Select Menu



Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει κατηγορηθεί για πολλά. Πάρα πολλά, μεταξύ των οποίων ότι χαράσει πολιτική με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και συμφερόντων ολιγαρχίας και σε καμία περίπτωση του απλού κόσμου που στενάζει στη μέγγενη του μνημονίου.

Την ώρα που η κυβέρνηση παίζει τη γάτα με το ποντίκι στο στημένο σκηνικό σκληρής διαπραγμάτευσης με φόντο το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μία άρρηκτα συνδεδεμένη είδηση έχει περάσει στα ψιλά και ουδέποτε έχει συσχετισθεί με το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών που θα σημάνει όπως χαρακτηρίστηκε «μία δεύτερη μικρασιατική καταστροφή».

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα επιβεβαίωσαν τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από 10% σε 3%. Η μείωση του φόρου μεταβίβασης θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, για τον νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ισοδυναμεί με το 5 τοις χιλίοις της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας (με βάση τις αντικειμενικές αξίες) των φορολογούμενων. Στόχος της συγκεκριμένης απόφασης εμφανίστηκε πως είναι να δοθεί ανάσα στην αγορά ακινήτων, μέσα από μία σημαντική μείωση του φόρου μεταβίβασης που αγγίζει το 70%. Ενόψει του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων όσοι έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ θα μπορούν πιο εύκολα να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, ώστε να αποφύγουν μεγάλη φορολόγηση, διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Δεδομένων όμως των οικονομικών συνθηκών και της ατελέσφορης αλλά ατελείωτης φοροεπιδρομής οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν πως το μέτρο αυτό αποτελεί παυσίπονο απέναντι σε… καρκίνο, καθώς η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας και η ύφεση θα λειτουργήσουν ως απροσπέλαστα προσχώματα στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών και ποιος ο πραγματικός ωφελημένος από τη μείωση του φόρου ακινήτων; Λίγες ημέρες πριν επισημοποιηθεί η άρση των πλειστηριασμών, η οποία ομολογουμένως θα ωφελήσει μόνο μεγαλοεργολάβους, μεγαλοεπιχειρηματίες, hedge funds και τράπεζες που θα πάρουν ακίνητα για να τα χρησιμοποιήσουν ως collateral για δανεισμό, η κυβέρνηση αποφασίζει ξαφνικά τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Μειώνει δηλαδή το φόρο που θα πλήρωναν οι μόνοι που έχουν πλέον να δώσουν στο δημόσιο ταμείο. Κάνει δηλαδή έκπτωση 70% στα κοράκια που θα πάρουν έναντι πινακίου φακής τα σπίτια του κόσμου, που δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στη μεθοδευμένη επίθεση στην ακίνητη περιουσία. Κοντά σε αυτούς κερδισμένοι είναι φυσικά και όσοι επωφθαλμιούν «φιλέτα» του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αυτό του Αστέρα Βουλιαγμένης που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πωληθεί, καθώς θα πετύχουν μείωση του τελικού τιμήματος μέσα από το… «κούρεμα» της σχετικής φορολογίας.

Κάπως έτσι αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών και το κυβερνητικό επιτελείο να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Ξεπουλώντας με έκπτωση φόρου τα σπίτια που ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί. Success story.

koutipandoras.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top