Select Menu

Του Θανάση Αυγερινού

Άκρως επικριτική απέναντι στη χώρα μας -με αιχμή το ζήτημα των μεταναστών- είναι η ετήσια έκθεση και του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.


Για «όλο και λιγότερο ικανοποιητική» κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην επικριτική ετήσια έκθεσή του για τις χώρες της Ε.Ε., συνδέοντας πάντως την εξέλιξη κυρίως με τη «βαθιά χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση στη χώρα», αλλά και αναδεικνύοντας θέματα όπως η «Θράκη» και οι «μειονότητες». Για αποτύπωση «σοβαρών ψυχολογικών αποστάσεων» από την Ελλάδα και την ηγεσία της έκανε λόγο διπλωματική πηγή της Μόσχας στην «Εφ.Συν.» και για «προειδοποιητικό σημάδι ότι η ελληνική διπλωματία πρέπει να τερματίσει την αδράνειά της και να κάνει πολύ περισσότερα για να αντικρούσει την προφανώς συστηματική ενημέρωση από πλευράς ανταγωνιστών της», όπως η Τουρκία και όχι μόνο.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει ως «ένα από τα πλέον οξυμένα ζητήματα της Ελλάδας» την παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών, «σημαντικό τμήμα των οποίων διαβιοί ουσιαστικά σε παράνομο ή ημιπαράνομο καθεστώς». Εκτιμά δε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στα 12 κέντρα προσωρινής διαμονής μεταναστών «συχνά δεν ανταποκρίνονται στις ελάχιστες απαιτήσεις» και αναφέρεται στις εξεγέρσεις στα κέντρα της Αμυγδαλέζας και της Κομοτηνής, αλλά και στις «αυξημένες μεταξύ των Ελλήνων ξενοφοβικές διαθέσεις το τελευταίο διάστημα».

Η ρωσική διπλωματία δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο γεγονός ότι κατά τις επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς» για τη σύλληψη και απέλαση λαθρομεταναστών, «καταγράφηκε μεγάλος αριθμός περιστατικών, όπου ξένοι, που βρίσκονται νομίμως στο έδαφος της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και τουριστών, υπέφεραν από τις βάναυσες ενέργειες αστυνομικών οργάνων», αλλά και στο ότι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «όλο και συχνότερα κατηγορούν την Ελληνική Αστυνομία για ατιμώρητη υπέρβαση αρμοδιοτήτων και εκδήλωση βαναυσότητας». Το ρωσικό ΥΠΕΞ επικαλείται μάλιστα και τη σχετική έκθεση της «Διεθνούς Αμνηστίας», σύμφωνα με την οποία είναι πλέον μόνιμη η μη τήρηση των δικαιωμάτων των προσφύγων πολέμου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και ότι αναθεωρούνται προς το αυστηρότερο οι διατάξεις νομιμοποίησης για μετανάστες και τα παιδιά τους, αλλά και το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες επισημαίνουν και την αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων ρατσιστικού, θρησκευτικού ή εθνικού μίσους, θύματα των οποίων έπεσαν και 3 πολίτες της Ε.Ε. το 2012, ενώ τα περισσότερα από αυτά προκλήθηκαν από τη δράση «εξτρεμιστικών οργανώσεων». Ως ενδεικτική του φαινομένου χαρακτηρίζεται η άνοδος της δημοτικότητας «του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή», τάση που ανακόπηκε μετά την «επιδεικτική δολοφονία από μέλος της του επιφανούς Ελληνα αντιφασίστα μουσικού Π. Φύσσα».

Εξαιρετικά ανησυχητική μοιάζει η ακροτελεύτια παράγραφος της ρωσικής έκθεσης για την Ελλάδας. Αναφερόμενο στα λοιπά προβλήματα, το ρωσικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται «ο περιορισμός της ελευθερίας του λόγου και του θρησκεύεσθαι, η εκδήλωση αντισημιτισμού, το εμπόριο ανθρώπων, ο περιορισμός στην ελευθερία αυτοπροσδιορισμού ορισμένων μειονοτήτων, καθώς και οι διακρίσεις και η κοινωνική απομόνωση της επισήμως αναγνωρισμένης ως “μουσουλμανικής μειονότητας” στη Θράκη». Επισημαίνονται επίσης η παραβίαση των κοινωνικών-οικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών, η αδιαφάνεια του δικαστικού συστήματος και το υψηλό επίπεδο διαφθοράς.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top