Select Menu


Ο Εντουαρντ Σνόουντεν είναι ελεύθερος να μιλήσει σε όποιον θέλει, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μετά τη δήλωση του πρώην τεχνικού συμβούλου της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) που έχει βρει καταφύγιο στην Ρωσία ότι είναι έτοιμος να καταθέσει ενώπιον των Γερμανών βουλευτών.

«Χαίρει προσωρινού καθεστώτος πρόσφυγα. Αυτό το καθεστώς δεν προβλέπει κανέναν περιορισμό στις μετακινήσεις του στην χώρα ή στις συζητήσεις που έχει με οποιονδήποτε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στον Σνόουντεν, ο οποίος ήταν η πηγή πολλών αποκαλύψεων για την NSA τους τελευταίους μήνες και κατηγορείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον, χορηγήθηκε τον Αύγουστο προσωρινό άσυλο στην Ρωσία για ένα έτος, αφού πέρασε περισσότερο από έναν μήνα στην ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε θέσει στο παρελθόν ως όρο ο Σνόουντεν να σταματήσει τις αποκαλύψεις του που θα ήταν δυνατό να "βλάψουν τις ΗΠΑ", αν παρέμενε στην Ρωσία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι ο όρος αυτός εξακολουθεί να ισχύει.

«Κανείς δεν θα του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Ρωσίας για να βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα», σημείωσε.

Ωστόσο ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι ο Σνόουντεν είναι ελεύθερος να μιλήσει στους Γερμανούς εισαγγελείς για την υπόθεση της φερόμενης παρακολούθησης της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ακόμη και να πάει στην Γερμανία.

«Κανένας δεν τον κρατάει εδώ. Δεν κρατείται αιχμάλωτος εδώ», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

,Είναι ελεύθερος να φτιάξει τις βαλίτσες του και να πάει όπου θέλει», επέμεινε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αν στη συνέχεια θελήσει να επιστρέψει στην Ρωσία, θα πρέπει να υποβάλει νέο αίτημα για την χορήγηση ασύλου.

Ο Σνόουντεν συνάντησε την Πέμπτη σε τοποθεσία που τηρήθηκε μυστική τον Γερμανό βουλευτή των Πρασίνων Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε.

Αυτός δήλωσε χθες ότι ο Σνόουντεν προτίθεται να καταθέσει ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου. Ο δικηγόρος του πρώην τεχνικού συμβούλου της NSA επέμεινε ωστόσο στο γεγονός ότι ο Σνόουντεν δεν θα μπορέσει να μεταβεί στην Γερμανία καθώς έτσι θα μπορούσε να χάσει το προσωρινό καθεστώς πρόσφυγα το οποίο του έχει χορηγηθεί στη Ρωσία, αλλά θα μπορούσε να καταθέσει χωρίς να εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος.

iefimerida.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top