Select Menu

Στο βιβλίο του SunTzu , Τέχνη Πολέμου, αναφέρει σε κάποιο σημείο πως πριν την εισβολή ο στρατηγός πρέπει να γνωρίζει το πεδίο μάχης , αλλά και να έχει φροντίσει από πριν αν είναι δυνατόν με κατασκόπους να έχει γνώση του ηθικού και της γενικότερης κατάστασης του αντιπάλου του. 

Σε άλλο ένα σημείο αναφέρει πως ο πιο ικανός στρατηγός κερδίζει τις μάχες του, πριν καν πέσει μια σταγόνα αίμα στο πεδίο.

Γιατί τα αναφέρω αυτά;

Γιατί ανεξάρτητα με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι , η πολιτική και η οικονομία είναι δύο διαφορετικοί στύλοι που μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις αποτελούν τους κίονες που κρατούν την μετόπη ενός κράτους. Αν κάποιος από τους στύλους είναι "δανεικός", είναι "εξαρτημένος" από ξένη στήριξη κτλ... μόλις αυτές κληθούν σε ενεργεία από τους πραγματικούς κατόχους τους, τότε όλη η μετόπη πέφτει.

Στην Ελλάδα των "εξαρτημένων επενδύσεων" όπου νομικά και θεσμικά πλαίσια δεν τηρούν το "fair play" και δίνουν πλεονεκτήματα σε ξένους και ειδικότερα σε ξένους με ρίζες σε χώρες που παραδοσιακά δεν είναι φίλιες προς εμάς, χαρίζουν ουσιαστικά έναν ή και δύο από τους στύλους σε αυτούς.

Ειδικότερα αν θυμηθούμε πως οι Τούρκοι μέσω των επενδύσεων τους κάνουν και εθνική πολιτική (π.χ. εργοστάσιο σιδήρου στο Κόσοβο , όπως και επενδύσεις σε FYROM ), τότε κάθε άλλη παραμικρή επιχειρηματολογία πως είναι για το καλό της χώρας προέρχεται είτε από αφελείς πολιτικούς , είτε από σκοπιμότητες που δεν θέλω να πιστέψω πως έχουν Έλληνες πολιτικοί.

Φυσικά ζούμε σε κόσμο ελεύθερης οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο , αλλά ρωτώντας φίλους οικονομολόγους εκείνο που μου είπαν είναι πως σε "σοβαρά κράτη" υπάρχει πάντα πλαίσιο ελέγχου τέτοιων επενδύσεων προς όφελος της χώρας και του περιβάλλοντος... ποτέ και κανείς δεν παραδίδει "γη και ύδωρ". Το παράδοξο είναι φυσικά πως στην πρώτη χώρα που αρνήθηκε προ χιλιετιών κάτι τέτοιο, οι σημερινοί απόγονοι τους σε θέσεις αξιωματούχων κάνουν ακριβώς αυτό.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Owner of IISCA Sec Think Tank

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top