Select Menu


Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Ωραία λοιπόν. Βασιζόμενο σε έγγραφα της NSA, που διέθεσε ο πρώην συνεργάτης της Έντουαρντ Σνόουντεν, το περιοδικό SPIEGEL υποστηρίζει ότι τα μηχανήματα και το προσωπικό για τις παρακολουθήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα στεγάζονται στον τέταρτο όροφο της αμερικανικής πρεσβείας-κεντρική photo.


Αν αυτό σας φέρνει στο νου εικόνες από την πλατεία Μαβίλη (στη φωτό η "ύποπτη" ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα), τον νεκρό Τσαλικίδη, τον Κορωνιά να συναντά τον Αγγέλου στο Μαξίμου, μετά από τις καλές συστάσεις του Βουλγαράκη, το γεγονός δεν είναι καθόλου συμπτωματικό. Ε, ναι λοιπόν, οι Αμερικανοί (NSA) παρακολουθούσαν και το τηλέφωνο της Μέρκελ. Κι όχι μόνο αυτό: Αποδέκτης των συνομιλιών της Γερμανίδας ήταν απευθείας ο Λευκός Οίκος!

Πάμε δυο χρόνια πίσω. Κάννες, μίνι σύνοδος των G 20 με θέμα την Ελλάδα. Eίναι η στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, όταν Μέρκελ και Σαρκοζί τον αναγκάζουν να καταπιεί το δημοψήφισμα. Μαζί του στις Κάννες και ο τότε υπουργός Οικονομικών Βενιζέλος. Λίγους μήνες αργότερα με τον Καρατζαφέρη να χτυπιέται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και να εκβιάζει για να γίνει πρωθυπουργός ο Παπαδήμος, ο Παπανδρέου θα εγκατέλειπε σχεδόν κυνηγημένος την εξουσία.

Στην σύνοδο ήταν παρόν και ο Ομπάμα που στο μεταξύ γνώριζε από τις παρακολουθήσεις ακόμη και τις πιο μύχιες σχέψεις της Μέρκελ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ βρισκόταν ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές και το μόνο που δεν ήθελε σ΄εκείνη την συγκυρία ήταν μια ηρωική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ-κάτι που θα προκαλούσε πανικό και κερδοσκοπία στις αγορές. Ο Ομπάμα σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να έχει το ευρωπαικό πρόβλημα με το όνομα Ελλάδα στην προεκλογική του ατζέντα, ενώ Σαρκοζύ φοβόταν ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έδειχνε και στη Γαλλία την πόρτα της εξόδου.

Ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν θα περιγράψει τις δραματικές εκείνες στιγμές για τον ΓΑΠ στο βιβλίο του με τον τίτλο «Ημερολόγιο της κρίσης».


«Είμαστε στις Κάννες, όπου διεξάγεται το G20. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να υποβάλει το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα για ένα εθνικό δημοψήφισμα, καλείται να δώσει εξηγήσεις. [...] Οι πόρτες κλείνουν. Η συζήτηση διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες χωρίς διάλειμμα. Το κλίμα είναι βαρύ, η ένταση είναι ακραία. Αρχίζει μια αναμέτρηση με τον Παπανδρέου, επικουρούμενο από τον υπουργό του των Οικονομικών». Στη συζήτηση, που κράτησε δύο ώρες χωρίς διακοπή, ήταν παρόντες, εκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Νικολά Σαρκοζί με τον Φρανσουά Μπαρουέν και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Από την πρώτη στιγμή άρχισε η επίθεση του Σαρκοζί» γράφει ο Μπαρουέν. «“Σ’ το λέμε καθαρά, αν κάνεις το δημοψήφισμα, δεν θα υπάρχει σχέδιο σωτηρίας” είπε ο Σαρκοζί. Ο Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Με παγωμένο βλέμμα, η Μέρκελ του λέει το ίδιο με αυστηρό ύφος. Είναι ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση ανεβαίνει. Ο Σαρκοζί τού επαναλαμβάνει τους όρους με τόνο τελεσιγράφου. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει.

Ο Ομπάμα παρατηρεί τη σκηνή, ακούει προσεκτικά. Μερικές φορές συνοψίζει τα πράγματα, ηρεμεί το παιχνίδι, όταν η ένταση ανεβαίνει.

Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει όλο και περισσότερο, μπερδεύει τα λόγια του και μετά καταρρέει [ψυχολογικά]. Στριμωγμένος, δεν έχει άλλη επιλογή από το να πει [ότι το δημοψήφισμα είναι] ‛“ναι” ή “όχι” στο ευρώ. Καταλαβαίνει ότι δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτή την ερώτηση, υποβάλλοντάς τη στον λαό του. Είμαι παρών στον πολιτικό του θάνατο σε ζωντανή μετάδοση. Επειτα από δύο ώρες μάχης καταθέτει τα όπλα».

«Ερχεται η σειρά του Μπερλουσκόνι» συνεχίζει ο Μπαρουέν και σχολιάζει ότι και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας δέχτηκε μεγάλη πίεση και λύγισε. «Είμαστε σε εποχή ειρήνης. Δύο αρχηγοί κρατών θα “πέσουν” από την ίδια διεθνή πίεση» λέει χαρακτηριστικά ο Μπαρουέν.

Ας ξαναδούμε λοιπόν τις συγκλονιστικές αυτές τις στιγμές κάτω από τα νέα δεδομένα: O Oμπάμα γνώριζε την κάθε επόμενη κίνηση του διδύμου Μέρκελ-Σαρκοζύ στην σκακιέρα. Άφηνε το παιγνίδι να εξελίσσεται όσο δεν έθιγε τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Έβλεπε την Γερμανίδα καγκελάριο να κάνει το προσωπικό της παιγνίδι με τους Έλληνες πρωθυπουργούς και υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι δεν ήταν παρά οργανά της, σε αντίθεση με τον ΓΑΠ, ο οποίος δεν πρόδωσε ποτέ την μητέρα Αμερική.

Η Μέρκελ έχοντας στο τσεπάκι της Παπαδήμους, Πικραμμένους και Σια αλώνιζε την Ελλάδα. Θα ακουλουθούσαν οι εκλογές του 2012 και η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη. Η νέα κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να είναι το ίδιο δοτική με την Γερμανίδα καγκελάριο σε τέτοιο βαθμό που τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για τον έρωτα Μέρκελ-Σαμαρά. Ο Ομπάμα ο οποίος ήθελε να εξασφαλίσει την δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο απλά άκουγε, σιωπούσε περίμενε. Ώσπου επανεξελέγη με άνετη επικράτηση.

Τώρα ήταν η σειρά του να κάνει παιγνίδι. Φαντασθείτε απλά τον Λευκό Οίκο και τον Ομπάμα προσωπικά να έχει σε ηχητικά ντοκουμέντα όλες τις κρίσιμες τηλεφωνικές συνομιλίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τους ξένους ηγέτες όπως ο Πούτιν, ο Σαρκοζύ, ο Κάμερον αλλά και τους δικούς μας Αντώνης Σαμαρά και Νίκος Αναστασιάδη.


Ο Λευκός Οίκος έχει στην κατοχή του λέξη προς λέξη τους διαλόγους του Έλληνα πρωθυπουργού με την Μέρκελ στην περίοδο της κορύφωσης του δράματος αλλά και του πολιτικού πάθους ανάμεσα στους δύο. Φυσικά έχει στην διάθεσή του και τις συνομιλίες της Μέρκελ με τον Σόιμπλε.

Είναι λοιπόν η ώρα του Ομπάμα να κάνει παιγνίδι αξιοποιώντας τις συγκεκριμένες συνομιλίες και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι η Γερμανία είχε στίψει τους Έλληνες και πολύ θα ήθελε να υποθηκεύσει και τα πλούσια ελληνικά κοιτάσματα. Έτσι σε συννενόηση με το Ισραήλ, που στο μεταξύ τα είχε βρει με την Κύπρο για τα Οικόπεδα στο Αιγαίο, αρχίζει να κάνει την ζωή δύσκολη στον Σαμαρά.

Είναι η περίοδος που οι τουρκικές φρεγάτες αλωνίζουν στο Αιγαίο και τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγω για τον κίνδυνο ατυχήματος. Ο Σαμαράς θα αισθανθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση όταν οι Ισραηλινοί θα του ακυρώσουν το ταξίδι στη χώρα τους που επρόκειτο να γίνει στις αρχές Ιουλίου. Τον Αύγουστο ο Έλληνας πρωθυπουργόςκαταφέρνει επιτέλους να δει τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο οποίος διέκοψε προς στιγμή την θερινή του ανάπαυλα. Στην διάρκεια της συνάντησής τους ο Σαμαράς τα είδε και τα άκουσε όλα. Διαπίστωσε έκπληκτος ότι ο Ομπάμα γνώριζε ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια όσων εκείνος συζητούσε με την Μέρκελ. Λες και ένας Κοριός είχε καταγράψει τις συνομιλίες τους. Ήταν ακριβώς έτσι. Ο Ομπάμα παρακολουθώντας το κινητό της Μέρκελ είχε στο χέρι και τον Σαμαρά.


Τον απείλησε, όπως συνηθίζουν οι Αμερικανοί, πιθανόν και να τον κλώτσησε στην διάρκεια των συνομιλιών τους. Ο Σαμαράς τα χρειάσθηκε και έντρομος θα πραγματοποιούσε και δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πλέον είχαμε αλλάγή του αγαπημένου πρωθυπουργικού προορισμού: Aπό το Βερολίνο στην Ουάσινγκτον. Η Μέρκελ έβλεπε με οργή την Έλληνα πρωθυπουργό να την εγκαταλείπει και κρατούσε την οργή της, η οποία θα ξεσπούσε σαν τσουνάμι στην διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου των Βρυελλών.

-Είδα τον Σαμαρά, μόνο για 5΄...

θα δηλώσει στους Γερμανούς δημοσιογράφους αντιμετωπίζοντας τον πρωθυπουργό με απαξιωτικό τρόπο. Ποιος την εμπόδιζε να τον δει για 10, 20, 30 η μία ώρα; Κανείς πέρα από τον θυμό της για την παράδοση του Σαμαρά στους Αμερικανούς. Μόνο που η αποκάλυψη για τις παρακολουθήσεις του κινητού της από τους Αμερικανούς θα έκαναν την ίδια να αισθάνεται γυμνή σε δημόσια θέα.

Ο Ομπάμα γνώριζε ακόμη και τις σκέψεις της, μπορούσε να προλαβαίνει τις κινήσεις της. Την είχε στο πιάτο. Όπως επίσης και όλους εκείνους που επέλεξαν να κάνουν παιγνίδι με το γερμανικό στρατόπεδο. Ανάμεσα σ΄αυτούς και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τον οποίο ο Σόιμπλε μιλούσε εγκωμιαστικά στην διάρκεια των τηλεφωνικών του συνομιλιών με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Ο Στουρνάρας γνωρίζει πλέον πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον ίδιο. Λίγο πριν και λίγο μετά τα ταξίδια Σαμαρά σε ΗΠΑ και Ισραήλ αρχίζει να ξηλώνεται η Χρυσή Αυγή και επιχειρηματίες που έβλαψαν να αμερικανικά συμφέροντα να οδηγούνται στη φυλακή ή να δραπετεύουν από την Ελλάδα για να διασωθούν. Την ίδια στιγμή πρώην υπουργοί που είχαν λαδωθεί από γερμανικά συμφέροντα είναι έτοιμοι να συναντήσουν τον Άκη Τσοχατζόπουλο-αυτή τη φορά όχι σε κάποιο πολυτελές γαλλικό εστιατόριο αλλά στα μέρη του θρυλικού αρχιφύλακα Αραβαντινού, του πισινάτου.


Ο Αμερικανικός Κοριός στην Μέρκελ όπως όλα δείχνουν θα αποδεχθεί μοιραίος και για τον φιλογερμανό Στουρνάρα. Όσο για τον ίδιο τον Σαμαρά, οι Αμερικανοί ευχαρίστως θα τον άδειαζαν εάν ο Τσίπρας ήταν σοβαρή περίπτωση και είχαν κάπου να πατήσουν.

Ο Ομπάμα χρησιμοποιώντας κάθε μέσο-φυσικά και τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων- και μην έχοντας κανένα λόγο να απολογηθεί στην ηγέτιδα μια χώρας που μόλις μερικές δεκαετίες πριν προκάλεσε τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο είναι αποφασισμένος να κάνει την ζωή δύσκολη στην Μέρκελ και αν διαπιστώσει ότι η διάλυση της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ-διαίρε και βασίλευε- δεν θα διστάσει να οδηγήσει τα πράγματα ως εκεί.

Όσο για τον ΓΑΠ θα μπορούσε να αποτελέσει μια απέλπιδα λύση για τις ΗΠΑ σε περίπτωση που στο μεταξύ δεν εμφανιστεί στο προσκήνιο, σοβαρός και νοήμων Έλληνας πολιτικός με σφόδρα φιλοααμερικανικά αισθήματα. Κρατήστε το αυτό ως την στιγμή που θα δείτε τον ΓΑΠ να σταματάει τις διαλέξεις και να ανακοινώνει με τον Καρχιμάκη στο πελυρό του την δημιουργία του νέου πατριωτικού κόμματος.


Η γνώση ότι ο Ομπάμα γωρίζει όλους τους διαλόγους Σαμαρά-Μέρκελ αλλάζει τα δεδομένα στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης αλλά και στην σχέση της κυβέρνησης με τους δανειστές της. Κάτω από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί από εδώ και στο εξής η τριγωνική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ-Γερμανίας. Στο μεταξύ οι Γερμανοί δεν κρύβουν την οργή τους για την παρακολούθηση της Μέρκελ και ο ίδιος ο Βεστερβέλε απειλεί με την γερμανική Δικαιοσύνη τους Αμερικανούς:

Ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ότι επί γερμανικού εδάφους ισχύει το γερμανικό δίκαιο, και αυτό για όλους, «για Γερμανούς και αλλοδαπούς, για πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και για διπλωμάτες και πρεσβείες».

Ήδη από το 2010 ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει σήμερα η κυριακάτικη BILD. Επικαλούμενη κύκλους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο ίδιος ο διευθυντής της NSA Κιθ Αλεξάντερ είχε τότε ενημερώσει προσωπικά τον κ. Ομπάμα για την μυστική επιχείρηση σε βάρος της Α. Μέρκελ.

«Ο Ομπάμα δεν διέκοψε τότε την επιχείρηση, αντιθέτως επέτρεψε τη συνέχισή της», αναφέρει ανώνυμη πηγή των μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται η εφημερίδα. Και όχι μόνο: λίγο αργότερα ο Λευκός Οίκος φέρεται να «παρήγγειλε» από την NSA έναν αναλυτικό φάκελο για την καγκελάριο.

Προφανώς ο Μπαράκ Ομπάμα δεν εμπιστευόταν την Μέρκελ και ήθελε να μάθει τα πάντα για τους Γερμανούς, υποστηρίζει ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της NSA σύμφωνα πάντα με την BILD.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, αυτό θα σήμαινε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν είπε την αλήθεια στην καγκελάριο, όταν μόλις την περασμένη Τετάρτη τη διαβεβαίωνε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι εάν γνώριζε για την παρακολούθηση, θα την είχε σταματήσει.

Aντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μετά από αυτές τις αποκαλύψεις τίποτε πλέον δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο στην σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της μια και μετά την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων Αμερικανοί (ΔΝΤ) και Γερμανοί βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και κανείς δεν «βλέπει» τον Βρούτση, τον Μητσοτάκη, των Γεωργιάδη, τον Στουρνάρα. Το φαινόμενο της κινούμενης άμμου είναι πιο έντονο από ποτέ και ανά πάσα στιγμή όλα μπορούν να συμβούν: Aκόμη και να βρεθούν στην φυλακή σημερινοί φαινομενικά πανίσχυροι υπουργοί...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top