Select Menu

Το θέμα της μετανάστευσης θα βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, με αφορμή την τραγωδία στο νησί της Λαμπεντούζα, το οποίο μάλιστα πρόκειται να επισκεφθεί αύριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Θα πρέπει να βρεθούν νέες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, δήλωσε, «Η Λαμπεντούζα είναι εφιάλτης», θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα εάν αυτή η τραγωδία «θα αφυπνίσει τους Ευρωπαίους και θα επιτρέψει ή όχι την αλλαγή της νομοθεσίας περί ασύλου».

Οι δηλώσεις της κ. Ρέντινγκ φανερώνουν και την αντίσταση που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές χώρες του βορρά στην επίδειξη περισσότερης αλληλεγγύης προς τις χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετανάστευσης.

Η άνοδος της επιρροής των λαϊκιστικών κομμάτων έχει περιορίσει τα περιθώρια δράσης των εθνικών κυβερνήσεων στο θέμα της μετανάστευσης. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (δεξιά αντιπολίτευση), Ζαν-Φρασνουά Κοπέ, έφθασε μάλιστα να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων, μέχρι και την αποβολή χωρών που δεν ελέγχουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά τους σύνορα.

«Όσο θα επιτρέπουμε σε εκατομμύρια ανδρών και γυναικών στον κόσμο να πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι μία ανοικτή ήπειρος στη μετανάστευση, ότι τα σύνορά μας είναι σημεία εισόδου, όσο θα υπάρχουν μαφιόζοι να τούς εκμεταλλεύονται, θα υπάρχουν πρόσφυγες έτοιμοι να τα παίξουν όλα για όλα για να φθάσουν στο έδαφός μας», τόνισε.

Οι χώρες της Ευρώπης αναμένεται να ταχθούν υπέρ της καταστολής των δικτύων παράνομης μετανάστευσης και της ενίσχυσης των δυνάμεων της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαχείρισης της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ.Σ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top