Select Menu


Του Βαγγέλη Τριάντη

Πολλές υποψίες και ποικίλα ερωτηματικά προκαλούν τα όσα συμβαίνουν στην ΕΑΒ. ΤΟ HOT DOC είχε αποκαλύψει σε παλαιότερο τεύχος το όργιο κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης που είχε συμβεί τα τελευταία χρόνια στην ΕΑΒ, όπως ακριβώς περιγραφόταν στα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Μια υπόθεση που έχει πάρει ήδη το δρόμο για τη Δικαιοσύνη και έχουν ήδη ασκηθεί οι πρώτες ποινικές διώξεις.

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι και τα μοναδικά. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται άμεσος φορολογικός έλεγχος στην ΕΑΒ, προκειμένου να διαπιστωθεί το τι ακριβώς έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια τόσο στην ίδια και όσο και στη θυγατρική της. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.koutipandoras.gr σχεδόν το 25% των αποθεμάτων της ΕΑΒ, αν όχι παραπάνω φέρεται να λείπει από τις αποθήκες της. Κάτι που πρέπει άμεσα να ερευνηθεί καθώς εάν προκύπτει κάτι τέτοιο, τότε θα πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο απιστίας κατά του δημοσίου.

Την ίδια ώρα, που όπως επισημαίνουν στην έκθεση του οι ορκωτοί ελεγκτές δεν έχει γίνει απογραφή στα αποθέματα της ΕΑΒ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

«Από τον έλεγχό μας δεν κατέστη δυνατό να λάβουμε κατάλληλα και επαρκή ελεγκτικά τεκμήρια για την επιβεβαίωση λογαριασμών αποθεμάτων, εμπορευμάτων και πρώτων υλών, καθώς και της παραγωγής σε εξέλιξη κατά την 31.12.2012, με συνέπεια να διατηρούμε επιφύλαξη για τα υπόλοιπα των ανωτέρω λογαριασμών» αναφέρουν.

Το ερώτημα που λοιπόν που τίθεται είναι το τι έχει συμβεί με τα αποθέματα της εταιρίας. Μπήκαν όντως στις αποθήκες της ΕΑΒ; Ή μήπως πληρώθηκαν χρήματα για υλικά που δεν ήρθαν ποτέ;

Επίσης αυτό που θα πρέπει να ελεγχθεί είναι το κατά πόσο τα υλικά που ερχόταν από το εξωτερικό προκειμένου να αξιοποιηθούν είχαν περάσει όντως από τελωνειακό έλεγχο. Η ΕΑΒ διαθέτει δική της τελωνειακή αποθήκη, προκειμένου να εκτελωνίζονται υλικά που δεν προέρχονται από χώρες μέλη της ΕΕ. Φαίνεται όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr ότι πολλά από τα υλικά αυτά δεν είχαν περάσει ποτέ απο εκτελωνισμό. Κάτι που σημαίνει απώλειες εσόδων εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο από την μη είσπραξη δασμών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών δεν έχει πραγματοποιηθεί φορολογικός έλεγχος από το 2005 έως και το 2010 στην εταιρία. Κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα καθώς τα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους της ΕΑΒ, χρίζουν άμεσης διερεύνησης.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top