Select Menu


''Και θα παίξουμε μια παρτίδα σκάκι....
Πιέζοντας μάτια δίχως βλέφαρα και περιμένοντας ένα χτύπημα στη πόρτα.''
(Τ. Σ. Έλιοτ)

Αναταράξεις παρατηρούνται στη γαλάζια πολυκατοικία την ώρα που στο βάθος ανοίγει το σταυροδρόμι των εκλογών από τη μια πλευρά και της μεταβατικής από την άλλη.

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τις συλλήψεις και προφυλακίσεις του αρχηγού και των στελεχών της Χ.Α. έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ένα ιδιότυπο πολιτικό παιχνίδι.

Και ενώ σε πρώτο πλάνο, οι πολίτες παρακολουθούν την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη ΧΑ , ένα πολιτικό σκάκι λαμβάνει χώρα σε δεύτερο πλάνο και πίσω από τις ζωντανές συνδέσεις των δελτίων έχοντας ως πεδίο δράσης του την Ελληνική πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα τη γαλάζια πολυκατοικία.

Αναταράξεις παρατηρούνται τόσο στα δεξιά της ΝΔ όσο και μέσα στην ίδια την παράταξη. Στη Συγγρού, φήμες θέλουν τα γαλάζια στελέχη χωρισμένα σε δυο πλευρές: από τη μια οι θερμοί υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά και από την άλλη όσοι αναζητούν δεύτερες λύσεις χωρίς τον Σαμαρά στο πολιτικό σκηνικό.

Θα εξαντλήσουμε την τετραετία ήταν το μήνυμα που έδωσε την Παρασκευή μιλώντας στη Πολιτική Επιτροπή του κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς, μια κίνηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

''Ο λαός θα μας κρίνει στο τέλος και όχι τώρα'' είπε χαρακτηριστικά και κράτησε το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού στη μέσα τσέπη του σακακιού του προκειμένου να το χρησιμοποιήσει κάποια άλλη στιγμή. Αν θα χρησιμοποιηθεί σύντομα;; Ο χρόνος θα δείξει.

Συσκέψεις επί συσκέψεων που προηγήθηκαν της συγκεκριμένης ομιλίας, οδήγησαν τον Σαμαρά στην απόφαση να κινηθεί συντηρητικά. ''Κινούμαστε μέρα με τη μέρα και βλέπουμε'' μου είπε γαλάζιο στέλεχος μετά την ομιλία.

Πληροφορίες θέλουν το alter ego του πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη, να συμβουλεύει τον Αντώνη να πάει σε εκλογές προκειμένου να ανανεώσει την εντολή από το λαό- οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ήταν παρακινδυνευμένη μια εκλογική κίνηση- είτε σε περίπτωση που χάσει να γλιτώσει τον εαυτό του από την ανάγκη λήψης νέων μέτρων καθώς η φορολαίλαπα θεωρείται αναπόφευκτη ακόμη κι από τους πλέον αισιόδοξους.

Η θεωρία του success story καταρρέει μέρα με τη μέρα και η έκθεση του ΔΝΤ ήρθε απλά να επιβεβαιώσει, αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κώμα. Οι επενδύσεις, ακόμη κι αν έρθουν, δεν θα οδηγήσουν σε έξοδο στις αγορές.
Όσες απεγνωσμένες προσπάθειες κι αν γίνουν από την πλευρά του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου, το ήδη δυσάρεστο κλίμα δεν πρόκειται να αλλάξει και η ψυχολογία στην αγορά δεν πρόκειται να ανέβει.

Σιγά σιγά η επικοινωνιακή πολιτική του success story θα εγκαταλειφθεί όπως η αντίστοιχη της επαναδιαπραγμάτευσης και τη θέση της θα πάρει αυτή των δυο άκρων μαζί με το σύνθημα νόμος και τάξης.Σκοπός είναι να απορροφήσει η γαλάζια παράταξη τους ψηφοφόρους της ΧΑ . Το Μαξίμου ελπίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της ΧΑ, εκείνοι που δεν αποτελούν τον σκληρό της πυρήνα μετά από την ενημέρωση των τελευταίων ημερών σε πανελλαδικό επίπεδο σχετικά με τα έργα και τις ημέρες του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, θα επιστρέψουν στη ΝΔ.

Ήδη, προκειμένου να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς, η γαλάζια παράταξη έχει ενεργοποιήσει στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης αλλά και ο Φαήλος Κρανιδιώτης.Οι δυο τους με συγκεκριμένες παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ προσπαθούν να αφυπνίσουν αλλά και να επανεντάξουν εκείνους τους δεξιούς που μετά τη τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις εξελίξεις της Χρυσαυγειάδας νιώθουν ότι δεν έχουν βρει κομματική στέγη.

Στο παιχνίδι πρόσφατα μπήκε και ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος που με μια αστραπιαία κίνηση επανέφερε τα μηχανοκίνητα άρματα στις παρελάσεις αδειάζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο- είναι γνωστή η υποβόσκουσα κόντρα των δυο τους αρχής γενομένης από τον Ιούνιο με το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δ.Αβραμόπουλου από το ΥΠΕΞ -ενώ παράλληλα σκοπός είναι να τονωθεί το ηθικό των πολιτών ψηφοφόρων προς τη κυβερνητική παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας ότι χάνει από το κέρδος της ΝΔ σε ψήφους αντέδρασε, αλλά δίχως αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω κινήσεις,ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας- που δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον του είτε να αλλάξει εκλογική περιφέρεια,μεταβαίνοντας από την Κέρκυρα όπου οι πληροφορίες τον θέλουν να μην έχει καμία απολύτως τύχη στην Α' Αθηνών είτε αναλαμβάνοντας το βάρος του χρίσματος στο Δήμο της Αθήνας- έχει εντείνει τις περιπολίες της αστυνομίας στο κέντρο της πόλης. Η εντολή είναι ξεκάθαρη: περιοχές όπως ο Αγ.Παντελεήμονας να παραμείνουν ήρεμες και χωρίς τα προβλήματα λαθρομετανάστευσης που αντιμετώπιζαν ώστε να μην αναζητήσουν οι κάτοικοι τη ΧΑ που λειτουργούσε ως υπηρεσία ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, οι έμπιστοι βουλευτές και φίλια προσκείμενοι στον Αντώνη Σαμαρά καλούνται στις επαφές με την εκλογική τους βάση, μέσα από συζητήσεις να δώσουν έμφαση στο εθνικό αίσθημα επαναπροσεγγίζοντας το δεξιό νοικοκυραίο.

Στις προσπάθειες του αυτές ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως έχει αντιπάλους καθώς όπως προανέφερα αρκετά είναι τα στελέχη που επιθυμούν τη συνέχιση του κόμματος χωρίς τη δική του παρουσία, την ώρα που άγνωστη παραμένει η στάση των Καραμανλικών αλλά και των ελεγχόμενων από τη Ντόρα Μπακογιάννη που βγήκε στο προσκήνιο με δηλώσεις ''ένα δικό μας ελληνικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης'' όπως τόνισε το Σαββατοκύριακο ενώ παράλληλα σήμερα Δευτέρα άσκησε και κριτική στον υπουργό Οικονομικών καθώς και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ντόρα Μπακογιάννη που πριν από μερικές εβδομάδες επισκέφτηκε τον Κώστα Καραμανλή στο γραφείο του να συζητήσουν για τις εξελίξεις, προφανώς ενθυμούμενη πως όταν ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναλάβει τη γαλάζια παράταξη είχε δεχθεί ως πρώτη εισήγηση να διαλύσει τη ΝΔ και να δημιουργήσει ένα νέο δεξιό κόμμα,κάτι που φαίνεται ότι έχει κατά νου ο Αντώνης Σαμαράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνάντηση Ντόρας- Κώστα δεν βγήκε κανένα αποτέλεσμα μια και ο Καραμανλής με το γνωστό λακωνικό του τρόπο είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί.

Φήμες λένε ότι ο ίδιος βρίσκεται σε συχνή επαφή με την κεντρώα παράταξη του Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες μιλούν για Κώστα Καραμανλή ως πρόεδρο της Δημοκρατίας την εποχή που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ . Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο,αλλά δεν εμποδίζουν τις παίκτες της πολιτικής σκακιέρας να κάνουν τις κινήσεις τους.

Οι ίδιες φωνές θέλουν την Ντόρα να κοιτάει προς την άλλη πλευρά της Αριστεράς, αυτήν του Φώτη Κουβέλη με τον οποίον συνδέεται με βαθιά φιλία, αν και τώρα με τη δημιουργία του νέου πόλου, του λεγόμενου κεντροαριστερού πόλου, είναι άγνωστο αν η πρώην υπουργός θα θελήσει να συμμετάσχει σε μια τέτοια κίνηση που βρίσκεται μακριά από το συνηθισμένο δεξιό της πεδίο.

Πέρα από τη γαλάζια παράταξη, κινήσεις παρατηρούνται και στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς. 'Ενας νέος πολιτικός σχηµατισµός στα δεξιά της Ν.∆. φαίνεται πως έχει αρχίσει ήδη να κυοφορείται,με το όνομα του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου να είναι από τα πρώτα που έχει πέσει στο τραπέζι. Ο Φράγκος που υπήρξε και υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας στη κυβέρνηση Πικραμμένου θεωρείται από πολλούς ως το κατάλληλο πρόσωπο να ηγηθεί μιας νέας δεξιάς παράταξης.

Ο ίδιος ευθέως δεν έχει κάνει κάποια δήλωση που να δείχνει αν διαθέτει πολιτικές βλέψεις. Οι συζητήσεις λέγεται ότι έχουν προχωρήσει αρκετά και ότι πίσω από αυτή τη κίνηση θα συσπειρωθεί ένα δίκτυο παλιών Νεοδηµοκρατών, βασιλικών, λαϊκοδεξιών, αποστράτων αλλά και ακροδεξιών γεγονός ου προκαλεί πονοκέφαλο στη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά.

Την περίοδο που προηγήθηκε, ο Φράγκος έκανε περιοδείες για την παρουσίαση του βιβλίου του '' Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;'' την ώρα που σ΄αυτές ανά διαστήματα παρευρέθησαν πολλά στελέχη της γαλάζιας παράταξης µεταξύ των οποίων ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Σάββας Τσιτουρίδης, αλλά και επιχειρηµατίες, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις πρώτες θέσεις είχαν βρεθεί ο µητροπολίτης Ανθιµος και ο έκπτωτος περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωµιάδης.

Την ίδια, όμως, θέση στα δεξιά της ΝΔ διεκδικεί και ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.Πολλοί θα αναρωτηθούν αν επιστρέφει ο ίδιος ορμώμενοι και από την περίεργη κινητικότητα που επιδεικνύει η οικογένεια του τέως. Η αλήθεια είναι πως οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αφορούν τον υιό της οικογένειας, το Νικόλαο που μετακόμισε στο Καστρί και συγκεκριμένα νοίκιασε το σπίτι της Σοφίας Παπανδρέου προκειμένου να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα.Μια μετακόμιση που καθόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τους γνωρίζοντες καθώς ήδη επικοινωνιολόγοι αλλά και αναλυτές έχουν πιάσει δουλειά ώστε να μάθουν πως αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία τον υιό του τέως. Δεν είναι λίγοι,μάλιστα, εκείνοι που θεωρούν ότι ένα πολιτικό άνοιγμα του Νικόλαου θα έβρισκε απήχηση καθώς ο ίδιος είναι νέος- ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων- άφθαρτος και κατάλληλος για πολιτική επανεκκίνηση μη έχοντας ουδεμία σχέση με την πολιτική σκηνή.
Ήδη στα πηγαδάκια πολιτικών παρατάξεων πέριξ της ΝΔ έχουν γίνει οι κατάλληλες προσεγγίσεις, ενώ φήμες θέλουν μικρά δεξιά κόμματα να προσχωρούν-απορροφούνται από τη νέα αυτή πολιτική κίνηση.

Οι κινήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ στα κυρίαρχα ΜΜΕ έχει εμφανιστεί ο όρος εθνικισμός ξανά αλλά συνοδευόμενος από τον επιθετικό προσδιορισμό νομιμόφρων. Μόνο που το γαϊτανάκι των πολιτικών κινήσεων δε τελειώνει εδώ. 

Γιώργος Καρατζαφέρης,Κώστας Πλεύρης, Χρήστος Ζώης και Πάνος Καμμένος κάνουν τις δικές τους κινήσεις ευελπιστώντας σε ψηφοφόρους.

Οι κινήσεις στη δεξιά μόλις ξεκίνησαν και φαίνεται πως σκοπός τους είναι να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον του κοινού σε θέματα κομματικής επικαιρότητας και όχι στην έλευση της τρόικας και στα νέα μέτρα. Κι όλα αυτά ενώ είτε το θέλουμε είτε όχι, βρισκόμαστε σε μια ιδιάζουσα ανεπίσημη προεκλογική περίοδο. Πότε θα λήξει;; Θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις στη σκακιέρα.

Γιώτα Χουλιάρα για το www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top