Select Menu

Ο George Orwell δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, σήμερα τα έργα του και τα λόγια του είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Το βιβλίο του "1984" βρίσκει πλήρη επαλήθευση στη σύγχρονη εποχή και αποτέλεσε ένα από τα συγκλονιστικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το έγραψε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και εκδόθηκε το 1949, ένα χρόνο πριν τον θάνατό του. Το ολοληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδερφού, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις ανθρώπινες πράξεις και συνειδήσεις.

Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια η προσωπική κρίση και ελευθερία αφανίζεται και ο κόσμος διαμορφώνει μια τρομαχτική εικόνα σκλαβιάς με όλες τις εκφάνσεις της.

Η ανθρωπότητα έχει διανύσει πάνω από μισό αιώνα αφότου κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Οργουελ, εξακολουθεί όμως να είναι καθόλα επίκαιρο και να αποτελεί μια διαρκή προειδοποίηση για τον κόσμο που ζούμε, αλλά και για κείνον που έρχεται.

Το "1984" έχει χαρακτηριστεί πολιτικό μανιφέστο κατά του ολοκληρωτισμού , ελεγεία της χαμένης ελευθερίας , αλληγορία των πολιτικών μύθων του Ψυχρού Πολέμου , όπως όμως και να το ονομάσει κανείς αποτελεί ένα από τα πιο αιχμηρά έργα που έχει να επιδείξει η λογοτεχνία.

Γράφτηκε σε ένα ερημικό νησί στη Σκωτία , μεταφράστηκε σε 65 γλώσσες και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα . Ο « Μεγάλος Αδελφός » , η « Νέα Ομιλία » και η « Διπλή Σκέψη » έμειναν στην αιωνιότητα.

Οι μέρες που ζούμε και η εποχή που διανύουμε έχει ανάγκη όσο ποτέ την αφύπνιση, την δράση, την σκέψη και την μη ελεγχόμενη ενημέρωση. Ο Όργουελ αποθανάτισε στο έργο του "1984" μια τρομαχτική και αποκρουστική εικόνα του μέλλοντος που πιθανόν να φέρνει πολλούς σε αμηχανία ή να τους οδηγεί στην σκέψη ότι δεν μπορεί το ενδεχόμενο αυτό, το οποίο βλεπουμε χρόνια τώρα να πέρνει σάρκα και όστα, να ανατραπεί. Ο Όργουλ είπε χαρακτηριστικά "αν θέλετε να εικονοποιήσετε το μέλλον φανταστείτε μια μπότα πάνω στο πρόσωπο των ανθρώπων", όμως δεν υποστήριξε ποτέ πως αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να ανατραπεί και άφησε μια τελευταία προειδοποίηση προς τους ανθρώπους.

Στο παρακάτω βίντεο (με ελληνικούς υπότιτλους) ακούμε μέσα από μία πραγματικά σημαντική και ουσιαστική ταινία την τελευταία προειδοποίηση του Όργουελ προς τους ανθρώπους : "Mην αφήσετε κάτι τέτοιο να συμβεί, από σας εξαρτάται"....


Το απόσπασμα του βίντεο είναι από την ταινία GeorgeOrwell — ALifeinPictures ,η οποία χρησιμοποιεί μια τολμηρή και πρωτότυπη προσέγγιση για να βάλει τον συγγραφέα στην οθόνη. Ο Chris Langham πρωταγωνιστεί και κάθε λέξη που λέει, είναι ακριβώς όπως την έχει γράψει ο Οrwell. Αλλά οι εικόνες αποτελούν όλες «εφεύρεση» - καθώς δεν υπάρχει ένα ειδικά διαμορφωμένο αρχείο και ένα ενιαίο πλαίσιο αρχειακού υλικού για το πώς ήταν ο Όργουελ όσο ήταν εν ζωή. Ούτε καν μια λέξη του ή έστω ο γνωστός βήχας του δεν ηχογραφήθηκε ποτέ. Το μόνο που υπάρχει είναι μια ελαιογραφία και περίπου εκατό φωτογραφίες. Ζωντανεύοντας τον θησαυρό της γραφής του- εννέα βιβλία και περίπου οκτώ χιλιάδες σελίδες δημοσιογραφικών δοκιμίων, ημερολόγια και γράμματα - η ταινία δημιουργεί μια μοναδική δραματοποιημένη βιογραφία του Όργουελ.

ramnousia

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top