Select Menu


Του Κωνσταντίνου Νάκκα

Στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας διεξήχθη η 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση το διήμερο 22 – 23 Οκτωβρίου 2013 με θέμα «Ο Δήμος του Μέλλοντος».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών, Ι. Μιχελάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρης και από τη Γερμανία ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός κος Χ. Γ. Φούχτελ ως εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν οι δύο πλευρές (επισυνάπτεται) «η Ελληνογερμανική Συνέλευση μπορεί να αποτελέσει ένα κομμάτι πρακτικής και εφαρμοσμένης επικουρικότητας και αλληλεγγύης που αποτελεί το θεμέλιο για μια ευρεία συνεργασία στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Αλληλεγγύη και επικουρικότητα που μεταφράζεται σε δράσεις που αφορούν στο «σύνολο των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως: τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και δημόσιων αγαθών όπως το νερό, την ενέργεια, τις υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, υπηρεσίες για τους νέους και τα άτομα τρίτης ηλικίας, την κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία, τον τουρισμό, την πολιτική προστασία, τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και την οργάνωση των δομών της Τ.Α., καθώς και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.»

Είναι προφανές πώς αντιλαμβάνονται οι δύο πλευρές και κυρίως η γερμανική την έννοια της συνεργασίας.

Η «απαράμιλλη γερμανική λογική» υλοποιεί τον γερμανικό σχεδιασμό για την ομοσπονδιακή Ευρώπη και την μετατροπή της Ελλάδας σε Ένωση οικονομικά εξαρτημένων περιφερειών, όπου, η όποια επιχειρηματική δραστηριότητα θα εντάσσεται στα πλαίσια των προαναφερθέντων «αλληλέγγυων Ελληνογερμανικών δράσεων».

Οι από κοινού δράσεις εντός των ελληνικών περιφερειών θα προωθήσουν την υποτιθέμενη ανάπτυξη στην Χώρα μας μέσω τηςδημιουργίας Γερμανικής Περιφερειακής Τράπεζας στην Ελλάδα (Γ.Π.Τ.) σε συνδυασμό με τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Επενδυτικού Ταμείου(Α.Ε.Τ.), στο οποίο η Γερμανία θα έχει κεντρικό ρόλο.

Μέσω των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών (συνεταιριστικών) που θα ιδρυθούν στις περιφέρειες της Χώρα μας και την συνεργασία τους με τις αντίστοιχες γερμανικές, θα χορηγούνται δάνεια για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαμορφώνοντας έτσι τον οικονομικό σχεδιασμό της Ελλάδας που θα εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα και θα μετατρέπει τη χώρα σε γερμανικό προτεκτοράτο αφού η οικονομία θα ελέγχεται στο σύνολό της από τα γερμανικά συμφέροντα.

Η πολυδιαφημιζόμενη Ελληνογερμανική συνεργασία, με τον κο Φούχτελ να περιοδεύει ανά την Επικράτεια ως μόνιμο εκπρόσωπό της στην Ελλάδα,
  • αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίαςσε βάρος της ελληνικής,
  • εξυπηρετεί το γερμανικό σχεδιασμό για ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας,
  • ολοκληρώνει τον κατακερματισμό της ελληνικής επικρατείας σε εξαρτημένες οικονομικά περιφέρειες,
  • οδηγεί σε μεγαλύτερη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και παροχών,
  • προωθεί τη θεσμοθέτηση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών ως κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης,
  • οδηγεί σε υιοθέτηση εναλλακτικού παράλληλου του ευρώ νομίσματος για την δήθεν ταχεία έξοδο από την κρίση.
Η Ελληνογερμανική συνεργασία με τους σκοπούς που υπηρετεί, όπως εκφράζεται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους (περιφερειάρχες, δημάρχους) των Ελλήνων πολιτών, χωρίς την προηγούμενη εξουσιοδότησή τους από το εκλογικό σώμα, θέτει επί κινδύνω την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου Ελληνικού και κυρίαρχου Κράτους.

Δεν ξεχνώ. Δεν συγχωρώ. Δεν σιωπώ.

Ακολουθεί το κείμενο της κοινή διακήρυξη της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Κοινή διακήρυξη της Τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Νυρεμβέργη, 23 Οκτωβρίου 2013


1. H Τέταρτη Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGVIV) διεξήχθη από τις 22 έως τις 23 Οκτωβρίου 2013στην Νυρεμβέργη με κεντρικό θέμα «Ο Δήμος του Μέλλοντος».

2. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη καιεμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δήμων και περιφερειών της Γερμανίας και τηςΕλλάδας. Οι συζητήσεις για επίκαιρα θέματα έδειξαν, τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ τωνεκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Για την αντιμετώπιση των μεγάλωνπροκλήσεων η προσπάθειά τους είναι κοινή. Οι συνεργασίες για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας πουεδραιώθηκαν στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης εκτιμώνται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικέςκαι πρόκειται να συνεχιστούν σ’ όλα τα επίπεδα. Ο Ελληνογερμανικός διάλογος εκφράζει τηνιστορική φιλία των δύο χωρών και αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση στην Ευρώπη.

3. Οι οργανώσεις της Τ.Α. των δύο χωρών θεωρούν ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση μπορεί νααποτελέσει ένα κομμάτι πρακτικής και εφαρμοσμένης επικουρικότητας και αλληλεγγύης που αποτελείτο θεμέλιο για μια ευρεία συνεργασία στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για έναννέο δρόμο στην Ευρώπη που φέρνει κοντά τους ανθρώπους στο πιο θεμελιώδες επίπεδο. Αυτός οδρόμος είναι η πορεία μας προς το μέλλον.

4. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση μας ενώνει σε όλα τα επίπεδα, πέραν των γεωγραφικών καιπολιτικών συνόρων. Αντιπροσωπεύει τη δυναμική της Ελληνογερμανικής συνεργασίας, τηνπρωτοβουλία και δράση των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Ηδεύτερη φάση των συναντήσεων των δημάρχων θα συμβάλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης καιστην αποδόμηση των εκατέροθεν προκαταλήψεων, καθώς επιβεβαιώνει τη σταθερή μας προσήλωσηστην ευρωπαϊκή ιδέα. Συνεπώς, θα πρέπει να είναι κοινός στόχος, η διαδικασία προσέγγισης ναεντατικοποιηθεί έως την επόμενη, Πέμπτη Ελληνογερμανική Συνέλευση.

5. Η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι και για τις δύοπλευρές απολύτως αναγκαία. Και οι δύο πλευρές θεωρούν πως τον πυρήνα της ΕλληνογερμανικήςΣυνέλευσης αποτελεί η ανταλλαγή μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών δημάρχων. Η συνεργασία μεταξύΓερμανίας και Ελλάδας επιταχύνθηκε πολύ γρήγορα. Τα δύο «Γραφεία Δημάρχων» στην Αθήνακαι τη Θεσσαλονίκη εξελίχθηκαν σε κεντρικά σημεία συνάντησης αιρετών της τοπικήςαυτοδιοίκησης και από τις δύο πλευρές. Τα γραφεία καλό θα ήταν να στελεχωθούν προσεχώςαπό μεικτές αντιπροσωπείες με αιρετό πολιτικό υπεύθυνο. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθούναντίστοιχα «Γραφεία Δημάρχων» στη Γερμανία υπό την εποπτεία των αντίστοιχων γερμανικώνενώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

6. Οι συνεργασίες για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο πουδημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα αναπτύσσονται και είναι κοινώς αποδεκτές. Τους τελευταίους μήνεςη διαδημοτική ανταλλαγή έχει αναπτύξει μια μεγάλη δυναμική και πλέον έχουν υπάρξει 100συναντήσεις σε 26 δήμους και περιφέρειες. Νέες συνεργασίες αναπτύχθηκαν στην Νυρεμβέργηκαι άλλες τόσες θα δρομολογηθούν μέχρι την Πέμπτη Ελληνογερμανική Συνελεύση την επόμενηχρονιά. Ο αριθμός των συνεργασιών προβλέπεται το 2014 να διπλασιαστεί. Αυτό θα συμβάλει στηνκαλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών.

7. Οι Έλληνες και Γερμανοί δήμαρχοι συμφώνησαν στις αρχές και κατευθύνσεις της οργάνωσης καιδομής της μελλοντικής συνεργασίας τους. Συνεπώς, ολοκληρώθηκε η πιλοτική φάση της συνεργασίαςκαι θα ακολουθήσει η 2η φάση, με σκοπό, τη δημιουργία πρότυπων δράσεων σ’ όλη την χώρα, μεπιο συγκεκριμένη και ουσιαστικότερη στόχευση, και πιο απτά αποτελέσματα.

8. Και οι δύο πλευρές χαιρετίζουν τη συνειδητή επιλογή για ουσιαστική αποκέντρωση που αποτελείπροϋπόθεση για μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. Οι εμπειρίες δείχνουν σαφώς ότι η συνεργασίαμας είναι πιο αποδοτική εκεί όπου υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία και γνώση των αναγκών. Μετον τρόπο αυτό, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για τον«Δήμο του Μέλλοντος».

9. Οι συναντήσεις οδήγησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες κατά το επόμενο έτος θαεξειδικευτούν περεταίρω και θα υλοποιηθούν με συνέπεια. Οι δράσεις αφορούν στο σύνολο τωναρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως: τη διαχείριση στερεών αποβλήτων καιδημόσιων αγαθών όπως το νερό, την ενέργεια, τις υπηρεσίες προσχολικής αγωγής,υπηρεσίες για τους νέους και τα άτομα τρίτης ηλικίας, την κοινωνική ένταξη ατόμων μεαναπηρία, τον τουρισμό, την πολιτική προστασία, τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών,αλλά και την οργάνωση των δομών της Τ.Α., καθώς και τη βελτίωση της δημόσιαςδιοίκησης.


10. Ενόψει της δραματικά υψηλής ανεργίας των νέων θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή προσπάθειαπροκειμένου να προσφέρουμε στους νέους μια ποιοτική επαγγελματική κατάρτιση. Η ενίσχυση τηςεπαγγελματικής κατάρτισης με το δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και μετις δυνατότητες μαθητείας στην Γερμανία, μπορεί να προσφέρει μια προοπτική πουοφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Για αυτό υπάρχει ανάγκη να προσφερθεί άμεση εκπαίδευση στουςνέους, ώστε να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας για αυτούς. Με τις εξαιρετικά μεγάλες μεταρρυθμίσειςπου ήδη υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα ενισχύθηκαν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών καιδίνονται περεταίρω κίνητρα για επενδύσεις.

Είναι προφανές ότι οι πολιτικές ανάπτυξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την προσέλκυση επενδύσεων, η οποία προϋποθέτει τη δημιουργία και διασφάλιση ενός ασφαλούςοικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της ελληνικήςοικονομίας είναι η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Η λύση αυτού του προβλήματος αποτελείπροϋπόθεση για μια οικονομική ανάπτυξη. Τα αρμόδια θεσμικά όργανα καλούνται όπως αναλάβουνκατάλληλες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

11. Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η εμπιστοσύνη και η συναδελφικότητα, ενισχύουν την οικονομικήσυνεργασία. Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις δύο χώρες θα ενθαρρυνθούν ναπροχωρήσουν σε συνεργασίες. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση επιθυμεί να προωθήσει τιςοικονομικές δυνατότητες που έχουν δήμοι και περιφέρειες και να αξιοποιήσει τις προοπτικές και τηδύναμη που έχουν για οικονομική ανάπτυξη. Εδώ, θα πρέπει να υποστηριχθεί η καλύτερη εμπορικήδιάθεση των ποιοτικών προϊόντων της Ελλάδας.

12. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση χαιρετίζει την θετική ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα το2013. Θα συνεχίσει να ενισχύει την τουριστική δυναμική από την Γερμανία προς την Ελλάδα, ώστε ναδιευρυνθεί η τουριστική περίοδος στον ελκυστικό αυτό προορισμό, και να προσεγγίσει νέες ομάδεςτουριστών, όπως είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας.

13. Η νέα προγραμματική περίοδος 2014 – 2020 της Ε.Ε. θα προωθήσει τηνανταγωνιστικότητα και την απασχόληση στους δήμους και στις περιφέρειες. Για το λόγο,αυτό θα πρέπει οι Ελληνικοί και Γερμανικοί δήμοι και περιφέρειες να βοηθηθούν και ναυποστηριχθούν με αμοιβαιότητα, προκειμένου το νέο αυτό εργαλείο να οδηγήσει σε μιαβιώσιμη ανάπτυξη.

14. Ο διάλογος που ξεκίνησαν τα πολιτικά ιδρύματα είναι ευπρόσδεκτος. Στα πλαίσια τηςΕλληνογερμανικής Συνέλευσης προσφέρουν στους δήμους και τις περιφέρειες αξιόλογα ερεθίσματαγια να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα καθήκοντά τους. Τα ιδρύματα καλούνται και μελλοντικά νασυμβάλλουν στην διμερή συνεργασία των δήμων και των περιφερειών.

15. Οι συμμετέχοντες χαιρετίζουν την δράση της Κοινωνίας των Πολιτών υπό την μορφήΕλληνικών και Γερμανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στηνΤοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και την παρουσία τους στην Τέταρτη Ελληνογερμανική Συνέλευση. Η«Ελληνογερμανική Πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών (GGCS)» αποτελεί απαραίτητοβήμα διαλόγου σε μια ευρεία κοινωνική βάση και με την συλλογική δράση των πολιτών.

16. Όλοι οι συμμετέχοντες εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον δήμαρχο Νυρεμβέργης και πρόεδροτης Γερμανικής Ένωσης Πόλεων, Δρ. Ούλριχ Μάλυ, για την διοργάνωση της ΤέταρτηςΕλληνογερμανικής Συνέλευσης. Η δυνατότητα, επί τόπου επισκέψεων των δομών του δήμου τηςΝυρεμβέργης και η συζήτηση γύρω από πρακτικές εμπειρίες, αντικατοπτρίζει επακριβώς το σκεπτικότης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, για μια στοχευμένη και πρακτική ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Η σεβάθος αυτή συζήτηση αποτελεί προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του «Δήμου του Μέλλοντος».

17. Οι συμμετέχοντες χαιρετίζουν την απόφαση της Τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ηΠέμπτη Ελληνογερμανική Συνέλευση να διεξαχθεί τον Οκτώβριο/Nοέμβριο 2014 στο Ηράκλειο Κρήτης.Ο δήμος Ηρακλείου θα αναλάβει την προεδρεία της Πέμπτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσηςτο 2014 από κοινού με έναν Γερμανικό δήμο, ο οποίος στη συνέχεια θα φιλοξενήσει τηνΈκτη Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGVVI). Οι πρόεδροι των δύο αυτών δήμων θαλειτουργήσουν ταυτόχρονα ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ της KEΔE, καθώς και τωναντίστοιχων γερμανικών ενώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτω από την ομπρέλα τηςΕλληνογερμανικής Συνέλευσης.

18. Όλοι οι συμμετέχοντες επιδιώκουν την επιτυχημένη υλοποίηση των δράσεων που προέκυψε απότη συστηματική ανταλλαγή τεχνογνωσίας και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα τους στην ΠέμπτηΕλληνογερμανική Συνέλευση τον Οκτώβριο/Nοέμβριο 2014.

19. Η Ελληνογερμανική φιλία και συνεργασία θα οδηγήσει σε συνέργειες σ' όλους τους τομείςτης τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρησιμοποιώντας τις συνέργειες αυτές ως πρότυπο αναδεικνύονται οιδυνατότητες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης να προάγει το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών.

constantinosnakkas.blogspot.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top