Select Menu

Η ημέρα που θα είναι εφικτή η παροχή σύνδεσης ασυρμάτου Ίντερνετ μέσω του φωτός μίας λάμπας (Li-Fi) βρίσκεται πλέον πιο κοντά, όπως αναφέρουν κινέζοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinhua News, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης ανέπτυξαν μία λάμπα με ενσωματωμένα μικροτσίπ τα οποία έχουν τη δυνατότητα παροχής ταχυτήτων που αγγίζουν τα 150 megabits per second. Κατά την Τσι Ναν, καθηγήτρια τεχνολογίας πληροφορικής, μία και μόνο λάμπα LED του ενός watt είναι επαρκής για να συνδέσει τέσσερις υπολογιστές στο Ίντερνετ χρησιμοποιώντας, αντί για τα «συμβατικά» ραδιοκύματα, το φως της ως μέσο μεταφοράς δεδομένων.

Η Τσι ηγείται της ομάδας, η οποία περιλαμβάνει επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνικής Φυσικής της Σαγκάης, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Το Li-Fi θεωρείται ένα από τα πιο φιλόδοξα και πολλά υποσχόμενα «στοιχήματα» του κοντινού μέλλοντος, καθώς θα διευκολύνει σε τεράστιο βαθμό την πρόσβαση στο Ίντερνετ, επιτρέποντας παράλληλα πολύ υψηλότερες ταχύτητες.
Δέκα κιτ Li-Fi θα επιδειχθούν στο China International Industry Fair, το οποίο θα αρχίσει στις 5 Νοεμβρίου στη Σαγκάη.

Όπως επισημαίνει η Τσι, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σήμερα για την ασύρματη μετάδοση σημάτων είναι ακριβός και χαρακτηρίζεται από χαμηλές επιδόσεις. «Όσον αφορά στα κινητά τηλέφωνα, εκατομμύρια σταθμοί κεραιών έχουν στηθεί σε όλο τον κόσμο για να ενισχύουν το σήμα, αλλά η περισσότερη ενέργεια δαπανάται στα συστήματα ψύξης τους» προσθέτει.

Οι δυνατότητες εξάπλωσης της χρήσης των λαμπών Li-Fi είναι τεράστιες στην Κίνα, καθώς η αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας λαμπών με νέες LED εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. «Όπου υπάρχει μία λάμπα LED, υπάρχει και σήμα Ίντερνετ» τονίζει η Τσι. «Κλείστε το φως και δεν υπάρχει σήμα».

Το Li-Fi έχει ακόμα δρόμο μπροστά του για να εξελιχθεί σε εμπορική επιτυχία, καθώς πιθανό μπλοκάρισμα του φωτός συνεπάγεται και αποκοπή της σύνδεσης με το Ίντερνετ. Επίσης, μεγάλο τμήμα του σχετικού εξοπλισμού (όπου περιλαμβάνονται συστήματα επικοινωνίας μέσω φωτός, καθώς και ο σχεδιασμός και η κατασκευή των ειδικών μικροτσίπ) βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό επίπεδο.

Ειδικοί που μίλησαν στο BBC επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνουν αποδεκτοί οι ισχυρισμοί των κινέζων ερευνητών, καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανιστεί βίντεο ή φωτογραφίες που να απεικονίζουν την τεχνολογία σε λειτουργία.


Ο όρος Li-Fi  είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά από τον Χάραλντ Χάας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και αναφέρεται στην τεχνολογία επικοινωνίας μέσω ορατού φωτός (VLC- visible light communication) η οποία παρέχει Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων με τρόπο παρεμφερή με αυτόν του Wi-Fi. Ο Χάας είχε επιδείξει το 2011 μία λάμπα LED με τεχνολογία επεξεργασίας σημάτων η οποία μπορούσε να μεταδώσει βίντεο υψηλής ευκρίνειας σε έναν υπολογιστή. Παράλληλα, έχει ιδρύσει μία εταιρεία, την PureVLC με σκοπό την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Στον εν λόγω τομέα έρευνας δραστηριοποιούνται και άλλο φορείς, όπως η εταιρεία Oledcomm και το Fraunhofer Henrich Hertz Institute στη Γερμανία.

naftemporiki

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top