Select Menu

Του Παναγιώτη Στάθη

Την πρώτη του δωροδοκία το 1989 επί οικουμενικής κυβέρνησης ως στέλεχος του γραφείου αντισταθμιστικών ωφελημάτων φέρεται να ομολογεί ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας. Η διαδρομή του στο ΥΠΕΘΑ δε, μπορεί να κατέληξε το 2002 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά οι μίζες φέρονται να συνέχισαν να «πέφτουν» ως χαλάζι ακόμα και το 2007 καθώς, σύμφωνα με τη διατύπωση που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε, «ο καλός ο μιζαδόρος τηρεί το λόγο του».

Εν ολίγοις για όσα υπογράφηκαν και συμφωνήθηκαν επί των ημερών του έπρεπε να συνεχίζει να παίρνει τη μίζα του, αφού οι αποκαλούμενες ωφέλιμες πληρωμές γίνονται ανάλογα με την εξέλιξη εκτέλεσης της σύμβασης σε βάρος χρόνου. Όταν δηλαδή οι εταιρείες πληρώνονταν τμηματικά τα ποσά από το δημόσιο, κατέβαλλαν και τις συμφωνηθείσες μίζες, ώστε «να μη χαλάσουν το όνομά τους και τη... φερεγγυότητά τους».

Σύστημα Siemens
Χαρακτηριστικό επίσης της ομολογίας - ποταμό του Αντώνη Κάντα, είναι ότι πέραν των προσώπων που τον πλήρωναν, αποκάλυψε και 3-4 πρόσωπα τα οποία τον βοήθησαν να ξεπλύνει και να κρύψει τα ίχνη του μαύρου χρήματος. Πρόκειται για δυο Eλληνοελβετούς τραπεζίτες, έναν Έλληνα δικηγόρο που του έστηνε τις (ουκ έστιν αριθμός) offshore και ένα ακόμα πρόσωπο. Τι κοινό έχουν μεταξύ τους αυτοί οι άνθρωποι; Ουσιαστικά εμπλέκονται και στο σύστημα Siemens, λειτουργούσαν δηλαδή ως "πλυντήρια" και στην υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Γερμανικής εταιρείας. Μάλιστα χρησιμοποιούνταν, όχι μόνο τα ίδια πρόσωπα, αλλά ίδιες εταιρείες και ίδιες τράπεζες.

Ο Κάντας πάντως έδωσε ουσιαστικά και λογαριασμούς του σε 7 ελβετικές τράπεζες, όπου προφανώς μπήκαν μίζες, ενώ αναφέρθηκε σε 10 εξοπλιστικά που πληρώθηκε και σε 8 μεσάζοντες οι οποίοι τον λάδωσαν. Μεταξύ αυτών αναφέρεται σε πολύ γνωστό Έλληνα επιχειρηματία ενώ υποδεικνύει έμμεσα έναν δεύτερο.

Χαρακτηριστικά φέρεται να λέει πώς πήρε:

-1,5 εκατομμύριο για τα αντιπυραυλικά Asrad και τα υποβρύχια, από τον ίδιο (υπέργηρο ) μεσάζοντα που οσονούπω θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή μπροστά στο δίλλημα, «μιλάς ή πας φυλακή».
-3 εκατομμύρια για τα αντιαρματικά Cornet και
-1,7 εκατομμύρια για τα τανκ Λέοπαρντ.

Αμεσες εξελίξεις
Τα στοιχεία πάντως που έδωσε στις αρχές ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλιστικών προγραμμάτων Αντώνης Κάντας βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ανακριτών και των εισαγγελέων διαφθοράς οι οποίοι φέρονται έτοιμοι να δρομολογήσουν εξελίξεις που αναμένεται να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας. Εκτιμάται ότι είναι θέμα ημερών να περάσουν το κατώφλι του ανακριτή και νέοι κατηγορούμενοι οι οποίοι υπό το φόβο ακόμη και της ισόβιας κάθειρξης διαμηνύουν ότι θα ακολουθήσουν το δρόμο των αποκαλύψεων που χάραξε ο Κάντας.

Η απολογία πάντως ανεβάζει σε περίπου 20 τις δικογραφίες που υπάρχουν πλέον στη δικαιοσύνη για εξοπλιστικά προγράμματα, εκ των οποίων οι 3-4 είναι καινούργιες και αποκαλύπτονται από τον Κάντα. Τις δικογραφίες θα χειριστούν σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι ανακριτές διαφθοράς συνεπικουρούμενοι από τους εισαγγελείς διαφθοράς, δημιουργώντας ουσιαστικά μια ομάδα κρούσης της δικαιοσύνης κατά της διαφθοράς.

capital

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top