Select Menu


Ρlausible deniability, η τέχνη της επιθετικής αμυντικής διαλεκτικής.



Η δυνατότητα της ενδεχόμενης άρνησης γνώσης είναι εκείνο το διπλωματικό (και όχι μόνο) στοιχείο που μπορεί να βασιστεί μια επιχείρηση. Ο όρος αγγλιστί είναι "plausible deniability" και δεν είναι τυχαίο ότι εφευρέθηκε από την CIA την περίοδο προεδρίας του Κέννεντυ για να προστατευθεί η διακυβέρνηση του , όπως και οι σχετικοί αξιωματούχοι από πιθανές διαρροές πράξεων των υπηρεσιών στην δημοσιότητα.

(term: http://en.wikipedia.org/wiki/Plausible_deniability )

Μα είναι απλό. Πάνω σε αυτό το στοιχείο πλέον βασίζονται όχι μόνο οι επιχειρήσεις πλέον των μυστικών υπηρεσιών και των πολιτικών, αλλά κάθε τι που σχετίζεται με πολιτική εντός και εκτός συνόρων. Ως πρώτοι διδάξαντες οι διπλωμάτες των ΗΠΑ, κάνουν χρήση της διπλής έννοιας στην διπλωματική για να ακούσει ο καθένας αυτό που θέλει και αυτό που θα ήθελε να ακούσει ενώ στην πραγματικότητα , ο ομιλητής έχει προβάλει ήδη το τι θα κάνει.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν η προ ωρών ομιλία Ομπάμα σχετικά με την στάση πληρωμών στις ΗΠΑ. Η δήλωση του πως η οικονομία είναι δέσμια των Ρεμπουμπλικανών , έγινε με διπλή έννοια, ο απλός κόσμος ακούει στο γεγονός πως οι μεν είναι εκείνοι που σταματούν τα πάντα με τις πράξεις του, ενώ ο ίδιος αφαιρεί τις ευθύνες του από την υπόθεση καθώς προσπάθησε με ζόρι να περάσει ένα νομοσχέδιο σε μορφή πακέτου. Αυτό σημαίνει φυσικά δύο πράγματα, ότι εκείνος δεν θα κάνει πίσω, άρα είναι ευθύνη των άλλων. Αν κατηγορηθεί ότι οδήγησε σε κατάρρευση της οικονομίας, τότε η δυνατότητα της άρνησης που του δίνεται είναι ότι "εκείνος το είπε" αλλά οι άλλοι "δεν τον άκουσαν".

Στην Ελλάδα που ζούμε ένα κακό σήριαλ σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο, η θεωρία των δύο άκρων είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Δηλώνουν πως θα κυνηγήσουν τα άκρα , άρα μην τους κατηγορήσουν μετά πως είναι εκείνοι που έφταιγαν για την όποια εξέλιξη των πραγμάτων απέναντι σε ιδεολογίες και ανθρώπους.

Ο συγκεκριμένος όρος της "δυνατότητα εύλογης αποδοχής" όπως μεταφράζεται από τα λεξικά, είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο και θέλει ιδιαίτερες ικανότητες και αναλυτική σκέψη για να μπορεί κάποιος να το αποφύγει και να σκεφτεί πως και τι πρέπει να κάνει για να το αντιμετωπίσει. Αυτό φυσικά, διότι, η κατά μέτωπο αντιμετώπιση μπορεί να σε φέρει από θέση θύτη , σε θέση θύματος.

Κάτι που περιγράφεται και πιο πάνω στο link του wikipedia , ειδικά όσον αφορά τον νομικό τομέα και πιάνει και τις σημερινές καταστάσεις στην Ελλάδα και στο σήριαλ που παίζεται αυτό το διάστημα. Η ύπαρξη πράξης χωρίς όμως πειστήρια που δίνει την δυνατότητα της συγκεκριμένης άρνησης από τους κατηγορούμενους ακόμα και αν όλοι γνωρίζουν (αλλά δε μπορούν να αποδείξουν) ότι ουσιαστικά είναι ένοχοι.

Ο παραπάνω όρος τώρα αντιμετωπίζεται με πολλούς λανθασμένους τρόπους όπως είπα, αλλά ο πιο σωστός είναι η τεχνική του Σωκράτη. "Η τέχνη της αλογόμυγας" όπως λέγεται. Το να ερεθίζεις το άτομο , με συνεχείς νύξεις ενοχλητικές χωρίς όμως να περνάνε πολύ τα όρια, έτσι ώστε το ίδιο να μπει στην διαδικασία της οργισμένης επίθεσης και να του διαφύγουν αυτά που πρέπει για να εκτεθεί μόνο του.

Η τέχνη των διαλόγων αυτών όπως και το πως θα προκαλέσεις και πότε θα το κάνεις αυτό , είναι κάτι που διδάσκεται σε ειδικές σχολές στις υπηρεσίες και στα πανεπιστήμια στους κλάδους της νομικής και των διεθνών σχέσεων/δικαίου. Ο όρος με τον οποίο ξεκίνησα το άρθρο ΄, είναι το βασικό θεμέλιο σε αυτό.

Γιατί όμως το κάνουμε θέμα άρθρου;

Γιατί πολύ απλά , πολλές φορές βλέπω ανθρώπους απλούς να μπερδεύονται σε δυο τρεις κουβέντες κάποιων δικολάβων και στρεπτόδικων , όπου καταφέρνουν να περάσουν την θέση τους, ως ισχυρή, αφήνοντας έκπληκτους και αποσβολωμένους τους ακροατές/θεατές με αυτή την τεχνική. Η αλήθεια είναι όμως , πως είναι τόσο κενό επιχείρημα όσο ένα μπαλόνι γεμάτο φουσκωμένο αέρα, καθώς δεν είναι άλλο παρά λεκτικός ελιγμός με προπέτασμα καπνού. Αρκεί μια ψύχραιμη κρίση, υπομονή, και γνώση κάποιων πραγμάτων για να τους τσιμπήσεις ως αλογόμυγα και να βγουν μόνοι τους από τον καπνό προσπαθώντας να απαλλαγούν από εσάς.. ενίοτε και με το κλασσικό κόλπο της λάσπης και των ταμπελών, που φυσικά θα τους εκθέσει ακόμα περισσότερο.
www.geopolitics.com.gr

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.
http://www.iisca.eu/

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top