Select Menu

Του Μάνου Ηλιάδη

Ο θόρυβος για τις υποκλοπές των επικοινωνιών σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με πλέον εντυπωσιακό στοιχείο την υποκλοπή του κινητού τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ από το 2002 και μετά, επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικώς στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA). Η πραγματικότητα, πάντως, είναι ότι στο θέμα αυτό εμπλέκονται –βάσει συμφωνιών για συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών που ισχύουν από εξήντα και πλέον ετών– και η Αγγλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, οι πέντε δηλαδή αγγλόφωνες χώρες που αποτελούν αυτό που είναι γνωστό και ως «Συμμαχία Πέντε Μάτια» (FiveEyesAlliance).

Η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα.

Από τα πρόσφατα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι στον τομέα των υποκλοπών η συνεισφορά της Αγγλίας είναι τεράστια, εκ του γεγονότος ότι στο έδαφός της υπάρχει έξοδος τουλάχιστον δεκατεσσάρων μεγάλων υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών –στοιχείο απαραίτητο για την παράνομη διασύνδεση για υποκλοπές επικοινωνιών δεκάδων χωρών–, πριν τα καλώδια αυτά συνεχίσουν για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ιδιαίτερης αναφοράς είναι και η σχεδόν αποκλειστική συνεισφορά της Αγγλίας και της αρμόδιας υπηρεσίας της, της γνωστής Government Communications Headquarters (GCHQ), στη συλλογή πληροφοριών μέσω υποκλοπών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, οι οποίες γίνονται από την αγγλική βάση του Αγίου Νικολάου στην Κύπρο, που είναι και η μεγαλύτερη βάση υποκλοπών στον κόσμο.

Αυτό που έγινε επίσης γνωστό από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν είναι ότι το τεράστιο αυτό δίκτυο υποκλοπών συμπληρώνεται από τις μονάδες SpecialCollectionServices (SCS), οι οποίες λειτουργούν υπό πλήρη διπλωματική ασυλία, δεδομένου ότι πρόκειται για εξοπλισμό ο οποίος εγκαθίσταται στο κτήριο της Πρεσβείας (κατά προτίμηση στην ταράτσα ή στον τελευταίο όροφο), καλυπτόμενος από ειδικές ελαφρές κατασκευές, που δίδουν εξωτερικά την εντύπωση ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις κλιματισμού ή του ανελκυστήρα κ.λπ. Φωτογραφίες διαφόρων ανά τον κόσμο αμερικανικών πρεσβειών με τέτοιες κατασκευές δημοσίευσε πρόσφατα το γερμανικό περιοδικό DerSpiegel, ορισμένες των οποίων δημοσιεύονται εδώ προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει καλύτερα αυτό που αποτελεί το κύριο θέμα του παρόντος.


Η αμερικάνικη πρεσβεία στο Βερολίνο.


Στο σχετικό δημοσίευμα του DerSpiegel, που προφανώς οφείλεται σε διαρροή της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών ΒΝD, αναφέρεται ακόμη ότι μια τέτοια SCS υπάρχει και στην πρεσβεία της Αγγλίας στο Βερολίνο, η οποία βρίσκεται πλησίον της γερμανικής Βουλής και των γραφείων της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που προκάλεσε την κλήση του Άγγλου πρέσβη από τον Γερμανό ΥΠΕΞ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι τέτοιες εγκαταστάσεις λειτουργούν σε ογδόντα περιοχές του κόσμου, εκ των οποίων οι δεκαεννέα είναι σε πόλεις της Ευρώπης.

Μεταξύ των φωτογραφιών με τις σχετικές ελαφρές κατασκευές που μοιάζουν με τετράγωνους κλωβούς χωρίς παράθυρα και ανεφέρθησαν παραπάνω υπάρχει μια φωτογραφία της οροφής της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και μια άλλη στην αντίστοιχη πρεσβεία της Λευκωσίας. Να σημειωθεί ότι ανάλογος θόρυβος για υποκλοπές από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία είχε γίνει πριν από το έτος 2000, αν θυμόμαστε καλά, με τη διαφορά ότι οι τότε δημοσιευθείσες πληροφορίες του κυπριακού Τύπου έδειχναν, αντί της ελαφράς αυτοσχέδιας κατασκευής που υπάρχει σήμερα στην οροφή, τα παράθυρα του άνω ορόφου της πρεσβείας που ήταν μόνιμα κλειστά, καλυμμένα από ένα υλικό που έμοιαζε με πλαστικό.


Η αμερικάνικη πρεσβεία στη Λευκωσία.Η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία.


Στην Κύπρο, που θυμίζει πλέον την Καζαμπλάνκα, τη Λισαβόνα και την Κωνσταντινούπολη την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπάρχει ακόμη και μια αντίστοιχη εγκατάσταση στην οροφή της ρωσικής πρεσβείας – ήταν δυνατόν να λείψει η Ρωσία από αυτό το πανηγύρι που γίνεται στην Κύπρο;

Στον κατάλογο με τις παραπάνω δεκαεννέα πόλεις της Ευρώπης που έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις την πρώτη θέση εμφανίζεται να κατέχει η Αθήνα, η οποία μαζί με τη Βιέννη και τη Μόσχα είναι οι μόνες πρωτεύουσες στις οποίες υπάρχουν –εκτός από τηλεχειριζόμενες συσκευές υποκλοπών– και οι προαναφερθείσες ειδικές μονάδες τωνSCS (Ειδικές ΥπηρεσίεςΣυλλογής). Στις πόλεις στις οποίες υπάρχουν τέτοια συστήματα συλλογής πληροφοριών περιλαμβάνονται, εκτός από την Αθήνα και τη Λευκωσία, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, η Βαρσοβία, η Μαδρίτη, η Γενεύη (στο αμερικανικό προξενείο που γειτνιάζει με το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών), το Ζάγκρεμπ, η Βιέννη, η Στοκχόλμη, η Μόσχα, το Λάγκος της Νιγηρίας, το Καράκας, η Αβάνα, η πόλη του Μεξικού, η Σάναα (Υεμένη) κ.ά.

Το αμερικάνικο προξενείο στη Γενεύη.

Χαρακτηριστικό όλων των εγκαταστάσεων υποκλοπών που υπάρχουν στις πόλεις με τέτοια συστήματα είναι είτε η ύπαρξη των αυτοσχέδιωνκλωβών στις οροφές πρεσβειών είτε τα κλειστά παράθυρα που είναιμόνιμα καλυμμένα από ένα ειδικό διηλεκτρικό (μη αγώγιμο) υλικό, το οποίο επιτρέπει τη διέλευση ακόμη και των πλέον ασθενών ραδιοσημάτων και τη συλλογή τους από τις κεραίες (δίσκοι-πιάτα) ή διατάξεις κεραιών διαφόρων τύπων που είναι τοποθετημένες πίσω από το υλικό αυτό. Σε άλλες περιπτώσεις, τέτοιες εγκαταστάσεις εμφανίζονται ως ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, σε ορισμένα σημεία των οποίων υπάρχουν τα συγκεκριμένα διηλεκτρικά πλέγματα πίσω από τα οποία κρύβεται ο εξοπλισμός υποκλοπών. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι, δεδομένης της ανάγκης για επεξεργασία και ανάλυση των συλλεγομένων σημάτων πριν αυτά αποσταλούν στο εξωτερικό, απαιτείται σχετικά μεγάλος χώρος για τη στέγαση εξοπλισμού και προσωπικού, ο οποίος συνήθως είναι στον τελευταίο όροφο του κτηρίου, τα παράθυρα του οποίου δεν επιτρέπουν την παρατήρηση από έξω προς τα μέσα. Η πλέον εμφανής εγκατάσταση σε κτήριο διπλωματικής αποστολής είναι αυτή του αμερικανικού προξενείου στη Γενεύη, το οποίο, ως προανεφέρθη, «βλέπει» το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, όπως κι αυτή στην πρεσβεία στο Βερολίνο, που είναι από τις μεγαλύτερες και συγκρίσιμη σε μέγεθος με αυτές στην Κύπρο και την Υεμένη. Μια δορυφορική φωτογραφία ή μια αεροφωτογραφία από χώρες που δεν διαθέτουν δικούς τους δορυφόρους συμπληρώνει την εικόνα.

Η εγκατάσταση υποκλοπών των Άγγλων στην Αθήνα
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι διαρρεύσασες πληροφορίες αναφέρονται μόνο στις υποκλοπές που γίνονται από τις ΗΠΑ και ουδέν για την Αγγλία (ούτε και καμία φωτογραφία από τέτοιες εγκαταστάσεις στην αγγλική πρεσβεία). Η πραγματικότητα είναι ότι σημαντικό ρόλο στις υποκλοπές επικοινωνιών πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών στη χώρα μας παίζει η Αγγλία, και μάλιστα από ένα σημείο που απέχει λιγότερο από 200 μέτρα από το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο και βρίσκεται περίπου στην ίδια απόσταση, σε νοητή ευθεία γραμμή, από το υπουργείο Εξωτερικών και πλήθος άλλων υπουργείων.

Πρόκειται για το κτήριο που στεγάζει από ετών το περίφημο Βρετανικό Συμβούλιο(BritishCouncil), επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας, στην οροφή του οποίου εντοπίσαμε μία από τις πλέον εντυπωσιακές ιδιοκατασκευές τύπου κλωβού που είδαμε σε φωτογραφίες πρεσβειών σε άλλες χώρες.


Η σχετική φωτογραφία, που δημοσιεύουμε, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική τόσο για το μέγεθός του συγκεκριμένου ορθογώνιου κλωβού και το υλικό κατασκευής του –τελείως διαφορετικό από το υπόλοιπο κτήριο– όσο και για την προφανή έλλειψη του λόγου υπάρξεώς του. Η κατασκευή αυτή δεν υπήρχε μέχρι και πριν από ελάχιστα χρόνια, το πολύ τρία με τέσσερα, αν δεν μας απατά η μνήμη μας.

Το μόνο που υπήρχε μέχρι τότε ήταν μια περιφερειακή κατασκευή (κάτι σαν πάνελ) δίκην στηθαίου, προφανώς από κάποιο συνθετικό υλικό, με σκοπό μάλλον την απόκρυψη ορισμένων εγκαταστάσεων στην ταράτσα του κτηρίου. Το διαφορετικό ακόμη και σε χρώμα με το υπόλοιπο κτήριο υλικό κατασκευής του έχει την ίδια εμφάνιση που επισημάνθηκε στην αγγλική πρεσβεία στο Βερολίνο. Στη σημερινή μορφή της οροφής, το προαναφερθέν «στηθαίο» από το επισημανθέν συνθετικό υλικό δεν υπάρχει, καθώς οι ανάγκες αποκρύψεως του όποιου εξοπλισμού υπήρχε στην ταράτσα προφανώς καλύφθηκαν από την πρόσφατη κατασκευή. Ο προσανατολισμός της κατασκευής αυτής, που είναι τοποθετημένη έκκεντρα προς την πρόσοψη του κτηρίου, είναι προφανής για τους σκοπούς που εξυπηρετεί.

Τα προβλήματα και τα ερωτήματα που τίθενται και χρειάζονται σίγουρα περαιτέρω διερεύνηση από την ΕΥΠ είναι πολλά:

• Πρώτον, ο προσδιορισμός της ακριβούς ημερομηνίας ανεγέρσεως αυτής της κατασκευής και εάν ζητήθηκε προς τούτο η σχετική άδεια, και η διασύνδεσή τους με γεγονότα που αναφέρονται στην Ελλάδα – π.χ., το Κυπριακό, η οικονομική κρίση κ.ά.

• Δεύτερον, η συμπλήρωση του υλικού που αποκαλύπτεται εδώ με μιααεροφωτογραφία ή και από κάποιο ενδεχομένως παρακείμενο υψηλότερο κτήριο. Στην εικόνα (κάτοψη) που κατεβάσαμε από το GoogleEarth υπάρχουν, εκτός του κλωβού, κάτι αντικείμενα τα οποία δεν μπορέσαμε να ερμηνεύσουμε.

• Τρίτον, η έρευνα για την έκδοση των απαιτούμενων εγγράφων ατελούς εισαγωγής εξοπλισμού που συνήθως υποβάλλουν οι πρεσβείες, από τα οποία μπορεί να προσδιορισθεί ενδεχομένως ο χρόνος εγκαταστάσεώς τους.

• Τέταρτον, το σχετικό κτήριο που στεγάζεται το Βρετανικό Συμβούλιοκαλύπτεται από διπλωματική ασυλία, όπως η βρετανική πρεσβεία; Γιατί, εάν δεν καλύπτεται, η είσοδος των αρμόδιων ελληνικών Αρχών δεν μπορεί να αποτραπεί.

Η εγκατάσταση αυτή στη στέγη του Βρετανικού Συμβουλίου, και όχι στη στέγη της βρετανικής πρεσβείας, έχει προφανή εξήγηση. Η πρεσβεία, που είναι στην οδό Πλουτάρχου 1, είναι κτισμένη σε «γούβωμα» του λόφου του Κολωνακίου, με πλήθος υψηλότερων κτηρίων να εμποδίζει την όψη - πρόσβαση προς την περιοχή ενδιαφέροντος.

Το πρόβλημα που τίθεται είναι ιδιαίτερα επείγον διότι, στην ουσία καιστην πράξη, άμυνα εναντίον τέτοιων συστημάτων υποκλοπών δεν υπάρχει. Το μόνο που μπορεί να γίνει άμεσα είναι η δημιουργία ειδικών αιθουσών σε αίθουσες ασφαλείας (σε συνδυασμό με άλλα ήσσονος σημασίας μέτρα ασφαλείας – π.χ., jammers, πιστή τήρηση των κανόνων εκμεταλλεύσεως των μέσων επικοινωνιών, ασφάλειας υπολογιστών κ.λπ.), αλλά και τούτο μόνο στον περιορισμό της εκτάσεως των υποκλοπών μπορεί να οδηγήσει, καθώς όλες οι υπόλοιπες επικοινωνίες του Μαξίμου, του ΥΠΕΞ και των υπουργείων και υπηρεσιών που επικοινωνούν με αυτά (π.χ., ΥΠΕΘΑ) θα συνεχίσουν να υποκλέπτονται.

Στην ουσία, η μόνη άμυνα είναι είτε να... μην χρησιμοποιούνται τα μέσα επικοινωνίας είτε η κατάργηση αυτού του παράνομου μηχανισμού που έστησαν κακόβουλα οι Άγγλοι κυριολεκτικώς κάτω από τη μύτη μας.

Το τι σημαίνει αυτή η εξ υποκλοπών διαφάνεια των προθέσεων και των σχεδιασμών της ελληνικής πολιτικής σε θέματα όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό, των κοιτασμάτων πετρελαίου κ.λπ. σε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με κάθε ενδιαφερόμενο δεν χρειάζεται να τονισθεί. Απλώς, είναι σαν να παίζεις πόκερ με κάποιον που γνωρίζει πλήρως τα χαρτιά σου και, ακόμη, και το πώς σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις.

Η άμεση διερεύνηση του θέματος από την ΕΥΠ με σκοπό τη συμπλήρωση της εικόνας, που λόγω χώρου μόνο συνοπτικώς περιγράφεται εδώ, και την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας –του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, συμπεριλαμβανομένου– για άμεση παρέμβαση προς την αγγλική πλευρά είναι επιβεβλημένη. Μια έντονη και αποφασιστική παρέμβαση, χωρίς φοβικά σύνδρομα του τύπου «μα πώς θα το πάρουν οι ξένοι;» και παρόμοιες ενδοτικές συμπεριφορές, η οποία θα πρέπει να έχει ως αποκλειστικό σκοπό την κατάργηση με κάθε τρόπο (ακόμη και κόβοντάς τους... τη ΔΕΗ) αυτής της κακόβουλης και παράνομης κατά τα διπλωματικά ειωθότα ενέργειας του κακού δαίμονα της Ελλάδας τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες. Εάν, δε, έχουν κάνει το λάθος να έχουν εγκαταστήσει τον παράνομο αυτό εξοπλισμό σε κτήριο που δεν καλύπτεται από διπλωματική ασυλία, η λύση είναι πανεύκολη.

Υ.Γ.: Με την ευκαιρία αυτή, μια έρευνα της ΕΥΠ που θα καλύπτει το σύνολο των ξένων πρεσβειών και ανάλογων ξένων αποστολών δεν θα ήταν άσκοπη.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα» στις 14/11/2013

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top