Select Menu


Με λύπη μου παρατηρώ ότι στην ισραηλινή ειδησεογραφία των ημερών η συμφωνία των 6 με το Ιράν εμφανίζεται ως μη αποδεκτή.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για κακή συμφωνία και δεν την δεσμεύει.

Σε παλαιότερες εποχές η ίδια κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι αν υπογραφεί συμφωνία θα επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Φαίνεται ότι το Ισραήλ έχει αποφασίσει να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ακόμα και αν αυτό τηρήσει τις υποσχέσεις του για το επόμενο εξάμηνο.

Οι υποσχέσεις που έδωσε το Ιράν δεν το δεσμεύουν υπερβολικά .

Οι ισραηλινοί δεν μπορούν να ελπίζουν σε κάποια παραβίαση υποχρέωσης από το Ιράν, ως αφορμή προληπτικής επίθεσης εκ μέρους τους.

Ο χρόνος τους πιέζει.

Το Ιράν βρίσκεται τεχνολογικά ένα έτος περίπου πριν από την απόκτηση της πρώτης πυρηνικής του βόμβας.

Με την συμφωνία που υπέγραψε δεσμεύθηκε ότι θα μετατρέψει το εμπλουτισμένο ουράνιο περιεκτικότητας 20% σε περιεκτικότητα 5% με την μορφή οξειδίου, που αποτελεί πυρηνικό καύσιμο.

Το καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί κατόπιν στον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα στο ARAK.
O αντιδραστήρας αυτός κατά την διάρκεια λειτουργίας του παράγει ως υποπροιόν πλουτώνιο.

Η δυναμικότητα του σε παραγωγή πλουτωνίου είναι γνωστή (12 Kg ανά έτος), οπότε μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 η πρώτη ατομική βόμβα ιρανικής κατασκευής θα είναι διαθέσιμη.

Στη συνέχεια η λειτουργία του αντιδραστήρα θα παράγει κάθε έτος πλουτώνιο απαραίτητο για την κατασκευή 2 πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν διαθέτει ήδη βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ, καθώς και αξιόλογη αεροπορία.

Το Ισραήλ σκέφτεται σοβαρά από καιρό μία επιθετική δράση κατά του Ιράν για να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή.

Ιστορικά στην Μέση Ανατολή έχουν ξαναγίνει παρόμοιες επιχειρήσεις.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1980 η ιρανική αεροπορία βομβάρδισε τον ιρακινό ερευνητικό αντιδραστήρα γαλλικής κατασκευής OSIRAK που κατασκευαζόταν έξω από την πόλη της Βαγδάτης, αλλά δεν κατάφερε να τον καταστρέψει.

'Ηταν η εποχή που το Ιράν και το Ιράκ βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Στις 7 Ιουνίου 1981 η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε προληπτικά και κατέστρεψε οριστικά τον ίδιο ιρακινό αντιδραστήρα ένα μήνα πριν την 'κρίσιμη" λειτουργία του.

Το Ισραήλ τότε δεν βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση ούτε με το Ιράκ, ούτε με το Ιράν και επικαλέστηκε τα ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας του. Εννοείται ότι δεν υπέστη από κανένα καμμία διεθνή κύρωση ή τιμωρία για την επιθετική του ενέργεια.

Τόσο το Ισραήλ, όσο και το Ιράν έχουν την τεχνογνωσία να οργανώσουν προληπτικές επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις αντιπάλων τους.

Αυτό δυσκολεύει κάπως την επιχείρηση του Ισραήλ, καθώς η απόσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είναι μεγάλη.

Τα αεροπλάνα που τυχόν θα την επιχειρήσουν πρέπει να ανεφοδιασθούν στον αέρα και συγχρόνως να μην γίνουν εγκαίρως αντιληπτά.

Από τις ασκήσεις που έγιναν πρόσφατα στην Μεσόγειο ανάμεσα στην αεροπορία της Ελλάδας και του Ισραήλ είδαμε ότι η ισραηλινή αεροπορία ασκήθηκε κυρίως στον εναέριο εφοδιασμό αεροσκαφών F-16 και F-15 πάνω από θάλασσα.

Αν υποθέσουμε ότι δοκίμαζε τώρα στις ασκήσεις ρεαλιστικά τα μελλοντικά της σχέδια, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η επίθεση θα γίνει είτε μέσω Κασπίας με την βοήθεια του Azerbaijan ή μέσω του Περσικού κόλπου με την βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας.

Πιο πιθανο ενδεχόμενο είναι η επίθεση να γίνει με την βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας , που διαθέτει αεροσκάφη F-15, όπως και το Ισραήλ.

Με τον κατάλληλο χειρισμό τα ισραηλινά αεροσκάφη θα μπορούσαν να παραπλανήσουν την ιρανική αεράμυνα ως δήθεν σαουδαραβικά που έχασαν τον προσανατολισμό τους.

Η Σαουδική Αραβία φοβάται εξίσου το Ιράν και το Ισραήλ και θα ήθελε την καταστροφή της πυρηνικής δυνατότητας του Ιράν με κάθε μέσο.

Επομένως θα μπορούσε να παραβλέψει να ειδοποιήσει τους Ιρανούς για τον εντοπισμό ισραηλινών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της πριν την επίθεση.

Πρόσφατα η Σαουδική Αραβία αν και εκλέχτηκε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αρνήθηκε την θέση της.Με την ενέργεια της αυτή δεν δεσμεύεται πλέον πολιτικά ,όπως και το Ισραήλ 

Μπορεί να αποφεύγει την υποχρέωση της για μη επιθετικές ενέργειες και την συμμόρφωση της σε συλλογικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι πότε θα γίνει η επίθεση.

Οι εγκαταστάσεις στο ARAK πρόκειται να επιθεωρηθούν από την ΙΑΕΑ στις 8 Δεκεμβρίου 2013.
Η επίθεση μετά τις 8 Δεκεμβρίου θα είναι παρακινδυνευμένη.

Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ θα έχουν ήδη δει τις εγκαταστάσεις και θα μπορούν να ομολογήσουν ότι η προληπτική επίθεση δεν ήταν δικαιολογημένη:Οι εγκαταστάσεις δεν βρίσκονται ακόμα σε πλήρη λειτουργία.

Mετά τις 8 Δεκεμβρίου ενδέχεται στον σταθμό του Arak να παραμείνουν επιθεωρητές της ΙΑΕΑ για να παρακολουθούν την συμμόρφωση του Ιράν στα οριζόμενα της συμφωνίας της Γενεύης.
Τυχόν προληπτική επίθεση στο σταθμό θα διακινδύνευε απώλειες διεθνών επιθεωρητών, κάτι που επιχειρησιακά δεν θα ήταν επιθυμητό.

Η επίθεση επιπλέον θα πρέπει να έχει ένα συμβολισμό για να παρουσιασθεί στο ισραηλινό και διεθνές κοινό για πολιτική εκμετάλλευση και προπαγάνδα.

Η πιο επικίνδυνη περίοδος για επίθεση κρίνεται η περίοδος ως τις 6 Δεκεμβρίου 2013.

To οκταήμερο από 27 Νοεμβρίου έως και 5 Δεκεμβρίου είναι θρησκευτική αργία στο Ισραήλ .

Εορτάζεται η Ηanukkah , δηλαδή η απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ από την αυτοκρατορία των Σελευκιδών που έγινε τον 2ο πχ αιώνα με την εξέγερση των Μακκαβαίων.

Η απελευθέρωση συνοδεύτηκε από την επαναλειτουργία του (δεύτερου) ιερού ναού του Σολομώντος.
Διαδικαστικά συνηθίζεται κατά την διάρκεια του οκταημέρου να ανάβουν κατά την νύχτα μία λατρευτική εννεάφωτη λυχνία.

Κάθε ημέρα ανάβουν επιπρόσθετα και από ένα φως της λυχνίας, σαν ένα είδος αντίστροφης μέτρησης.

Σημειώνω ότι η επίθεση των Αράβων κατά του Ισραήλ τον Οκτώβριο του 1973 είχε γίνει κατά την ισραηλινή εορτή του Υοm Kippur.

Oι ισραηλινοί δεν επηρεάζονται αρνητικά κατά τις θρησκευτικές τους εορτές, αλλά μάλλον ενισχύονται.

Η 6 Δεκεμβρίου είναι ημέρα Παρασκευή, δηλαδή λατρευτική αργία για τους μουσουλμάνους.
Επιχειρησιακά είναι βολική γιατί υπάρχει μία σχετική χαλαρότητα στην προσοχή κατά τις αργίες.

Η ημερομηνία της 7ης Δεκεμβρίου είναι γνωστή σε όλους τους ιστορικούς ως επέτειος για την αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση των Ιαπώνων στο Pearl Harbor κατά των Αμερικανών.
'Ηταν και τότε αργία για το θύμα της επίθεσης: Hμέρα Κυριακή.

Η επίθεση αυτή είχε γίνει χωρίς προειδοποίηση πρωινή ώρα (7.48) και ενώ διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιαπώνων και Αμερικανών για ειρηνική επίλυση των διαφορών τους.
Οι απαραίτητοι συμβολισμοί υπάρχουν και σήμερα.

Μένει μόνο να δούμε στο μέλλον πότε και πώς θα χρησιμοποιηθούν πρακτικά.

'Ολα τα παραπάνω μπορεί να θεωρηθούν ευφάνταστες και αυθαίρετες απόψεις.

Δεν θα είχατε όμως την ίδια άποψη, αν ψάχνατε λίγο στο διαδίκτυο και στην διεθνή και ισραηλινή ειδησεογραφία.

Για να σας ιντριγκάρω περισσότερο θα μπορούσα να αναφέρω ότι η επίθεση θα γίνει και μάλιστα θα αποτύχει στον αντικειμενικό της στόχο.

Η πρόβλεψη μου βασίζεται στο ότι αυτή την εποχή η επίθεση είναι λίγο ή πολύ αναμενόμενη από όλους.

Πιστεύετε ότι ξαφνικά όλοι συμμάχησαν εναντίον του Ισραήλ και μάλιστα οι αγαπημένοι σύμμαχοι του;

Aυτό που γίνεται σήμερα έχει σαν σκοπό να πουληθούν όπλα στους εμπόλεμους.

Δεν πρόκειται για ειρηνευτική προσπάθεια ή για εφαρμογή δικαιοσύνης.

Οι ισχυροί της γης επιδιώκουν μία γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής για να απασχολήσουν τις πολιτικοποιημένες μάζες των λαών της Μέσης Ανατολής.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία δεν τους βγήκε σε καλό δρόμο.

Θα επιχειρήσουν να μεταδώσουν την εξέγερση στην Ιορδανία και στην Σαουδική Αραβία.

Και αργότερα θα μπλέξουν και την Τουρκία και τις χώρες που βρέχονται από την Κασπία.

Ο σκοπός τους θα είναι να ανακατασκευάσουν από την αρχή τις εγκαταστάσεις που θα καταστραφούν και να υποδουλώσουν όπως συνήθως οικονομικά τους λαούς.

Στη συνέχεια θα εκμεταλλευθούν όπως πάντα τους φυσικούς τους πόρους, χαρίζοντας μοντέρνα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

Τα σύγχρονα καθρεφτάκια λέγονται σήμερα ευρώ, δολάριο,γιουάν και ρούβλι.

Αυτό ειναι το σχέδιο δυστυχώς.

Ας ελπίσουμε μόνο ότι ο Θεός θα μας βοηθήσει με κάποια αστοχία του σχεδίου, όπως συνήθως...


Son Ofeon - RAMNOUSIA

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top