Select Menu

Όταν ο Γιώργος Οικονόμου μετέφερε στο Μαρούσι τους Νορβηγούς υπαλλήλους της διαχειρίστριας εταιρείας της Ocean Rig τον Φεβρουάριο λίγοι έδωσαν σημασία θεωρώντας την μια αδιάφορη επιχειρηματική κίνηση.

Σήμερα λίγους μόνον μήνες μετά αποδεικνύεται πως πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση που σχετίζεται με την σταδιακή ανάδειξη της νοτιοανατολικής Μεσογείου σε αναδυόμενη ενεργειακή πηγή του πλανήτη.

Οι έρευνες, όλες σε πολύ μεγάλα βάθη, που θα γίνουν τα αμέσως επόμενα χρόνια αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρό για τα τρυπάνια του Έλληνα εφοπλιστή που εκτός από την Ocean Rig ( στόλος με 11 πλοία τρυπάνια και πλατφόρμες) ελέγχει και την εισηγμένη στη Wall, DryShips αλλά και την ιδιωτική του ναυτιλιακή Cardiff που έχει μπει και στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αέριου. Με τους ναύλους για τα εξειδικευμένα αυτά πλοία-τρυπάνια να είναι της τάξης των 200 χιλιάδων ευρώ ημερησίως υπάρχει άφθονη δουλειά τόσο στις ελληνικές υπεράκτιες εκτάσεις όσο και σε αυτές του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Όπως βέβαια και της Αδριατικής αλλά και της Τουρκίας.

Καθετοποιημένο σχήμα
Ασφαλώς και η κοινοπραξία που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα με την Energean Oil & Gas (που ελέγχει την Καβάλα και τώρα και τα Ιωάννινα και το Κατάκολο) η οποία ακούει στο όνομα OceanEnergean δε σημαίνει πως αυτομάτως θα πάρει νέες δουλειές. Μεταφράζεται όμως στον σχηματισμό μιας καθετοποιημένης εταιρικής οντότητας που διαθέτει την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για να ερευνήσει, βρει, αναπτύξει και εκμεταλλευτεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο εκ των βασικών μετοχών (μαζί με τον Μαθιό Ρήγα)της Energean Στάθης Τοπούζογλου είναι επίσης εφοπλιστής και η προσέγγιση των δυο πλευρών ευνοήθηκε από τη γνωριμία τους. Όπως και από την συμμετοχή στην Energean του αμερικανικού hedge fund, Third Point του ισραηλινού Dan Loeb (εκ των βασικών μετόχων και της Dolphin του Μίλτου Καμπουρίδη και πλέον και της τραπέζης Πειραιώς).

Έχουμε λοιπόν τα τρία απαραίτητα συστατικά: Τεχνογνωσία, εξοπλισμό και... πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Οι επαΐοντες διαβλέπουν ήδη στο κοντινό μέλλον και την εισαγωγή της Energean ή κάποιας θυγατρικής της σε ξένο ή το ελληνικό χρηματιστήριο.

Από κοντά Λάτσης και Βαρδινογιάννης.

Το κατά πόσο το σχήμα αυτό θα κυριαρχήσει στις επόμενες δεκαετίες εξαρτάται από το πόσοι και ποιοι μεγάλοι πολυεθνικοί κολοσσοί θα «κατεβούν» στην περιοχή. Σίγουρα όμως έχουμε ενώπιων μας τη δημιουργία ενός Έλληνα ιδιώτη «εθνικού πρωταθλητή». Ο άλλος είναι, ασφαλώς, τα ΕΛ.ΠΕ η ιδιωτικοποίηση των οποίων θα κρίνει και το αν ο Σπύρος Λάτσης ή άλλος μεγαλομέτοχος θα είναι ο δεύτερος εθνικός παίκτης. Παράλληλα θα πρέπει να αναμένεται, αργά η γρήγορα, και η ενεργοποίηση σε αυτή την αγορά και του ομίλου Βαρδινογιάννη ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και διαθέτει στα συρτάρια του συγκεκριμένα στρατηγικά πλάνα.

"Πλάτη" και από Schlumberger, Ratio Oil και BP

Οι δύο εταιρείες, Ocean Rig και Energean Oil & Gas πάντως συστήνουν σε ποσοστό 50%-50% την OceanEnergean. Και δεν κρύβουν την ατζέντα τους: « Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σχήμα, το οποίο προτίθεται να διεκδικήσει νέες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αφρική αλλά και στην Κρήτη και την Δυτική Ελλάδα, όταν διενεργηθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί» αναφέρουν οι δυο επιχειρηματίες. Περεταίρω δε ο Γιώργος Οικονόμου αποκαλύπτει ότι «η Energean Oil & Gas επελέγη ως εταίρος που θα μας επιτρέψει μελλοντικά να διευρύνουμε τις δραστηριότητες μας, εκτός από τις γεωτρήσεις, και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων διεθνώς". Θέλει δηλαδή, και μπαίνει, και σε όλο το upstream κομμάτι της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Το σχήμα προικοδοτείται και από τη συμμετοχή στο ρόστερ των συνεργατών της Energean της Schlumberger, η οποία λειτουργεί ως στρατηγικός τεχνικός εταίρος, της BP (η οποία έχει συμφωνήσει να αγοράζει για τα επόμενα χρόνια το σύνολο της παραγωγής) αλλά και της ισραηλινής Ratio του Eitan Eisenberg με την οποία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τον Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού.

fpress

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top