέχρι τώρα, στις Ευρωεκλογές ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει εκεί που έμενε, μιας και τα ψηφοδέλτια ήταν κοινά για όλη την Επικράτεια, ενώ μπορούσε εύκολα να καταγραφεί η συμμετοχή στις εκλογές. Πλέον όμως, οι Ευρωεκλογές θα συμπίπτουν με τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές.

Πέραν του ότι, στις δεύτερες είναι υποχρεωτική η ψήφος στο τόπο όπου κάποιος είναι εγγεγραμμένος, όπως σημειώνει ο κ. Μιχελάκης «με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ο κίνδυνος να ψηφίσει ένας στον τόπο κατοικίας του και μετά να ξαναψηφίσει εκεί που είναι εγγεγραμμένος».

Πρακτικά αυτό τι σημαίνει.
Σημαίνει πολύ απλά ότι ένας πολίτης που μένει στην Αττική αλλά είναι εγγεγραμμένος στο Δήμο Χίου, για παράδειγμα, θα πρέπει να πάει στις 18 Μαϊου να ψηφίσει για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στο νησί του.

Ακόμα όμως και αν δεν υπάρξει δεύτερος γύρος στο συγκεκριμένο δήμο ή στην περιφέρεια θα πρέπει να ξαναταξιδέψει για να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει στις ευρωεκλογές.

Και φυσικά, όλα αυτά στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας.
Ο πολίτης θα πρέπει δηλαδή να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό για τα έξοδα μετακίνησης του είτε αυτή η μετακίνηση πραγματοποιηθεί με αεροπλάνο, πλοίο, λεωφορείο ή Ι.Χ.


Πόσοι όμως έχουν αυτή τη δυνατότητα;

Είναι φανερό ότι ο στόχος είναι να...διευκολυνθεί η αποχή.

Θα είναι πιο εύκολο να υπάρξει διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών από την κυβέρνηση, αν υπάρχει μία αποχή που θα κυμανθεί σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Αν ο Σύριζα έχει προβάδισμα 5 μονάδων, το αποτέλεσμα μπορεί να υποβαθμιστεί ή και να αμφισβητηθεί πολιτικά, αν υπάρχει μία αποχή της τάξεως του 50%.

Η κυβέρνηση δεν βλέπει με κακό μάτι την αύξηση του ποσοστού αποχής στην εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Για αυτό άλλωστε και δεν προσδιόρισε τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών,μαζί με τις ευρωεκλογές.

Φοβήθηκε ότι η αποδοκιμασία μπορεί να ήταν γενικευμένη και να είχε ,ως παράπλευρη απώλεια όχι μόνο την αμφισβήτηση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης αλλά και τον καταποντισμό των υποψηφίων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους δήμους και στις περιφέρειες.

Η αποχή στις ευρωεκλογές, βοηθά και το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ζωντανό αφού η μείωση του εκλογικού μέτρου μπορεί να τους εξασφαλίζει το ποσοστό που θα του δώσει την έδρα αλλά και ένα αξιοπρεπές

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top