Select Menu


Στους δύο τρίτος δεν χωρεί. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι επικεφαλής του fund Eaglevale Partners και ενημέρωσαν αρμοδίως ότι αποχωρούν από τη διεκδίκηση της Eurobankως στρατηγικοί επενδυτές. Ποιοι κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον τους;

Της Έφης Καραγεώργου.

Οι επικεφαλής του fund, γνωστοποίησαν την απόφαση τους αυτή και με επιστολή στην διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ενήμερη είναι και η διοίκηση της τράπεζας. Συνεπώς δύο είναι οι διεκδικητές για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank: πρόκειται για τα fundFairfax και Apollo Global Management, καθώς ένα από τα δύο θα αναλάβει το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα. Ωστόσο τίποτα δεν αποκλείει το Eaglevale να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και να αποκτήσει κάποια «θέση» στην τράπεζα.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Eaglevale, συμμετέχουν το ThirdPoint, ο όμιλος Rothchild και ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον, ο fund manager κ. Mαρκ Mεζβίνσκι. Το Eaglevale το διαχειρίζεται ο κ. Μεζβίνσκι και ειδικεύεται στη χρηματοδότηση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το θέμα είναι γιατί αποχώρησε το Eaglevale από την διεκδίκηση της Eurobank.

Όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες, η βασική αιτία έχει να κάνει με τη διαφωνία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με το προσφερόμενο τίμημα. Συγκεκριμένα, ο στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει να συμμετάσχει με κεφάλαια ύψους 600-700 εκ ευρώ.

Ιδανική λύση για το ΤΧΣ είναι ο στρατηγικός επενδυτής να είναι τράπεζα. Όμως το ενδιαφέρον από τραπεζικούς ομίλους ήταν αναιμικό και έτσι η διοίκηση του Ταμείου -αλλά και η διοίκηση της Eurobank- στράφηκαν σε private equity funds, hedge funds αλλά και θεσμικούς επενδυτές.

Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει το καναδικό fund Fairfax, το οποίο έχει αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή και στην Eurobank Properties και το Apollo το οποίο επενδύει κυρίως σε μετοχές, τράπεζες και αξιοποίηση ακινήτων (real estate).

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Μέσα στον μήνα πρέπει να ολοκληρωθεί ο οικονομοτεχνικός έλεγχος (due diligence) από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την απόκτηση του 20% της τράπεζας.

Τον Ιανουάριο να συγκληθούν οι γενικές συνελεύσεις και τον Φεβρουάριο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της αύξησης κεφαλαίου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top