Select Menu


Τα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, πως ένα από τα θέματα που σκοπεύει ν’ ανοίξει η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. είναι αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ, ανησύχησαν την τουρκική κυβέρνηση, η οποία... προκειμένου να αποτρέψει τέτοια διαδικασία, άρχισε τις απειλές. Και μάλιστα με οξείς τόνους.

Προ εβδομάδος, σε σχετικό θέμα, είχα αναφερθεί στο κοινότυπο ότι η Τουρκία σε περιόδους εσωτερικής κρίσης, την εξάγει. Κι έχει τρία μέτωπα ανοικτά: Με την Συρία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ δεν της έκαναν το χατίρι να της αναθέσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ζήτημα της Συρίας, όπως πίστευε ο Ερντογάν, οι δε Ρώσοι, όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros εισήλθε σε κυπριακά νερά, έτυχε να στείλουν εκεί το ισχυρότερο πλοίο τους, τον «Μέγα Πέτρο» και το Barbaros ανέκρουσε πρύμνα. Τούς έμεινε επομένως η πάντα βολική Ελλάδα.

Η τουρκική εφημερίδα «Yeni Şafak», η οποία πρόσκειται στο κόμμα του Ερντογάν, μεταφέρει με δημοσίευμά της το απειλητικό κλίμα που κυριαρχεί στην τουρκική κυβέρνηση. Υπενθυμίζει ένα χάρτη που είχε δημοσιεύει το «Βήμα» πέρσι, αναφερόμενο στο Αιγαίο και στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Και ότι σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη ο κ. Σαμαράς προτίθεται να διεκδικήσει περιοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου και «δεν αφήνει τόπο για συζήτηση».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός γράφει, θα υποστηρίξει ότι βρήκε μεγάλα αποθέματα κάτω από τη θάλασσα, τα οποία αποτελούν μια λύση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια «ομπρέλα διεθνών συμμαχιών», σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί το σχέδιό του.

Και αφού γράφει αυτά, απειλεί ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει μονομερώς στην οριοθέτηση της ΑΟΖ «θα ζεσταθούν τα νερά του Αιγαίου». Με την Τουρκία να μη επιτρέψει ποτέ να συμβεί αυτό.

Το κλίμα ήταν διαφορετικό πριν από λίγο καιρό, κατά την επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στην Ελλάδα. Τότε ο τουρκικός Τύπος είχε πρωτοσέλιδα όπως «Το έβαλαν στα πόδια οι Έλληνες για την ΑΟΖ», και πανηγύριζε επειδή «η άμεση και δυναμική τουρκική αντίδραση είχε σαν αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να κάνει πίσω και να εγκαταλείψει ουσιαστικά την υλοποίηση της πρόθεσης της να ανακηρύξει την ΑΟΖ, με τη επιδίωξη της άμεσης εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής», όπως έγραφαν οι μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες.

Όπως έχει ξαναγραφεί σ’ αυτήν την στήλη, το ζήτημα της ΑΟΖ δεν είναι απλό, και χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις. Πρώτα εξασφαλίζεις αυτήν την «ομπρέλα συμμαχιών», που έγραψε «Yeni Şafak», κι ύστερα προχωρείς. Εκτός και εάν η Ελλάδα είναι σε θέση να διεκδικήσει το δίκαιό της ενόπλως.

Η Τουρκία σήμερα περιθωριοποιείται, καθώς οι αγοραστές του αερίου θα έχουν στραφεί προς το «Μεσογειακό Δίκτυο» (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ). Τα επενδυτικά σχέδια των Αγγλοσαξόνων και των συμμαχικών εταιριών (π.χ. Γαλλία) θα επικεντρωθούν στα νέα πλούσια κοιτάσματα που δεν θα παρουσιάζουν κανέναν πολιτικό κίνδυνο.

Συνεπώς Άγκυρα, Μόσχα, Βερολίνο ταυτίζονται στα θέματα της μεταφοράς ενέργειας, στρέφονται κατά της ανακήρυξης ΑΟΖ από τη χώρα μας και τη συνεπακόλουθη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από το «Μεσογειακό Δίκτυο». Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν τα περισσότερα θιγόμενα συμφέροντα, ενώ η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει βραχίονα πίεσης κατά των τριών χωρών της Μεσογείου, κάτι που ήδη πράττει με προοπτική νέων κλιμακώσεων.

Ποια μπορεί να είναι άραγε τα μέλη αυτής της «ομπρέλας» που θα δώσουν στήριξη σε ελληνικό αίτημα; Το Ισραήλ από μόνο του; Θα ήταν αφελές να το υποστηρίξει κάποιος. Προφανώς και πρέπει αυτό το ζήτημα να επιλυθεί με όφελος της Ελλάδας. Αρκεί να ακολουθηθεί η συμβουλή παλαιών και έμπειρων διπλωματών, ότι για επιτύχεις κάτι στις διαπραγματεύσεις, πρέπει να μιλήσεις με τους κατάλληλους ανθρώπους, στον κατάλληλο χρόνο, με τα κατάλληλα επιχειρήματα.

Ο Μακεδών
voria.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top